ТЕМА

У справі про напад на банк в Донецьку зявилися нові обставини

06 января 2012 | 16:05

Про них Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко розповів представникам засобів масової інформації на сьогоднішньому брифінгу.


 

Глава МВС зазначив, що приводом для проведення брифінгу стала необхідність спростування великої кількості чуток, що поширюються довкола резонансної кримінальної справи, порушеної за фактом убивства п’ятьох осіб під час вчинення розбійного нападу на банківську установу в м. Донецьку.

За словами Віталія Захарченка, в окремих ЗМІ з’явилися різноманітні недостовірні повідомлення про те, що під час нападу на банк зникли гроші в сумі близько 5,5 мільйонів гривень. Також з’явилася інформація від родичів затриманих про те, що покази по цій справі, міліція «вибила» з підозрюваних за допомогою незаконних методів, а захисникам не давали змоги зустрітися із затриманими.

Керівник МВС підкреслив, що подія в Донецьку, є чи не найбільш резонансною, за часи незалежності держави. Під час розслідування кримінальної справи правоохоронцями були встановлені нові обставини даного злочину.

Зокрема, при проведенні відтворення обставин події один зі зловмисників повідомив слідчим місцезнаходження зброї, з якої було вбито працівників філії банку. Підозрюваний вказав ставок, куди він викинув пістолет. Під час обстеження водолазами дна водойми зброя була ними знайдена, а слідчі долучили пістолет до справі в якості речового доказу та направили його на дослідження.

Експерти-криміналісти, вивчаючи наданий зразок зброї, зробили висновок про те, що пістолет є саморобним, виготовленим за допомогою спеціального обладнання. За деякий час оперативники встановили джерело походження зброї та особу, яка її виготовила. Зброярем-кустарем виявився мешканець Запоріжжя, який збував зловмисникам пістолети за допомогою посередника. Наразі і громадянин, що виготовив зброю, і посередник затримані. Стосовно них слідчими порушена кримінальна справа за незаконні операції зі зброєю.

Віталій Захарченко наголосив, що задля припинення спекуляцій навколо стану здоров’я осіб, обвинувачених у нападі на філію банку, слідчими було призначене додаткове судово-медичне обстеження. За висновками медиків, тілесних ушкоджень у підозрюваних осіб не виявлено.

З приводу надання юридичної допомоги затриманим керівник МВС зазначив, що адвокати були допущені до них з моменту їх затримання, а пізніше були замінені на прохання їхніх родичів.

Також керівник МВС України зупинився на ще одному збройному нападі на банківське відділення, що мало місце в м. Ізмаїл Одеської області. На даний час працівники міліції встановили особу, підозрювану у скоєнні розбійного нападу. Зловмисником виявився раніше судимий 38-річний мешканець Одещини, якого на даний час затримано в порядку ст. 115 КПК України. Працівники міліції вилучили речові докази, досудове слідство за цим фактом триває.

Крім того, Віталій Захарченко відповів на запитання журналістів стосовно кількох резонансних злочинів, які мали місце за останній час. Серед них – вбивство двох дівчат  в Івано-Франківській області, тіла яких були знайдені на міському сміттєзвалищі. Оперативники за короткий термін встановили місце скоєння злочину та затримали особу, яка обґрунтовано підозрюється у скоєнні цього злочину. До речі, зловмисник був раніше засуджений за скоєння вбивства, а з призначеного покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років відбув лише 10, звільнившись умовно-достроково. Наразі підозрюваного затримано, речові докази вилучені, триває досудове слідство.

На завершення брифінгу Віталій Захарченко, повертаючись до основної його теми, зазначив:

– Ще раз хочу підкреслити, що цей злочин є чи не найбільш зухвалим в історії незалежної України. Я вважаю, що результатом професійних дій працівників міліції під час розкриття цього злочину стане притягнення зловмисників до кримінальної відповідальності.

 

 

УЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: