ТЕМА

Українця засудили на смертну кару в США

17 мая 2012 | 07:20

Сьогодні відбулося останнє слухання по справі безневинного українця, засудженого на смертну кару у США.


 

Засуджений на смертну кару українець  має сьогодні зробити останню спробу переконати американський суд у своїй безневинності після того, як ключові свідки звинувачення зізналися у наданні хибних свідчень на попередніх етапах розгляду справи.

Іван Телегуз засуджений на смертну кару за наймання двох чоловіків для вбивства своєї дівчини. Вирок, що було винесено Телегузу, заснований на свідченнях, наданих у 2006 році. Обидва свідки пізніше визнали, що вони піддавалися тиску з боку влади: їм було запропоновано засвідчити проти Івана в обмін на менш суворе  покарання й уникнення депортації назад до Східної Європи.

В Апеляційному суді США четвертого округу в Річмонді, штат Вірджинія, сьогодні планується заслухати пріння. Адвокати пана Телегуза стверджуватимуть, що справу необхідно повернути в районний суд і заслухати докази безневинності підсудного, адже попередні адвокати Івана не зуміли заявити про зміну свідчень на більш попередніх етапах розгляду справи.

Справа Телегуза нагадує справу Джастіна Вульфа (2009 р.), коли свідок відмовився від своїх свідчень про те, що  Вульф найняв його скоїти вбивство. У підсумку Федеральний суд визнав докази тиску з боку держави настільки суттєвими, що назвав їх «огидними по відношенню до судового процесу», і наказав зняти з Вульфа всі звинувачення.

Телегуз втік до США у дитячому віці разом зі своєю сім'єю, рятуючись від релігійних переслідувань в Радянській Україні. Українська влада висловила серйозну стурбованість справою Телегуза.

Софі Уокер, Директор з питань смертної кари правозахисної організації Reprieve зазначає: "Жахливо, що Вірджинія форсує винесення вироку тоді, коли звинувачення проти Телегуза виявилися хибними. Керівництво штату не повинне ховатися за процедурами, коли життя невинного людини знаходиться під загрозою. Влада має переглянути свої переконання, і нехай суд розгляне переконливі докази того, що Іван безневинний".



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Джими Хендрикс. photos by Joan Colom

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: