ТЕМА

7 червня раби з об'єктів ЄВРО-2012 влаштують владі "кузькіну мати"

06 июня 2012 | 08:02

7 червня 2012 року, о 13.00, біля центрального виходу зі станції метро «Хрещатик» відбудеться акція протесту проти брутального порушення трудових та людських прав робітників, які працюють на обєктах ЄВРО-2012.


 

Протягом кількох років до будівництва стадіону «Олімпійський», де має пройти фінальний матч європейського чемпіонату з футболу, масово залучалися робітники-«заробітчани» з різних регіонів України. Саме їхніми зусиллями було побудовано більшу частину інфраструктурних об’єктів ЄВРО-2012. Ці люди працювали без належного дотримання норм охорони праці, що призводило до травматизму та до загибелі людей. Вони отримували від субпідрядників мізерну зарплатню, а часом ставали жертвами афер роботодавців, та, фактично, працювали на них безкоштовно.

Будівельники «Олімпійського» мешкали у залізних вагончиках просто на будмайданчику, а також у нелегальному гуртожитку біля станції метро «Либідська», у бараках із антисанітарними умовами, за відсутності опалення та каналізації. Вони потерпали від свавілля приватної охорони цього об’єкту. За проживання у «євробараках» робітники мали щоденно відшкодовувати частину своєї зарплатні.

За словами будівельників терміналу аеропорту «Бориспіль», яке ведеться в рамках підготовки України до Євро-2012, роботодавець відмовляється офіційно оформлювати їх на роботу та не виплачує заробітну плату. Більше того, робітникам погрожують фізичною розправою та ув’язненням невідомі люди, які демонструють посвідчення працівників столичного УБОЗ та вимагають відмовитися від претензій щодо зароблених коштів.

Коаліція «Соціальний рух», яка об’єднує низку профспілкових та громадських організацій, вимагає негайно припинити системні порушення трудових прав будівельників на об’єктах ЄВРО-2012 та інших будівельних об’єктах Києва, у повному обсязі виплатити робітникам заборгованість по заробітній платні та відшкодувати їм кошти за отримані на виробництві травми, забезпечити їх гідними житловими умовами, забезпечити суворе дотримання норм охорони праці на будівництві та перевести усіх робітників на трудові контракти, узгоджені із профспілками.

Учасники акції протесту у Києві солідарні із польськими будівельниками, які 8 червня блокуватимуть церемонію відкриття Євро-2012 у Варшаві. У разі, якщо влада не виконає вимоги Коаліції «Соціальний рух», її учасники блокуватимуть фінал чемпіонату у Києві, 1 липня 2012 року. 

Вважаємо, що становище, у якому перебувають наразі робітники-«заробітчани» з майданчиків «Олімпійського», є вироком антисоціальній системі українського суспільства, яке побудовано на визискуванні праці мільйонів людей заради збагачення можновладців та олігархату.   



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Stephen Alvarez

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: