ТЕМА

ЄС позбавив Тимошенко Нобелівської премії миру

12 октября 2012 | 12:39

Нобелівську премію миру за 2012 рік присуджено Євросоюзу, оголосив Норвезький нобелівський комітет. Як повідомляє «РИА Новости», підставою для присудження високої нагороди послужили дії Євросоюзу щодо запобігання новим війнам на континенті та стабілізації ситуації в Європі.


 

Всього у списку був 231 кандидат, у тому числі 43 громадські та міжнародні організації. Премія присуджується з 1901 року і є найвідомішою та найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної та гуманітарної діяльності.

Нобелівську премію миру в 2011 році присудили трьом жінкам - президентові Ліберії Еллен Джонсон Серліф, активістці ліберійського жіночого руху за мир Леймах Гбові та активістці з Ємену - Таваккул Карман «за їхню ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок та права жінок на повну участь в роботі з мирного будівництва».

Цього року на премію миру претендувала екс-прем’єр України Юлія Тимошенко, яка відбуває тюремний термін за перевищення повноважень під час укладення газових контрактів з Росією.

Нагадаємо, Нобелівська премія з фізики за 2012 присуджена французові та американцеві за вивчення взаємодії світла з матерією. Лауреатами Нобелівської премії з фізіології і медицини цього року стали британець і японець за роботи в області біології розвитку та отримання індукованих стовбурових клітин.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2012 стали американські вчені за вивчення роботи рецепторів живих клітин.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2012 році став китайський письменник Мо Янь з формулюванням «за галлюцинаторний реалізм, з яким він змішує казку, історію і сучасність».

Церемонія нагородження названих у середу лауреатів відбудеться за традицією в Стокгольмі 10 грудня у день смерті засновника Нобелівських премій – шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896).

Цього року грошовий розмір премії буде на 20% меншим, ніж минулого - Нобелівський фонд втратив на біржовій грі. Лауреати отримають не по 10 млн шведських крон, як це було в попередні роки, а лише по 8 млн крон (приблизно еквівалентно 1,2 мільйона доларів).

Джерело фото: shutterstock.com



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

02.03.2010, Франция, Париж, Елисейский дворец | Милен Фармер пришла на торжественный обед в честь визита российского президента.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: