ТЕМА

Найшкідливіші корпорації планети

14 февраля 2006 | 14:03

Корпорації часто виступають не меншими, а то й більшими порушниками прав людини, ніж авторитарні держави. Справа ускладнюється ще й тим, що велетенські фірми, на відміну від урядів, все важче притягнути до відповідальності, оскільки економічна глобалізація та зростання влади транснаціональних корпорацій створюють сприятливий клімат для корпоративних порушників людських прав. На відміну від держав, у корпораціях навіть теоретично не йдеться про демократію їхня діяльність будується на принципах попиту та постачання, а також справжньої відданості інтересам своїх акціонерів і власників.


Caterpillar

Компанія Caterpillar упродовж багатьох років надавала Ізраїлю бульдозери, які той використовував для знищення будинків палестинців. Незважаючи на засудження по цілому світу, Caterpillar відмовився припинити свою участь у руйнуванні будинків, припинивши продажє своєї продукції ізраїльським військовим.

У листі до голови правління Caterpillar Джеймса Оуенса, високий комісаріат ООН з прав людини сказав: дозволяючи постачання своїх... бульдозерів ізраїльській армії... напевно знаючи, що їх використовують для такої діяльності, ваша компанія може, таким чином, брати на себе відповідальність за фактичні чи потенційні порушення прав людини...

Активіст руху за мир Рейчел Коррі в 2003 році була вбита військовим бульдозером Caterpillar D-9. Вона булла роздушена, коли намагалася заблокувати знищення будинку палестинської родини в секторі Газа. Її родина подала в суд на Caterpillar у березні 2005 року, звинувачуючи компанію в свідомому продажі машин, які використовуються для порушення прав людини. Від смерті Коррі, ще принаймні троє палестинців були вбиті бульдозерами у власних домівках.

Chevron

Нафтохімічна компанія Chevron винна у деяких із найгірших порушень прав людини та злочинів проти навколишнього середовища в світі. Від 1964 по 1992 рік, Texaco, куплена Chevronом у 2001 році, спричинила до токсичного Тропічного Чорнобилю в Еквадорі, залишивши понад 600 необладнаних баків із нафтою в незайманих тропічних лісах північної Амазонії та скинувши 18 мільярдів галонів токсичних стічних вод у річки. Місцеве населення зазнало величезного негативного впливу на здоровя, включно з раком, хворобами шкіри, дефектами при народженнями та викиднями.<<P>> Chevron також відповідальний за репресії проти мирної опозиції до видобування нафти. В Нігерії ця компанії найняла приватний військовий персонал із наказом відкривати вогонь по тих, хто протистоїть видобуванню нафти в дельті річки Нігер.

Крім того, Chevron відповідальний за поширені проблеми зі здоровям у Рімонді, штат Каліфорнія, де розміщений один із найбільших нафтопереробних заводів компанії. Переробляючи 350 тисяч тонн нафти на день, річмондський завод викидає в регіоні токсичні відходи та спричиняється до виливів нафти. В результаті місцеві мешканці потерпають від високого рівня туберкульозу шкіри, ревматичної лихоманки, проблем із печінкою, хвороб шкіри, раку, астми та хвороб очей.

Корпорація Unocal одна з дочірніх фірм Chevron нафтогазова компанія, що розташована в Каліфорнії та діє по цілому світі. У грудні 2004 року вона програла судову справу проти 15 селян Бірми, в якій ті стверджували про участь Unocal у порушеннях прав людини, включно зі зґвалтуваннями, тортурами, примусовою працею та примусовим переселенням.

Coca-Cola

Компанія Coca-Cola можливо, найбільш впізнаватий символ корпорації на планеті. Вона тримає марку й веде перед також у порушенні прав працівників, приватизації води та дискримінації при прийомі на роботу. З 1989 по 2002 рік вісім лідерів профспілок з заводів Кока-Коли в Колубмії були вбиті за протест проти трудової політики компанії.

Сотні інших працівників Кока-Коли, що приєдналися чи думали приєднатися до колумбійської профспілки, були викрадені, мордовані чи затримані охороною, найнятою для залякування працівників та запобігання їхньому обєднанню.

В Індії Кока-Кола знищує місцеве сільське господарство, приватизуючи водні резерви країни. В штаті Керала Кока-Кола видобула 1,5 мільйонів літрів артезіанської вони, яку вона продала та продала під брендом BonAqua. В результаті грунтові води було значною мірою вичерпано, що призвело до нестачі питної води у тисячах сіл. Решта ж води було забруднено через високий рівень хлоридів та значну кількість бактерій, що призвело до хвороб очей та до шлунково-кишкових хвороб у місцевого населення.

Кока-Кола також один із найбільш дискримінуючих роботодавців у світі. У 2000 році, близько двох тисяч афроамериканських найманих працівників компанії подали на неї до суду за расову нерівність у зарплатні та просуванні по службі.

Ford Motor Company

Серед автовиробників Форд найгірший. Кожного року, починаючи з 1999, Агентство США з захисту довкілля розміщувало легкові автомобілі, джипи та вантажівки та Форд на останньому місці за рівнем економії палива серед американських автовиробників. Нинішні машини цієї компанії мають нижчу середню ефективність використання пального, ніж оригінальний Форд Модель-Т.

Форд також на останньому місці, коли йдеться про викиди парникових газів в атмосферу від автомобілів. Згідно з останнім звітом Спілки Небайдужих Учених, Форд має достеменно найгірнші показники за викидом газів в атмосферу...

Незважаючи на останню піар-кампанію Форда щодо озеленення, насправді справи ще й погіршилися.Згідно з власним річним звітом компанії, між 2003 та 2004 роком, заощадження на паливі у США компанія зменшила, а викиди вуглекислого газу зросли. Форд також був лоббістом проти зусиль законодавців підвищити стандарти заощадження палива на національному рівні, а також зараз судиться проти стандартів штату Каліфорнія.

Nestle

Проблема нелегальної та примусової дитячої праці в кондитерській промисловості особливо поширена, оскільки понад 40% світового постачання какао походить з Берега Слонової Кістки країни, в якій, за оцінками Держдепартаменту США, в небезпечних умовах працюють близько 109 тисяч дітей. У 2001 році канадська філія організації Врятуймо дітей повідомила, що тоді на ферми какао в Західній Африці було продано в рабство 15 тисяч дітей у віці від 9 до 12 років кожен аж за 30 доларів.

Нестле третій за величиною покупець какао з Берега Слонової Кістки, чудово знає про трагічно несправедливі практики, до відбуваються на фермах, із якими компанія продовжує, тим не менш, мати справу. Нестре й інші виробники шоколаду погодилися припинити використання примусової дитячої праці на фермах какао до 1 липня 2005 року але цього не досягли.

Крім того, постійно зявляються повідомлення про порушення трудових прав на фабриках Нестле в багатьох країнах. Так, у Колумбії компанія замінила весь персонал фабрики на більш низькооплачуваних працівників і не поновила колективний трудовий договір.

Philip Morris

Philip Morris сумнозвісна навіть серед тютюнових кампаній. Це найбільша та найприбутковіша корпорація в світі з виробництва цигарок вона виготовляє Marlboro, Virginia Slims, Parliament, Basic та багато інших торгових марок.

Документи, розкриті в судовому позові проти тютюнової промисловості з боку штату Міннесота, показала, що Філіп Морріс, як і інші провідні тютюнові корпорації, прекрасно знали про небезпеку тютюнових продуктів та про виникнення залежності від нікотину. Але до нинішнього дня Філіп Морріс обманює споживачів щодо шкідливості своєї продукції, пропонуючи легкі, мякі та з пониженим вмістом смоли сигарети, що створюють для споживача ілюзію в тому, що ці марки здоровіші, ніж інші.

Хоча компанія стверджує, що вона проти дитячого куріння, вона витрачає мільйони доларів на день, пропагуючи цигарки молоді. За кордонами США (зокрема у нас в Україні) компанія навіть (ха, навіть!) наймає неповнолітніх Дівчат Мальборо, щоб ті роздавали безкоштовні цигарки іншим підліткам, а також стаєж спонсорами концертів, на яких цигарки роздають неповнолітнім.

Після того, як антитютюнові кампанії та урядові провадження почали сповільнювати зростання вживання тютюну в Західних країнах, Філіп Морріс агресивно почав захоплювати ринки країн, щог розвиваються, та де куріння та смерті від хвороб, повязаних із курінням, поширюються. Попередні цифри, випущені Всесвітньою організацією охорони здоровя, передбачають, що кількість смертей від хвороб, повязаних із курінням, до 2020 року майже подвоїться, а понад три чверті цих смертей будуть відбуватись у країнах, що розвиваються.

Arthem Chapeye, www.alternet.org



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Кирилл Привезенцев

Британский блокнот. Она едет в клуб.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: