ТЕМА

Наука, варта 0,86 відсотків ВВП

20 марта 2013 | 08:27 , Ірина Штогрін

Україна втрачає статус наукової держави через критичне мале державне фінансування та небажання вітчизняного бізнесу вкладати кошти в українські інноваційні проекти. Оригінальні розробки українських вчених, не отримавши підтримки на батьківщині, стають здобутками інших країн, а потім повертаються до України вже у вигляді готових товарів. «Влада виділяє на науку з бюджету найменше за роки незалежності 0,29 відсотка ВВП.


 

Для розуміння, 0,9 відсотка ВВП – це рівень виживання науки, лише за цією межею наука починає давати економічний ефект. Як правило держави виділяють 2 відсотки від ВВП, а розвинуті країни – до 5 відсотків. Якщо не зможемо вирішити ці питання сьогодні, за 5-10 років Україна втратить статус наукової держави», – сказала в ефірі Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань науки й освіти, член депутатської фракції ВО «Батьківщина» Лілія Гриневич.
Попри те, що наука є одним із найефективніших факторів розвитку, потужним магнітом для інвесторів та вагомим чинником створення позитивного міжнародного іміджу країни – українська влада за усі роки незалежності так і не проявила належної уваги до розвитку фундаментальної та прикладної науки.
Особливо погіршилося становище науки за останні 3 роки, вважає голова парламентського комітету з питань науки й освіти. «Залишкове фінансування, загалом ставлення до науки та освіти, свідчить про те, що розвиток науки не лише не є пріоритетом, а й навіть здійснюється певна шкідницька політика», – зазначає Лілія Гриневич.
Не проявляє патріотизму та зацікавлення до вітчизняної науки і український бізнес. Наприклад, «саме у Києві створено відкриття, що лягло в основу сонячної енергетики, але сонячну електростанцію в Криму збирали з китайських пластин австрійські фахівці. Або нафтові вишки, які купив уряд, проігнорувавши Севастопольське бюро з проектування таких платформ. Це проблема відсутності патріотизму у тих людей, які б мали бути державниками», – сказала Лілія Гриневич.
Із матеріалів слухань Комітету Верховної ради з питань науки та освітиІз матеріалів слухань Комітету Верховної ради з питань науки та освіти

 

 
​​​
Попри брак фінансування науки, про Україну як наукову державу все ще пам’ятають у світі. Але це не завдяки державній політиці, а в супереч їй. Українські науковці завдяки власній обдарованості та наполегливості беруть участь у найцікавіших міжнародних проектах. Українці «виготовляли детектори для Великого адронного колайдера, утримують провідні позиції в декаметровій радіоастрономії, теоретично обґрунтували властивості славнозвісного графену, запропонували унікальні технології зварювання живих тканин».
 
Сучасне покоління українських науковців опирається на потужний авторитет українських вчених минулого. Володимир Вернадський, завдяки своєму вченню про ноосферу, започаткував багато сучасних наукових напрямків та підходів. Українцем був Сергія Корольов, який розпочав космічну еру людства. В Україні розпочав світову комп’ютерну епоху академік Віктор Глушков, а епоху електрозварювання – Євген Патон. Перелік довгий…

 

"Радіо Свобода"



комментарии [1]

24.03.2013 10:13     Матама Всі вони однакові. Що наука, що міліція і т.д.
Яка віддача від нашої науки, що конкретного, корисного створюють сотні НДІ, тисячі кандидатів, докторів?
А міліція? Тільки на показових виступах для пузатих генералів вони супермени, а в Одесі для захоплення ТРЬОХ!!! чоловік використовували гранатомети, БТР. А якби їх було четверо!? Захопили би Одесу!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Тибет. Лхаса

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: