ТЕМА

Студенти нагадали Януковичу про "Діти-майбутнє України"

17 апреля 2013 | 13:07

Заява незалежної студентської профспілки «Пряма дія» з приводу пропозицій Міністерства фінансів щодо формування культурної політики


 

На початку квітня до рук журналістів потрапив лист Міністерства фінансів України (від 28.01.2013 № 31-05030-10-5/2514), у якому на розгляд Міністерства культури вносились пропозиції щодо економії коштів за рахунок радикального скорочення бюджетного фінансування клубів, бібліотек, дитячих шкіл естетичного виховання, включно з музичними та художніми школами.


Зокрема, з урахуванням демографічної ситуації пропонується реорганізовувати та навіть ліквідовувати клуби, сільські школи та позашкільні заклади. Школи естетичного виховання разом з музичними школами пропонується перевести на самозабезпечення, що означатиме збільшення плати за навчання у десятки разів. За попередніми підрахунками, якщо зараз навчання у музичній школі коштує від 70 до 120 гривень на місяць, то після прийняття рекомендацій Мінфіну ця цифра підніметься до 3,5 тисяч. “Якщо ці ініціативи вдасться втілити в життя, то, відповідно, дуже обмежена кількість родин зможе забезпечити своїй дитині можливість навчатися в художінй чи музичній школі, оплачуючи такі рахунки за навчання,” - стверджує Дарина Коркач.

У разі прийняття цих рекомендацій система початкової мистецької та музичної освіти перетвориться з загальнодоступного блага на розкіш для обраних, що у свою чергу загрожує зникненням усієї мережі вищих навчальних закладів - музичних училищ та консерваторій. Адже якщо ніхто не вчитиметься у школах, то не буде й абітурієнтів. Крім того, запропоновані кроки гарантовано збільшать соціальну напругу, адже діти будуть позбавлені повноцінного дозвілля, а тисячі кваліфікованих педагогів залишаться без місця роботи.

Незалежна студентська профспілка «Пряма дія» наполягає на неприпустимості економії бюджетних коштів за рахунок видатків на освіту. Ми вимагаємо:

1. Виконання Закону України «Про позашкільну освіту» від 27 грудня 2000 року, який забороняє перепрофілювання, злиття і закриття державних і комунальних закладів освіти.

2. Припинити вже почату реорганізацію шкіл естетичного виховання на місцях та відновити роботу закритих закладів естетичного виховання у регіонах.

3. Забезпечити фінансування закладів естетичного виховання у повному обсязі.

4.Від Президента: Реалізації обіцяних соціальних ініціатив «Діти – майбутнє України», зокрема надати кожній дитині можливості для розвитку творчих здібностей, а саме, збільшити частку дітей, охоплених позашкільною освітою, з 40% до 70%.

У разі невиконання вимог профспілка планує організувати масові акції протесту проти вищеозначених ініціатив Міністерства фінансів, що перетворюють освіту та товар.

 

17 квітня 2013 Незалежна профспілка «Пряма дія»



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Голова держадміністрації Запорізької області Євген Червоненко і телеведуча Руслана Писанка під час благодійного аукціону в Миколаєві у вівторок, 19 грудня 2006 р. В день Святого Миколая за ініціативою губернатора Миколаївської області.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: