ТЕМА

Омбудсмен контролюватиме, аби попи не образили хворих

06 августа 2013 | 17:17

До Омбудсмена Валерії Лутковської зі сторінок інтернет видання «Українська Правда» звернувся родич одного з пацієнтів клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського яка знаходиться на території Києво-Печерської Лаври з проханням вивчити ситуацію, повязану з переведенням клініки до іншого приміщення.


 Того ж дня в ефірі «Радіо Свобода» Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наголосила, що буде з’ясовувати ситуацію довкола виселення клініки Інституту Громашевського із приміщення поблизу Києво-Печерської Лаври, де також надають допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на гепатит.

Виконуючи доручення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  працівники Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Секретаріату Уповноваженого   з’ясували, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України приміщення, в якому знаходиться заклад охорони здоров’я, передано Міністерству культури України, яке в свою чергу передало його релігійній громаді Києво-Печерської Свято-Успенської Лаври в безкоштовне користування. На виконання зазначеного рішення Уряду  Національна академія медичних наук України видала відповідний наказ про переведення клініки (на 110 ліжок) у приміщення по вул. Амосова, 5 (на 80 ліжок) та по вул. Галицького, 4 (на 40 ліжок).

Як повідомив Костянтин Легеза, який 30 липня 2013 року призначений головним лікарем клініки, у нових приміщеннях тривають ремонтні роботи, клініка почне функціонувати 28 серпня поточного року. Статус клініки не зміниться, натомість умови в нових приміщеннях будуть відповідати сучасним вимогам, стануть значно кращими, що дозволить проводити лікування ефективніше.

За твердженням Костянтина Легези, він прийняв заклад, в якому було 67 пацієнтів, госпіталізація припинена 29 липня 2013 року. Згідно із домовленістю з Департаментом охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації 7 хворих переведено до медичних закладів міста (Олександрійська лікарня, протитуберкульозний диспансер, ЛОР-інститут, лікарня № 5). У плановому порядку виписано на амбулаторне лікування 5 хворих, яких забезпечено необхідними ліками. Керівник медичної установи запевнив, що питання по кожному пацієнту приймається індивідуально, та лише за його згодою. При цьому він прогнозує, що в установі на перехідний період залишиться 22-23 пацієнти, яким буде надаватись необхідне лікування. У звичайному режимі буде також функціонувати поліклініка.

Як повідомив головний лікар, станом на ранок 5 серпня 2013 року у клініці на стаціонарному лікуванні перебуває 33 пацієнти  (22 ВІЛ-інфікованих, 11-хворих на вірусний гепатит).

Під час спілкування з медичним персоналом та родичами пацієнтів, які виявили бажання розмовляти, висловлювалось хвилювання з приводу можливої виписки хворих. Вони стурбовані ситуацією, що склалась, оскільки вважають, що лише медичні працівники клініки можуть забезпечити хворим з діагнозом ВІЛ/СНІД ефективне медичне обслуговування. При цьому вони зазначили, що умови лікування та перебування не погіршились, а пацієнтів з діагнозом ВІЛ/СНІД обіцяють перевести в нове приміщення клініки після завершення ремонтних робіт. До того часу вони зможуть лікуватися і перебувати в приміщенні по вул. Лаврській, 11.

Питання  переведення клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського перебуває  під особистим контролем Уповноваженого Верховної Ради України Валерії Лутковської.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Лабух

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: