ТЕМА

Влада "забила" на свої обов'язки під час масових акцій протесту

02 декабря 2013 | 19:23

Оцінка дотримання свободи мирних зібрань у Києві 01 грудня 2013 р. під час проведення масових акцій.


Результати спостережень, що здійснювалися нашими активістами протягом дня в районі парку Шевченка, на вулиці Хрещатик, Майдану Незалежності, біля будівель Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів, на Михайлівській та Європейській площах, свідчать про незабезпечення державною владою свободи мирних зібрань. Зокрема, ми спостерігали такі факти:

1.  На вулицях в центрі міста були майже відсутні працівники міліції, які з огляду на складну ситуацію повинні були б керувати дорожнім рухом та усувати потенційні загрози для численних демонстрантів. Так, біля входу на Майдан Незалежності стояли лише два міліціонери. Натомість під час ходи демонстрантів з парку Шевченка до Майдану Незалежності, які не були перекриті – правоохоронців не було взагалі.

2. Замість встановлення діалогу з організаторами Народного віче та надання необхідної інформаційно-координаційної допомоги учасникам, керівництво ОВС сконцентрувало  спеціальні підрозділи міліції «Беркут» та внутрішні війська біля будівлі Адміністрації Президенту. Керівництво патрульної служби ГУМВС в м. Києві також самоусунулося від виконання процесів медіації та сприяння мирним заходам. Натомість урядові структури сформували шеренгу з сотні працівників ОВС навколо пам’ятника Леніну. Ми зауважили, що працівники ОВС були розгублені та збентежені ситуацією, вони не володіли спеціальною екіпіровкою для роботи з демонстрантами. Можна зробити висновок, що на них не покладали роль забезпечити порядок на та забезпечити безпеку під час сутичок. Факт їхньої присутності на мітингу дивував самих правоохоронців.

3. Біля будівлі КМДА активісти побачили складені палки, пляшки з невідомою рідиною, каски та маски. Для фіксації цього незрозумілого факту та усунення цих предметів мирні громадяни впродовж тривалого часу телефонували у міліцію за номером 102. У правоохоронців виникали труднощі з реагуванням на цей факт. Таке ставлення працівників міліції є неналежним та непрофесійним з урахуванням вимог оперативного реагування на повідомлення громадян, а також потребує реакції з боку керівництва МВС та Генеральної прокуратури України

4. Керівництво МВС України та керівництво КМДА не забезпечило належне інформування громадян шляхом медіації, розміщення інформаційних банерів, обмежувальних стрічок та знаків щодо наявності судової заборони на проведення мирних акцій в певних частинах Києва. Через це велика кількість учасників мирної ходи стали випадковими потерпілими провокаційних дій. Через це велика кількість учасників мирної ходи стали випадковими свідками провокаційних дій частини демонстрантів на Банковій біля Адміністрації Президента. Відсутність належного безперебійного подання офіційної інформації унеможливила запобігання силового розгортання подій, учасникам мирного зібрання довелось локалізувати провокаторів самотужки.

5. Керівництво КМДА та керівництво ГУМВС України в м. Києві не забезпечило доступу постраждалих до медиків, включно із супроводом поранених до найближчого медичного закладу або машин швидкої допомоги. Можливість отримання громадянами первинної медичної допомоги, доступ до гарячої питної води та місць для обігріву теж була відсутня. Це потребує критичної уваги органів прокуратури до дій посадових осіб ОВС та КМДА, відповідальних за забезпечення масових заходів в столиці.

Наслідком неприпустимих халатних та непрофесійних дій органів влади стали численні конфліктні ситуації частини демонстрантів з правоохоронцями, невідома кількість  постраждалих з обох сторін, відсутність будь-якого медичного та сервісного забезпечення громадян під час проведення мирної акції.

Хронометраж зафіксованих подій під час масових акцій у м Києві ви можете знайти на сторінці групі громадського спостереження “ОЗОН” у соціальний мережі за посиланнямhttps://www.facebook.com/groups/ozon.civil.watch/

 

Валерія Рибак

ГО "Центр Громадянських Свобод"



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: