ТЕМА

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ПРИ ФІЗИЧНІЙ АТАЦІ ПРАВООХОРОНЦІВ. МІНІМАЛЬНИЙ «НАБІР»

21 января 2014 | 11:48

Поради військових, майданівських медиків, а також активістів. Інструкції призначені для захисту, проте не для нападу.


СЛЬОЗОГІННИЙ ГАЗ 

Українська міліція використовує здебільшого гази «Терен» та «Кобра». Проте вони не є газами в строгому розумінні цього слова. А є аерозолями , і тому захиститися від них легше. Підійдуть для цього навіть нескладні фільтри.

Економ-варіантом є плаский респіратор - пелюстка із вугільним фільтром і клапаном. Але кращим вибором буде панорамна маска із протигазовою коробкою (фільтром). Підійдуть і протигази, щоправда, вони менш зручні.



Потрібно пам'ятати , що ці аерозолі залишають на поверхні людей та предметів дрібний пил. А тому витрушувати маску , волосся та одяг потрібно відразу після виходу із зони ураження і в гумових рукавичках. Інакше ви занесете подразнюючі речовини в інші місця, і вони будуть розноситися, особливо надокучаючи в приміщеннях.

Продаються такі респіратори і маски в будівельних та господарчих магазинах. Респіратори зустрічаються також і в аптеках.

Для промивання очей та слизових оболонок найчастіше використовується антацид типу «Маалокс», розведений у воді в приблизному співвідношенні «1 пакетик на 0,5 літра води». Проте зустрічаються і інші варіанти рідин для промивання. 

Промивати очі зручно, поставивши людину на коліна і трішки нахиливши голову вбік. Якщо є контактні лінзи – не забуваємо знімати. Не тремо уражені місця. Після промивання доречно вжити обезболюючий препарат. Також лікар може порадити препарати для місцевого заспокоєння уражених слизових оболонок.

Потрібно пам’ятати, що людині, в очі якої потрапив сльозогінний газ, відкрити очі для промивання буде дуже складно через рефлекторне заплющення очей. А тому робити це повинна людина, яка промиває очі.

Більш детальна інформація щодо сльозогінних газів - в цьому експертному матеріалі http://tyzhden.ua/Society/99130

ПРИ ВИБУХУ ГРАНАТИ

1 . Тікати. Схопити гранату і викинути назад не намагаємося, оскільки світло-шумова граната запросто може вибухнути в руках.

2 . При неможливості бігти (скупчення людей і т.д.) - присісти, поставивши одну ногу на коліно, а іншу - на підошву стопи. Голову заховати за ту, яка стоїть на стопі . Таким чином прикриється не тільки голова, але й частину корпусу.

На стопі повинна стояти права нога, якщо граната летить справа, і ліва – якщо зліва. Потрібно потренуватися кілька разів, оскільки машинально ми ставимо на стопу якусь одну ногу, а не ту, яку потрібно в даний момент.

Якщо світло-шумова граната вибухне дуже близько біля людини, то вона на якийсь час може втратити орієнтацію і, таким чином, стати беззахисною в натовпі. Тому людину потрібно відтягнути з епіцентру подій.

ГУМОВІ КУЛІ

Захиститися від гумових куль (а також осколків гранат) допомагає доступне обмундирування , а саме:

1 . Мотоциклетний, велосипедний шоломи або каска. При фізичних зіткненнях потрібно не забувати ремінець для кріплення перемістити з шиї на підборіддя, оскільки інакше шолом або каску можна стягнути назад і, таким чином , душити особу за шию.

2 . Пластикові будівельні окуляри-маска. Вони прилягають до обличчя і при цьому мають на поверхні невеликі отвори , які зменшують запрівання окулярів у холодну погоду. Підійдуть і лижні окуляри-маски, і навіть маска-окуляри для басейну. Проте останні надто швидко запрівають.

3 . Шматки товстого коремату, яким обмотується нога нижче коліна і до стопи. Це захищає в першу чергу від осколків гранати.

4 . Саморобний бронежилет з товстого коремату, з якого вирізаються шматки в формі жилету і кріпляться на корпус.

І наостанок. Очевидно, що такі заходи лише знижують, проте не захищають повністю від небезпеки.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: АР

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: