ТЕМА

Українські абітурієнти дедалі частіше обирають європейські університети

17 февраля 2014 | 15:15

Центр дослідження суспільства оприлюднив статистичні дані кількості громадян України, які навчаються в університетах за кордоном. Подібної статистики не веде жодне з українських державних відомств. Протягом декількох тижнів фахівці Центру дослідження суспільства контактували із закордонними міністерствами, службами статистики та асоціаціями університетів. Зібрані дані є унікальними та презентуються вперше. До десятки лідерів за підсумками 2012/2013 навчального року входять Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, США, Іспанія, Франція, Канада та Австрія.


Найбільші темпи зростання кількості студентів-українців демонструють Польща, Іспанія, Канада, Італія, Чехія, Австрія та Великобританія. Протягом останніх п’яти років кількість громадян України у вишах Польщі потроїлась, в Іспанії, Італії та Канаді подвоїлась, а в університетах Чехії, Австрії та Великобританії збільшилась на 41%.

 

Натомість українці почали менше обирати університети США та Франції, починаючи з 2008 року, їх кількість там спала на 13% та 5% відповідно. У короткостроковій перспективі також спадає кількість української молоді у російських ВНЗ. З 2010 по 2012 рік кількість українських студентів денної форми навчання у російських вишах зменшилась на 6% з 4919 до 4644 осіб.

 

Загалом за останні п’ять років студентів з України  побільшало у державах Європейського Союзу на 38%. Якщо у 2008 році ця цифра становила 18 тисяч, то у 2013 році європейську освіту обрали майже 29 тисяч чоловік.

 

Українці надають перевагу різним спеціальностям, тому важко говорити про якісь пріоритети. У австрійських університетах студенти-українці найчастіше вивчають економічні, соціальні та гуманітарні науки, понад 70% навчається саме на цих напрямках. Студенти-українці у Франції найчастіше вивчають економіку та різноманітні прикладні науки. У Росії найпопулярнішими серед українців є економічні та гуманітарні дисципліни, а фізико-математичні спеціальності посідають третє місце.

 

Більше статистики на сайті Центру дослідження суспільства. 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: