ТЕМА

Микола Голомша: корупція - причина системної кризи

20 мая 2014 | 18:34

Микола Голомша: корупція ексдержапарату, кругова порука, відсутність контролю за витраченням бюджетних коштів – причини системної кризи в Україні.


          Причинами системної кризи в Україні стали, з одного боку, тотальна корупція колишнього державного апарату, побудова корупційної кругової поруки та розгалуженої корупційної ієрархії, а з іншого – відсутність ефективної системи контролю за витраченням бюджетних коштів, непрозора процедура державних закупівель. На цьому наголосив Перший заступник Генерального прокурора Микола Голомша під час розширеного засідання колегії щодо стану додержання законодавства при використанні бюджетних коштів, а також здійсненні державних закупівель та прокурорського нагляду з цих питань, яка відбулася сьогодні, 20 травня цього року, у Генеральній прокуратурі України.

За його словами, незаконне розпорядження бюджетними коштами у власних інтересах мало місце перш за все на вищих щаблях державного управління.

Йдеться про кримінальні провадження, відкриті за фактами вчинення колишніми керівниками держави екс-президентом В. Януковичем, колишнім Першим заступником Глави Адміністрації Президента А. Портновим, колишніми членами Уряду С. Арбузовим, О. Клименком, Є. Ставицьким легалізації коштів в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків, заволодіння державним майном тощо. «За усіма озвученими мною фактами відомості внесено до ЄРДР та триває досудове розслідування», - додав він.

Також Микола Голомша звернув увагу на представницьку роботу органів прокуратури щодо захисту в суді інтересів держави з питань бюджетної системи.

«Так, Вищим господарським судом України скасовано рішення суду апеляційної інстанції. Натомість залишено без змін рішення суду першої інстанції про стягнення з одного зі столичних ПАТ 987 мільйонів гривень боргу за кредитом, отриманим під гарантії Уряду», - навів приклад Перший заступник Генерального прокурора України. 

Загалом, підсумував він, минулого року на цьому напрямі відшкодовано понад 3 млрд грн, поточного року – вже понад 1 млрд. грн. До бюджету з урахуванням добровільного відшкодування надійшло 976 млн. гривень.


Прес-служба Генеральної прокуратури України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: