ТЕМА

Про кінець ери газових заробітків Росії сигналізують США

30 марта 2016 | 09:55

Судно Intrepid нещодавно доставило першу партію скрапленого етану на термінал у Норвегії. Судно, довжина якого становить 180 метрів, завершило перехід через Атлантику і прибуло на термінал Rafnes, на півдні Норвегії.


Тут є велике нафтохімічне підприємство. Це був історичний момент -- перша поставка американського сланцевого газу в Європу, справжня революція в світі енергетики. Усередині спеціально побудованого величезного судна було 27,5 тис. кубометрів зрідженого при -90 градусів етану. Тепер цей газ буде розігрітий при дуже високій температурі на підприємстві Rafnes, щоб стати етиленом. Він потім стане харчовим пластиком або буде використовуватися для виробництва обмотки електричних проводів.

За словами Девіда Томпсона, глави великого нафтохімічного підприємства Ineos, у 2010 році ідея імпорту етану з США здавалася божевільною. У США в той час почався активний видобуток сланцевого газу і нафти. Це серйозно вплинуло на ціну видобутих вуглеводнів. Паралельно з цим у Північному морі була зворотна тенденція: після 40 років експлуатації родовища виснажені. Сьогодні в британській частині родовища спорожніли на 80%, в норвезькій -- на 60%. Для компанії Ineos, з її 65 заводами в 16 країнах, ситуація ставала напруженою. Рішення про імпорт сланцевого газу було прийнято під тиском обставин. У 2013 році в Grangemouth був оголошений великий страйк у зв'язку з тимчасовим припиненням роботи комплексу. Джим Реткліфф, засновник Ineos, поставив робочих перед вибором: він не запустить завод, якщо вони не погодяться на зниження зарплати, а якщо погодяться, то він вплутається в авантюру з імпорту сланцевого газу. Робітники погодилися. Що стосується Сполучених Штатів, то вони завжди були імпортерами, а не експортерами вуглеводнів. Вони не мали обладнання для вивезення сировини за кордон. Трубопроводами газ або нафта надходили всередину країни. Потрібно було направити потік у зворотному напрямку. Після укладення угоди з європейськими покупцями були побудовані 50 км нових трубопроводів.

Порт Marcus Hook, в Філадельфії, якому загрожувало закриття, був переобладнаний під експорт. Були спроектовані чотири судна для транспортування зрідженого газу, вони були побудовані в Китаї. Незабаром таких суден буде вісім. У Сполученому Королівстві і в Норвегії побудовані резервуари для прийому кожного газотранспортного судна, повідомляє Le Monde. Згідно з прогнозами Стефена О'Рурка, директора консалтингової компанії Wood Mackenzie, США до 2020 року зможуть щорічно експортувати 60 млн тонн газу. Для порівняння: зараз щорічне світове виробництво газу складає 250 млн. Таким чином, американський сланцевий газ розширить світовий ринок на 25%.

За словами експерта, поставки СПГ на Старий континент до 2020 року потрояться. Це матиме серйозні, в тому числі геополітичні наслідки, і, перш за все, для Росії -- великого постачальника газу в Європу. Іншими словами, авантюра Ineos може розглядатися як свого роду попередження.

Експрес онлайн



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Патагония, Чили.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: