ТЕМА

УБОЗ ловить крадіїв сміття

20 июня 2008 | 14:32

Понад 60 осіб затримано за одну добу спецоперації ГУБОЗ МВС із протидії нелегальному видобутку металу на Запоріжжі.


Працівники Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України провели спецоперації із протидії незаконному промислу на шлакових відвалах ВАТ «Запоріжсталь» та ВАТ «Дніпроспецсталь» в районі «Середньої Балки» Вільнянського району Запорізької області. За оперативними даними, щомісячний прибуток «тіньових ділків» від переробки відходів для отримання вторинної сировини з подальшим її використанням у металургійному виробництві сягає від 2 до 5 млн. доларів.

До другого етапу спецоперації ГУБОЗ МВС були залучені працівники УБОЗ та УДАЇ УМВС України в Запорізькій області, а також  фахівці МНС, ВАТ «Запоріжобленерго», обласної інспекції Держгірпромнагляду, екологи, тощо.

 Лише за одну добу перевірки - 19 червня - за незаконна промисел правоохоронці затримали понад 60 осіб, які за грошову винагороду із використанням техніки нелегально видобували скраб та лом чорних і кольорових металів. Серед них, неповнолітні, раніше засуджені, а також особи, які знаходилися у розшуку.

Також на території шлакових відвалів, що перебуває під воєнізованою охороною, було виявлено 16 вантажних автомашин (КАМАЗи та КРАЗи), 8 екскаваторів. На виїзді з території шлакових відвалів затримано ще дві вантажівки із 30 тонами металевого скрабу. У 50 метрах від території шлакових відвалів, де розташовані два садово-огородних кооперативи, правоохоронці знайшли декілька  пристроїв для переробки та отримання сировини для металургійного виробництва (металевого скрабу, лому чорних та кольорових металів) та інше обладнання (зварювальні апарати, різаки тощо). Фахівці МНС зафіксували грубі порушення норм пожежної безпеки, а представники ВАТ «Запоріжобленерго» спільно з енергетиками склали акт про самовільне підключення до електромережі, що належить ВАТ «Запоріжсталь».

За результатами проведених заходів зібрано матеріали для порушення кількох кримінальних справ, зокрема, за незаконний промисел. Окрім цього у тимчасових приміщеннях правоохоронці вилучено пістолет ПМ з глушником,  30 набоїв до нього, а також речовину, схожу на наркотичну. Вилучений бойовий снаряд, що знаходився в особливо небезпечному стані, в той же день знешкоджено фахівці  МНС.

Наразі оперативники ГУБОЗ відпрацьовують імовірну причетність до потужного незаконного промислу на так званій «Махмудці» криміналітету та їхніх корумпованих «покровителів» у правоохоронних та контролюючих органах.

 

Для довідки: шлакові відвали, розташовані на 230 гектарах землі, є місцем поховання відходів найбільших підприємств Запоріжжя: ВАТ „Запоріжсталь”, ВАТ „ Дніпроспецталь”, ВАТ „Запоріжкокс”, ВАТ „Запорізькій завод феросплавів”. Розмір накопиченого металу в шлаках «Середньої Балки» за різними оцінками – від 40 до 300 мільйонів тон. 

 
Прес-служба ГУБОЗ МВС України



комментарии [1]

22.06.2008 19:21     OSVAL Ці звалища необхідно назвати своїм адекватним терміном - "вторинне родовище" і діяти відповідно до чинного законодавства про надра. Враховуючи надлегкі умови видобутку розробникам встановити умови оптимальні для двох сторін - держави і розробника. Надання у використання таких надр може дати хороше поповнення бюджету, прибутки розробникам і нормальні робочі місця людям.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: