ТЕМА

Боротьба з дитячим порно: хотіли як краще, а вийшло...

15 июня 2009 | 15:09

Правозахисники апелюють до Гаранта, аби той наклав вето на поправки до КК щодо відповідальності за зберігання порно. Поправки ухвалив парламент, і їх підтримали правозахисники. Однак, знайшовся один, який зробив висновок: відтепер достатньо мати в хаті порнушку (навіть якщо про дітей там ані слова), аби отримати шанс на відсидку. А люди в погонах, відповідно, отримають додатковий приробіток...


Вінницька правозахисна група заперечує твердження про відсутність реальної небезпеки від ухвалених змін до Ст.301 КК щодо запровадження відповідальності за зберігання порнографічних предметів
Останнім часом деякими представниками правозахисної спільноти України зокрема Українською гельсінкською спілкою з прав людини активно поширюється інформація про те, що в ухваленому ВР України законі № 3221 «Про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру)» не міститься принципово нових і небезпечних для прав людини нововведень, оскільки, нібито, зберігання порнографічних предметів ще до ухвалення відповідних змін до КК представляло собою готування до злочину чи, за іншими інтерпретаціями, навіть замах на його вчинення, відтак передбачало настання кримінальної відповідальності відповідно до приписів Ст.14, 15 та 301 КК України.
Вказана правова позиція на нашу думку є неправильною, такою, що може ввести в оману українську громадськість, применшує небезпеку правам людини від ухвалених ВР України змін до КК України.
Приписами ч.1 Ст.301 КК України в чинній редакції визначено, що «ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні - караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження». Таким чином відповідно до приписів Ст.12 КК України злочин, передбачений приписами ч.1 Ст.301 КК України віднесено до злочинів НЕВЕЛИКОЇ ТЯЖКОСТІ, оскільки максимальна міра кримінального покарання, передбаченого за його вчинення є меншою двох років позбавлення волі.
Навіть якщо вважати (абсолютно помилково на нашу думку), що зберігання порнографічних предметів з метою подальшого збуту чи розповсюдження і є готуванням чи замахом на вчинення злочину, передбаченого приписами ч.1 Ст.301 КК України, то відповідно до положень абз.2 Ст.14 КК України в чинній редакції, за це не може наступати кримінальної відповідальності. Проте з внесенням законом №3221 зміни до диспозиції ч.1 Ст.301 КК України у вигляді включення в неї «зберігання» порнографічних об‘єктів, будь-яке доведене зберігання таких об‘єктів з метою збуту чи розповсюдження формально становитиме завершений склад злочину і означатиме необхідність притягнення особи до кримінальної відповідальності. Таким чином запроваджені приписами закону №3221 зміни становлять реальну, а не удавану небезпеку різкого розширення кола суб‘єктів кримінальної відповідальності за вказаний злочин. Окрім того, відповідальність буде встановлюватися за правилами про сукупність злочинів - і за зберігання, і за збут чи розповсюдження. Тобто, якщо зараз доблесні правоохоронці затримали на ринку дядечку, що торгував дисками з цілком дорослою «полуничкою» й, отримавши санкцію на обшук, знайшли в нього вдома запаси подібних записів, то дядечка буде притягуватися до відповідальності лише за збут порнопродукції. Після набуття чинності змін до ст. 301 КК України відповідальність буде встановлюватися і за збут, і за зберігання.
При цьому з’являється нова кримінальна норма, а справи можна буде порушувати за зберігання порнографічної продукції лише з метою поширення – без поширення як такого. Тобто, якщо якесь хлопчисько скачало з Інтернету відеоролик в форматі «ХХХ» і записало його на флешку, маючи на меті показати його товаришу – відтепер це буде становити склад кримінального злочину з моменту завершення запису, а не з моменту передачі флешки товаришу.
Вінницька правозахисна група також категорично не погоджується із таким побутовим тлумаченням чинної правової норми, що міститься в Ст.301 КК України, відповідно до якої зберігання порнографічних предметів з метою збуту чи поширення уже само по собі представляє собою готування чи навіть замах на вчинення відповідного злочину. Збут чи поширення об‘єктів, незаконний обіг яких переслідується кримінальним законом, передбачає настання наслідків у вигляді корисного чи безкорисного розповсюдження відповідних об‘єктів. Замахом на збут чи поширення можуть вважатися лише такі дії, коли особа розпочала виконувати об‘єктивну сторону злочину, наприклад направила порнографічний об‘єкт набувачу, але він не потрапив адресату із незалежних від відправника обставин. В такій ситуації факт зберігання об‘єктів порнографії не має юридичного значення, оскільки ці об‘єкти можуть і не зберігатися у злочинця, який, наприклад, виступає лише посередником. Щодо готування до злочину, то на нашу думку просте зберігання порнографічних об‘єктів без принаймні замаху на їхнє поширення (збут) не може автоматично вважатися готуванням до злочину, пов‘язаного із їхнім незаконним поширенням (збутом).
З огляду на зазначені аргументи Вінницька правозахисна група повторно наголошує на неприпустимості набуття чинності Законом №3221 і підтверджує свій заклик до Президента України про ветування вказаного закону.
Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман


комментарии [5]

12.01.2015 20:29     аня ну затеж старались
03.07.2009 21:53     andrej esjtj dela povaznee aonizanimajtjsja erundoj
da eshe v kakoe vremja,kogda vezde internet,
mozno uvidetj vse chto ugodno,kto boljshe vseh zanimaetjsja etim deputatu kaneshno,vot dali ybejce ybezatj snimali neprikoslovennostj,tjanyli,specialjno ,ljydjam rabotu dajte, kakoj mozet butj evrosojyz,kuda nebydj vam podaljshe ot naroda na drygyjy planety, v evrosojyze pornuhi navalom.
15.06.2009 22:33     Онаний Це вже, бля, вопше...
15.06.2009 16:17     Хунвейбин на любом компьютере подключенном к интернет в папке history рано или поздно появляется порнография... просто там оседают картинки с сайтов куда вы ходите, неважно целенаправленно ли вы туда заходили или вас туда обманом заманили.
Так что под статью все попали - это ж просто ментовская мечта в соплях
15.06.2009 15:28     блин Правозащитники.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Константин Черничкин 02.08.2010, Украина, Житомирская область, село Великие Кошарища\ Есть такая прекрасная народная традиция ряженые на свадьбе.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: