ТЕМА

Івано-Франківська лозинщина

15 января 2010 | 17:15 , Олег Єльцов, ТЕМА

Днями в одному з найбільших українських сіл на Івано-Франківщині сталася надзвичайна подія, про яку мали б говорити усі, передусім міністр внутрішніх справ Луценко. Замість того міністр займався політичною пропагандою, а його підлеглі «хєрили» кримінальну справу, порушену у зв»язку із побиттям десятків людей, в більшості неповнолітніх. Деяким з них загрожує інвалідність. Кілька нападників зарештовано, їхні поплічники оголошені в розшук. Проте, в селі кажуть, що організатори нападу сільські «мажори» вкотре уникнуть відповідальності.


Молодіжні конфлікти на селі – справа буденна. Так саме, як і внутрішні «розброди», з»ясування відносин на дистотеках, тощо. Але ж, мабуть ніколи ще не доходило до відкритого нападу на сільський клуб десятків озброєних палицями й бозна чим людей. Принаймні, у таких випадках міліція має реагувати блискавично. Втім, цього разу все інакше, точніше – так, як це стало нормою останніми роками: якщо винуватці – представники влади або ж їхні куми-родичі, значить скоріше за все, вони уникнуть відповідальності. Й час, що минув після НП в селі Перегінське, вказує на те, що за побиття й каліцтва десятків людей в найкращому випадку сядуть за грати рядові «бійці», але не їхні командири.
В одному з найбільших сіл України Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області після дискотеки з 8 на 9 січня сталася масова бійка. Точніше сказати – побиття всіх без винятку хлопців та дівчат, що в той час опинилися а дискотеці. Загін нападників прибув з сусіднього села. Приводом для «військових» дій став конфлікт між парубками двох сіл – Перегінське та Небилів. «Ображені» підлітки з Небиліва вирішилися вдатися до «каральної експедиції». Близько 40 односельців озброїлися битами, палицями та іншими «інструментами» й рушили до сусіднього села. Вони увірвалися у розпал дискотеки й взялися бити всіх, хто потрапляв на очі, дівчат зокрема.
Результат: до лікарні  звернулися 52 чоловіки. Декілька підлітків досі знаходяться в реанімації, дехто – у дуже важкому стані. Як розповіли ТЕМІ батьки одного з побитих – 17-річного Олега Писара, він після того, що сталося, три дні перебував  в комі з численними переломами черепу, забоями головного мозку та гематомами. Зараз у нього параліч правої  частини тіла, він втратив здатність розмовляти.
Невдовзі міліція порушила кримінальну справу, з області навіть прибуло велике міліцейське начальство. Але, мабуть не для того, щоб забезпечити сумлінність слідства та невідворотність покарання. Міліція веде розслідування не поспішаючи. Досі не допитані багато постраждалих. А винуватці побиття відкрито залякують своїх жертв, аби ті не відкривали рота. Здоровані ходять по хатах й попереджають: будете спрівпрацювати з міліцією – пошкодуєте. Навіть коли селяни зібралися на сход через цю надзвичайну подію, туди прийшли організатори нападу й почали відкрито перед усією громадою погрожувати небезпечним свідкам. Й знов міліція була осторонь.
Щоправда, міліція затримала, а суд дав санкцію на арешт чотирьох нападників, ще декілька оголошені в розшук. Сьогодні затримали п»ятого. Але серед них немає головних винуватців-організаторів нападу. Між тим, усі навколишні села давно вже тремтять від банди родичів заступника голови селищної ради Небиліва Василя Михайловича Гулія. Банда, якою керує його брат та племінники, коять в районі таке, то люди порівнюють Гуліїв із Лозинським. Вони, щоправда, ще не почали відстріл селян, але це, мабуть попереду. Адже, якщо міліція тривалий час «не помічає» існування банди, значить все можливо. Власне, а чим син родич сільського керманича, що б»є мешканців сусіднього села, відрізняється від сина народного депутата, що давить перехожих на вулицях столиці, або ж від Лозинського, що полює на селян? Правильно – нічим. Всіх «прикривають» батьки, родичі, однопартійці.
Можливо, за результатами розслідування міністр Луценко за звичкою звільнить винного у всьому сільського дільничного. Так само, як було із генералом Пукачем, який спокійно мешкав в селі під Києвом. Чи, може, все ж таки цього разу закон та держава спрацюють на всі сто? Або ж просто урветься народний терпець?..


также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: АР

Фанат команды «Newcastle United» радуется тому, что его команда получила путевку в Премьер-лигу еще до матча с командой «Sheffield United» в Ньюкасле, Англия, 5 апреля. Photo/Scott Heppell

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: