ТЕМА

А.Федур: «Якщо Президент розпочне політрепресії це буде величезною помилкою»

01 марта 2010 | 12:55

Захисник матері Георгія Гонгадзе, представник кандидата в Президенти Віктора Януковича під час процесу у Вищому адміністративному суді, адвокат одного зі стовпів «Партії регіонів» Бориса Колесникова, представник у суді інтересів мера Києва Леоніда Черновецького, адвокат колишнього народного депутата Миколи Агафонова близького соратника Павла Лазаренко. Все це - колишній слідчий прокуратури в особливо важливих справах, адвокат Андрій Федур.



«Ті, хто фабрикував справу Колеснікова, робили це у примітивній спосіб».

- Ви можете прокоментувати останні перипетії у справі «Білого лебедя», або так званій справі Бориса Колеснікова? Маю на увазі рішення Верховного суду України про пом’якшення вироку бізнесменові Борису Пенчуку і зняття з нього звинувачення у вимаганні 12 млн. гривень.

 - Я є адвокатом Бориса Колесникова, хоча і не приймав участі в судовому розгляді епізоду щодо Бориса Пенчука. На мій особистий погляд - не як учасника процесу у Верховному суді - у тих, хто «заварив усю цю кашу» було бажання, принаймні, зробити вигляд, що вони захищають Бориса Пенчука. Йому треба було зменшити термін ув’язнення. Оскільки Апеляційний суд Донецької області і так вийшов за межі можливого, призначивши покарання у 6 років позбавлення волі. Очевидно, у Верховному суді у них був єдиний шлях – зняти частину звинувачення, і цим скористалися. В результаті покарання зменшено до 4 років і залишилося звинувачення у неправдивому повідомленні про злочин. Це певний прецедент і реальне покарання, хто б що не говорив про можливу амністію і можливе умовно-дострокове звільнення з-за грат Бориса Пенчука.

Особисто для мене дуже важливою є позиція, про яку я казав ще в квітні 2005 року: справу Бориса Колеснікова сфабриковано і винні у цьому мають бути покарані. Ось першим відповів Борис Пенчук.

 

- Будуть інші?

 

- З точки зору права, безперечно, мають бути й інші. Наприклад, в Шевченківському суді Києва понад рік розглядається кримінальна справа про так зване мінування київської дамби. На лаві підсудних колишній полковник міліції заступник начальника підрозділу БОЗ на транспорті. У 2005 році, коли вирішувалося питання про звільнення з-під варти Колесникова, надійшло хибне повідомлення про мінування стратегічного об’єкту. Мовляв, на дамбі стоять 40 рефрижераторних вагонів із вибухівкою, і якщо Колеснікова негайно не відпустять на волю, ці вагони підірвуть. Служба безпеки України фахово спрацювала і затримала за неправдиве повідомлення про злочин кількох працівників міліції, в тому числі зі спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю. Наразі йому додатково інкримінують ще й зловживання службовим становищем.

У проваджені Генеральної прокуратури України невиправдано довго перебуває кримінальна справа, яку порушили за нашою заявою про злочин з боку працівників прокуратури та міліції. Справу про фальсифікацію звинувачень на адресу Бориса Колеснікова ГПУ і досі розслідує лише за фактом скоєння злочину. Хоча там очевидно, що є особи, які порушували кримінальну справу без достатніх на це правових підстав, які затримували Колеснікова і т.і. Всі ці дії визнано незаконними у суді. Також суд закрив кримінальну справу проти Колеснікова, підтвердивши, що в його діях не було складу злочину.

Ті, хто сфабрикував справу Колеснікова у квітні 2005 року, робили це у примітивній спосіб. Як може заступник генерального прокурора України Віктор Шокін підписати постанову про порушення кримінальної справи в той час, коли не було відібрано жодних пояснень – тобто дослідчу перевірку не було проведено навіть формально?

Для мене є очевидними факти зловживання службовим становищем або службового недбальства з боку посадових осіб. І потрібно дати правову оцінку усім причетним до цього діячам. Але моє особисте враження – Генпрокуратура не хоче цього робити. Більш того, там намагалися зупинити досудове слідство, але торік, за моєю скаргою, Печерський суд Києва скасував це незаконне рішення і повернув справу генпрокуророві.

 

 

«За Януковича не буде політичних репресій, люстрацій, і тим паче, кримінальних справ, схожих на справу Колеснікова».

 

 

- Після завершення президентської кампанії та приходу до влади Віктора Януковича хід слідства, на Вашу думку, активізується?

 

- Не знаю, все залежить від прокуратури. Хоча ніколи не розумів ідеї, коли позиція органу, що здійснює нагляд за законністю в країні, змінюється разом з владою. Позиції прокуратури, міліції, СБУ та суду мають бути незмінними незалежно від прізвищ президентів.

 

- Як адвокат у цій справі, Ви співпрацюєте з тимчасовою депутатською комісією на чолі з Миколою Джигою (ПР)?

 

- Я лише один-єдиний раз був запрошений на засідання цієї комісії – надав свідчення, і все.

 

- Зміна влади, за сталою українською традицією, породжує очікування чергових політичних репресій та кадрових «чисток». Міжнародна Ліга захисту прав громадян України за інформаційної підтримки МАІР започаткувала правозахисний проект «Влада та люстрація». Яка Ваша думка з цього приводу?

 

- Як захисник я брав участь у багатьох кримінальних справах із очевидним політичним підгрунтям і висловлю припущення, що Віктор Федорович Янукович ніколи в житті не вдасться до подібних методів. Якщо, не дай Боже, він це зробить – це буде його величезною помилкою як Президента. Повторюю, я вважаю, що за Президент Януковича не буде політичних репресій, люстрацій, і тим більш кримінальних справ, схожих на «справу Колеснікова».

 

«Антикорупційний пакет – це сміття!»

 

- Безумовно, потрібно наводити правопорядок в державі, правоохоронні органи мають протидіяти злочинності. Ефективність їхньої робити за часів Януковича, особисто для мене, доведе початок широких процесів притягнення до відповідальності конкретних правоохоронців за скоєння кримінально караних дій, в тому числі, особливо тяжких злочинів та злочинів проти особи.

 

- До речі, з 1 квітня 2010 року, начебто, запрацює антикорупційний пакет. Що Ви думаєте з цього приводу?

 

- Це фікція. Скажу жорсткіше – сміття! Немає механізмів реалізації цих законів. Наприклад, в законі записано, що чиновник має звітувати про свої видатки. Нещодавно на цю тему я консультував одного зі свої клієнтів, високопосадовця. Ситуація така: навіть за бажання чиновник не може задекларувати свої видатки. По-перше, декларацію видатків не передбачає жоден закон. По-друге, не зрозуміло у який спосіб це має робитися. Людина має вийти на площу і публічно оголосити про це? Або декларувати в Кабміні чи податковій – де саме?

Що зміниться з 1 квітня? Нічого. Хіба що з’являться додаткові схеми для подальшої корупції , зловживань  і тримання «на гачку» чиновника, щоб він, наприклад, не дуже вникав в ті документи, що підписує. Є різні варіанти, як «підставити» держслужбовця. Ось людину запрошують на обід до ресторану (є у наших політиків така мода), розрахуються за неї, обов’язково забирають чек - і все… Корупційна діяльність.

Тому потрібно спочатку нормально відрегулювати ці закони, а потім запроваджувати їх.

 

 

 «У справі про вбивство Гонгадзе усієї правди ми ніколи не дізнаємося».

 

 

- Пане, Андрію, Ви продовжуєте консультувати Лесю Гонгадзе – матір Георгія?

 

- Менше за все хотів би коментувати цю справу, яка тягнеться 10 років. Разом із пані Лесею Гонгадзе я виходив із цієї справи, зараз я знову представляю її інтереси. Правда, у зв’язку з цим ще не оформлено мій допуск до державної таємниці. В черговий раз. Так що чекаю. Хоча офіційно я допущений до участі у справі і є представником інтересів потерпілої сторони.

Я маю своє бачення: глибоко переконаний, що повного розслідування у цій справі не буде. З самого початку було дуже багато брехні. Для себе я висновки давно вже зробив і вони суперечать тій «красивій» і загальноприйнятній версії. Усієї правди ми ніколи не дізнаємося. Бо хтось дуже впливовий цього не хоче.

Засудження виконавців і арешт колишнього міліційного генерала Олексія Пукача я розцінюю як вагомий крок в розслідування, але остаточну крапку у справі не буде поставлено ніколи.  Я би дуже хотів помилитися.

Слава Богу, що хоч новообраний Президент утримується від публічних заяв і втручань у цю справу. Вбивства мають розслідувати у тиші.

 

 

«Позов Юлії Тимошенко не мав жодної перспективи».

 

 

- Не можу не торкнутися теми судового процесу за позовом Юлії Тимошенко. У Вищому адміністративному суді Ви представляли інтереси Віктора Януковича. Що, на Вашу думку, там відбулося?

 

- Для мене, як професіонала, це був цікавий досвід. Такий процес був вперше в історії України і, мабуть, в останнє. В Україні є сталою практика змінювати законодавство до кожних виборів. І в майбутньому все буде по-іншому.

На мій жаль, цей унікальний процес не завершився винесенням рішення судом. Вивчивши усі матеріали, я прийшов до глибокого переконання, що позов немає жодної перспективи. І єдиним можливим рішенням після розгляду справи по суті була б відмова у задоволенні  позову.

Як завжди, довкола позову було багато балаканини. Наприклад, багато було розмов про потребу «чесного» перерахунку голосів.  Але в позовній заяві ніхто навіть не порушував перед судом питання  про перерахунок голосів…

Я вважаю, що відкликання позовної заяви – це був найбільш м’який вихід із ситуації. І тут потрібно віддати належне юридичній службі Юлії Тимошенко - вони зробили дуже грамотно. Правда, спочатку вони влізли в процес, який, з точки зору права та здорового глузду, не варто було навіть затівати, але потім вийшли - у найкращий для себе спосіб.

 

- Зараз відбувається зміна влади, Вас не запрошують на державну службу?

 

- Я не приховую свої погляди і відстоюю свою позицію, а це мало кому подобається. Тому я вже багато років є і залишатимусь просто адвокатом Андрієм Федуром.

 

Записала Олена Мельник, МАІР



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: