ТЕМА

Протистояння

02 декабря 2013 | 19:08

1 грудня 2013 року в Києві відбулося найкривавіше вуличне протистояння за останні 4 роки та, імовірно, за всю історію незалежної України.


 За даними моніторингу протестів, репресій і поступок Центру дослідження суспільства, що ведеться з жовтня 2009 року, ще жодна протестна акція та застосування репресій проти протесту не призводили до подібної кількості постраждалих.
Навіть за офіційною інформацією за минулу добу по невідкладну медичну допомогу звернулося 165 травмованих учасників протестних акцій за відставку Віктора Януковича та проти брутального розгону «Євромайдану» в ніч на 30 листопада. Переважна більшість постраждалих 1 грудня отримали травми після неодноразових спроб штурму частиною протестувальників Адміністрації Президента та контратак спецпідрозділів «Беркут». Повідомлено про мінімум 40 травмованих журналістів і 50 правоохоронців. За словами очевидців і учасників подій, «Беркут» нападав навіть на тих, хто надавав першу медичну допомогу.
Серед найбільш радикальних протистоянь, які мали місце в сучасній історії України, з подіями 1 грудня можна порівняти лише сутички 9 березня 2001 року між учасниками кампанії «Україна без Кучми» та правоохоронцями, які кульмінували у невдалий штурм Адміністрації Президента. Але навіть тоді кількість поранених (включно з правоохоронцями) оцінювалася в десятках, але не в сотнях.
Протягом останніх чотирьох років жоден протест або репресія не призводив навіть до близької кількості поранених. Щороку від 90% і більше протестних подій відбувалися у ненасильницький спосіб без заподіяння безпосередньої шкоди людям або майну.
У 2012 році про найбільшу кількість постраждалих протестувальників повідомляли під час протестів опозиції проти прийняття Закону «Про основи державної мовної політики». 3 липня десятки людей отримали травми під час протестів сутичок із «Беркутом» під Українським домом у Києві. Зі свого боку, правоохоронці повідомляли про десяток травмованих.
У 2011 році про найбільшу кількість постраждалих повідомлялося під час протесту 2 липня у Феодосії. Тоді активісти російських козачих організацій намагалися встановити хрест, який був демонтований за наказом місцевої влади. Під час сутичок із правоохоронцями постраждало від 9 до 15 активістів, 10 було затримано.
У 2010 році найбільше травм протестувальники отримали 27 квітня під час сутичок під Верховною Радою проти ратифікації угоди щодо продовження перебування флоту Російської Федерації на території України. Під час сутичок з правоохоронними органами постраждали 43 особи та було затримано 3 людей. Тоді, за словами очевидців, сутичку спровокували праві радикали з організації «Тризуб», яких підтримувала ВО «Свобода». 
Отже, настільки жорсткого протистояння в Україні не було за всю новітню історію. Хто ж відповідальний за сотні поранених людей? За інформацією МВС, у штурмі Адміністрації Президента 1 грудня брали участь близько 300 представників крайньо правої організації «Братство» Дмитра Корчинського. Офіційна опозиція всіляко відмежовувалася від подій на Банковій і навіть особисто намагалася зупинити дії протестувальників.
Однак, дії опозиції, зокрема ВО «Свободи», у даній ситуації виглядають неоднозначно. По-перше, 24 листопада і 25 листопада вже мали місце спроби штурму адміністративних будівель, які закінчувалися сутичками із правоохоронцями. У зв’язку з кримінальною справою, відкритою після цих подій, було затримано двох «свободівців». Своєї активної участі у захопленні будівель Київської міської адміністрації ВО «Свобода» навіть не заперечувала. ВО «Свобода» за мовчазної згоди інших опозиціонерів, останніми днями на практиці активно просувала ідею захоплення адмінбудівель.
По-друге, окрім «Братства» на Банковій, як мінімум, активно діяли також і ультраправі радикали та футбольні хулігани, з якими ВО «Свобода» неодноразово брала участь у спільних заходах, і які стали ядром так званого «Правого сектору» – об’єднання націоналістичних сил на Майдані. «Правий сектор», зокрема, уже відзначився у нападах на активістів, які приходили на «Євромайдан» із соціальними гаслами. Представники «Правого сектору» відкрито взяли на себе відповідальність за криваві події на Банковій.
Чому ж тих, хто захопили КМДА, не опозиція не називала провокаторами та «тітушками», а тих, хто штурмував на Банковій, назвала? Захоплення будинку КМДА вдалося доволі легко, тоді як штурм на Банковій зустрів посилений опір. Опозиція підозрювала, що постійні атаки на шеренгу «Беркуту» рано чи пізно закінчаться контратакою, за жертв якої вона не хотіла нести відповідальність.  Зрештою, лідери опозиції просто втратили контроль над своїм активом.
Опозиція легітимізувала спроби захоплення адмінбудівель та не змогла, або не забажала, вчасно зупинити події на Банковій, у яких брали участь, в тому числі і їхні прихильники та союзники. У результаті опозиція звалює всю вину на владу та її «провокаторів», знімаючи з себе відповідальність за сотні постраждалих, серед яких журналісти та мирні протестувальники.
 
ДОВІДКОВО:
Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром дослідження суспільства з жовтня 2009 року. Це унікальний проект з систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більше 190 національних, обласних і активістських веб-медіа. Метою даного проекту є об'єктивне вивчення протестної активності та суспільних рухів в Україні і доведення до відома широкої громадськості цієї інформації з метою захисту права на мирні зібрання та привернення уваги до низових соціально-економічних протестних ініціатив.
Центр дослідження суспільства був створений у 2009 році як незалежний некомерційний центр вивчення соціальних проблем і колективних протестів в Україні. ЦДС об'єднав критично-орієнтованих соціальних дослідників: фахових соціологів, політологів, економістів, культурологів, істориків та юристів. Місія Центру – створення методологічно обґрунтованого, критичного, рефлексивного знання для активістів суспільних рухів, журналістів, експертів, політиків, дослідників та широкої громадськості. Центр активно виступає за егалітарне і справедливе суспільство, проти неоліберальної політики, приватизації і комерціалізації соціальної сфери та суспільних благ, засуджує будь-яку дискримінацію, в тому числі за соціально-економічними показниками, гендером,сексуальною орієнтацією, національністю, расою, віком. Конкретними напрямками роботи Центру є аналіз освітніх реформ, моніторинг протестної та репресивної активності, аналіз містобудівної політики та вивчення міграційних процесів.



комментарии [18]

03.12.2013 08:46     Дмитрий Васильев Надеюсь сегоднешний день, докажет что мы все таки едины, закончатся беспорядки. И мы в спокойном режими двинемся дальше.
03.12.2013 07:38     Андрей Нам не нужны народные жертвы. Примите верное решение
03.12.2013 05:19     Виктория Хмельная Люди, вам не хватило того что произашло за последние дни? Это не революция, а анархия! Во что вы привратили нашу страну! Только мир и компромисс спасет нас, а не массовые побоиша...
03.12.2013 03:40     Тарас Люди, не введитесь на провокации,нам не нужна кровавая бойня. Помните, что по обе стороны стоят наши братья украинцы.
Танки в Киеве http://vlasti.net/news/180605
03.12.2013 03:04     Мышь Действия беркута - зверская и не оправданная жестокость. Ни в коем случае, ни в словах, ни в поступках своих, ни в душе нам нельзя культивировать ненависть. Как мы будем смотреть нашим детям в глаза, если не сохраним мир?
02.12.2013 23:53     НЕ алчный Я верю в украинский народ, у нас умные воспитанные есть люди.. за которыми будущее страны
02.12.2013 23:41     Dosit Представники Польщи та Швеції крім того заявили,що "ЄС як і раніше готовий підписати угоду, як тільки президент Янукович буде готовий зробити це, і обіцяє допомогти Україні в реалізації її положень. Але за відсутності будь-яких доказів проведення економічних реформ, ми не будемо втягуватися в безглузду суперечку за майбутнє України". Нам залишилось тільки мирно протестувати.
02.12.2013 23:07     Все будет хорошо міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і головою МЗС Польщі Радослав Сікорський- Я с ними полностью согласен.!!
02.12.2013 22:59     Mitya Знаете, що лдійсно смішно, так це те що ми силовими діями намагаємось відвоювати свое право бути європейцями в той же час сама Європа наголошуе , щоб ми поводили себе мирно та спокійно.
«Ми закликаємо всіх проводити акції протесту в Києві мирно. У мирному характері акцій протесту справжній прояв європейської сутності. Ми переконані, що український народ буде реалізувати свою мрію європейського майбутнього », - сказано міністром закордонних справ Швеції Карл Більдт і головою МЗС Польщі Радослав Сікорський закликають українців до проведення мирних акцій протесту.
02.12.2013 22:48     Crazy Зачем вообще применять силу!!!!!?Люди сходят сума!Пусть себя дома бьют.
02.12.2013 22:42     Я за мир Милиция тоже не права в своем роде была, так агрессивно бить беззащитных,-это слабость и позор им
02.12.2013 22:40     Alive Together Да правильно делают, что бьют эти зажравшиеся морды... Зачем бросаться в милицию чем попало? раньше надо было думать, теперь пусть отвечают за свои поступки!
02.12.2013 22:27     Мирный Да очень поражает, что пострадали просто невинные люди, а не провокаторы
02.12.2013 22:19     rbyanko http://slovovolyni.com/ukr/blog/38/14215/
02.12.2013 22:10     Bred Зачем вообще надо было туда "БЕРКУТ" звать????????? Всё всегда можно
решать мирно!!! раз уж не получилось, исправьте хоть это в будущем, не
допускайте больше кровопролития!!!
02.12.2013 22:04     Many Нужно, нужно тянуться к Европе. только без драк
02.12.2013 21:09     Asloy boba145
Мы не россияне, но и не европейцы. Тянемся же мы к Европе только потому что там нас не буду и унижать и сравнивать с братьями нашими меньшими!Я хочу справедливости, но отсутствия силы с помощью которых люди пытаются её завоевать!
02.12.2013 19:35     boba145 думка з Сербії (нічого, що россійскою?): Известный сербский режиссёр и музыкант Эмир Кустурица пообщался с украинскими журналистами и рассказал, что он думает о нынешнем состоянии отношений Украины с Россией.
Так, на вопрос о том, что же выбрать Украине ТС или ЕС, он ответил однозначно. Считаю, что это надуманный выбор. Вы говорите по-русски. Вы часть русской культуры. Большинство жителей вашей страны православные. В каком-то смысле Россия ведет свою родословную из Киева. И сейчас вы решаете вопрос: идти вам в Европу или нет? В Войне и мире один герой спрашивает, когда же наконец придет Наполеон и сделает русских европейцами? Этого никогда не случится. Вы уже в Европе, заявил он.
Серб считает, что русский мир для него гораздо ближе западного. Несколько лет назад я принял п
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

И такое бывало...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: