ТЕМА

Замах на Дядечка: Шепелєву вручили обвинувальний акт і викликали швидку

16 марта 2018 | 09:57

Києво-Святошинський суд Київської області перервав підготовче засідання у справі Олександра Шепелєва, звинуваченого у замаху на вбивство колишнього акціонера «Родовід Банку» Сергія Дядечка. Обвинуваченому другий раз поспіль викликали до суду швидку. Про це повідомляє «Судовий репортер». 14 березня Шепелеву в суді вручили обвинувальний акт, оскільки він стверджує, що не отримав його. Хоча в матеріалах справи є його розписка про отримання.


 

«Шепелеву вручено 67 страниц бумаги, не понимаю о чем они… Меня заставили без адвоката взять», - зачитав текст розписки суддя Владислав Лисенко.

Прокурор Вікторія Оршавська відповіла, що вручення обвинувального акту не вимагає присутності адвоката. 

«Приходят постоянно без адвоката, адвокатов не допускают. Вручают не вручают – я ничего не получал», - прокоментував Шепелєв. «Попросил прокурор написать», - пояснив він зміст розписки.
 
У судовому засіданні він неодноразово скаржився на самопочуття і нагадував, шо в нього в трьох місцях зламана щелепа. «Не вижу ничего, мне плохо, давление…», - говорив він.

Крім того, Шепелєву та його адвокатам роз’яснено, що вони мають право на суд присяжних, оскільки йдеться по особливо тяжкий злочин і є загроза довічного позбавлення волі. 

Прокурор військової прокуратури Вікторія Оршавська зачитала клопотання про обрання Шепелєву запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення застави. 
 
 
Прокурор нагадала, що обвинувачений у 2012 році оголошувався у міжнародний розшук і був екстрадований з Угорщини, а у 2014-му він втік з-під варти і переховувався у Росії. Але російська влада відмовила у його видачі і дала Шепелеву статус біженця і він нього зберігається досі. Крім того, обвинувачений має нерухомість на непідконтрольній Україні території – в Донецьку.

Також прокурор зазначила, що свідки у справі стверджують, що Шепелєв раніше схиляв і примушував їх до дачі показів на його користь. 

Однак суд не виніс рішення по клопотанню, оскільки Шепелєв попросив викликати швидку. 

Прокурор повідомив, що тільки сьогодні вранці Шепелєва оглянув лікар і його стан був у нормі. 

Суддя зачитав результат медогляд обвинуваченого о 9.10 ранку. Засідання суду почалося в 10.30. У висновку лікаря йшлося, що здоров’я вказаної особи задовільний і він може утримуватися під вартою, брати участь у судовому засідання та інших процесуальних діях. 

«Постійно уколи, капельниці. Вчора ночью визивали швидку допомогу, оскільки в нього був підвищений артеріальний тиск та ризик інсульту», - описав ситкацію адвокат Шепелєва – Юрій Татьков. 

Прокурори сказали, що вбачають у діях Шепелєва спробу затягнути процес. 

Швидка вже викликалась у суд в минулому засіданні. Суддя зачитав результати обстеження – тиск 220х100, температура – 36.7. 

«220х110 – можна взяти з відкритого джерела і побачити, що це передінсультний стан», - прокоментував адвокат Андрій Циганков. 

Суд ухвалив викликати лікарів і відклав засідання до 10 квітня. 
 
Потерпілий Дядечко, колишній акціонер «Родовід Банку», Юрій Філонюк і Віктор Ковтун (колишній співробітники банку) 14 березня в суд не прийшли, хоча належно повідомлялися. У засіданні був представник потерпілих – Клімов.

Суд отримав від потерпілих заяви однакового змісту, що вони з поважних причин особистого характеру не можуть бути 14 березня і просять провести засідання за їх відсутності. 

Суд у грудні 2017-го почав заочний судовий процес, але після затримання Шепелєва в лютому 2018-го став розглядати справу спочатку. 

За версією обвинувачення, Шепелєв у 2011 році вирішив убити Дядечка, оскільки той знав про його схеми розкрадання коштів «Родовід Банку». Машину Дядечка обстріляли, але він вижив.

Як відомо, Олександр Шепелєв у 2006-2010 рр. був народним депутатом від «Блоку Юлії Тимошенко», а після обрання президентом Віктора Януковича деякий час був членом фракції Партії регіонів.

Колишній тимчасовий адміністратор «Родовід Банку» називав Шепелєва «смотрящим» від Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, що у Дарницькому суді слухається справа щодо Шепелєва про фальсифікацію кримінальної справи проти Дядечка в Росії і ще один замах на його вбивство у 2013 році. Оболонський суд слухає справу за обвинуваченням Шепелєва у вбивстві у 2003 році голови наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка, а Деснянський суд - справу про втечу Шепелєва з-під варти у 2014 році.

Окрім цього, Шепелєву інкримінується розтрата коштів «Родовід Банку» в сумі понад 300 млн грн, а з серпня 2016 - державна зрада.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, опублікував пояснювальну записку нібито написану Шепелєвим на ім'я директора ФСБ Росії. Із записки слідувало, що Шепелєв брав участь у спецоперації із затримання деякого громадянина Ю.Ільїна в грудні 2014.

Заступник генпрокурора Євгеній Єнін заявляв, що Шепелєв пішов на співпрацю з РФ і давав покази на українських політиків, зокрема Юлію Тимошенко. Принаймні у 2016 Росія в його екстрадиції відмовила.

У березні 2017 Шепелєв записав відеозвернення до директора НАБУ Артема Ситника, в якому заявив, що нинішній секретар РНБО Олександр Турчинов і народний депутат від «Народного Фронту» Руслан Лук’янчук у 2007-2010 рр. вивели в офшори $800 млн з державного бюджету та допомоги Міжнародного валютного фонду.

Більше читайте - ТЕМНІ СПРАВИ ШЕПЕЛЄВА


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Edmondo Senatore. Божий человек

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: