ТЕМА

Коли люди перестають вірити, нації вмирають

13 сентября 2006 | 09:57

Немає більш кривавої теми, ніж єднання нації. Князь Володимир обєднав словянські племена, утопивши в ріках крові тих, хто тримався за поганство. Чингізхан 15 років різав співвітчизників задля єднання. А потім за кілька років, «нашвидкуруч» завоював половину тодішнього Світу. Шкода, що Україну не можна охрестити вдруге.


Українські політики знов необачно піднімають тему єдності. Вже підписано Універсал Єдності. Скоро утвориться відповідна коаліція. Проте, ніщо так не розєднує нас, як їхня гризня за нашу єдність. Западенці і донецькі навіть не підозрювали, наскільки вони різні, поки не зустрілись у Києві на Майдані.

Сьогодні хіба що лінивий не говорить про єднання. Політики, бюрократи всіх рівнів, діячі державної культури, гіперактивні громадяни на майданах. Проте в потоці суцільного словоблуддя ми забуваємо, що єднання може бути лише навколо чогось. А краще - проти когось.

Нації потрібна сильна віра. Або слабкий ворог. Князь Володимир у цьому плані був генієм. Нам знову потрібна війна за віру у Христа і Пресвяту Трійцю. Це єдине, що зможе консолідувати.

Націю може спасти спільний ворог. Росія надто рідна, Америка надто далека. Ворогувати з Білорусію дурнувато, Ізраїлем небезпечно Але ворога треба знайти. Де завгодно, якого завгодно. Боротьба дає сенс вижити. Небезпека мобілізує. Кажуть, США воюють за нафту, а розмови про тероризм лише привід. Насправді, це нафта привід, чи то бонус. А США воюють зі світовим тероризмом за єдність Вірджинії і Оклахоми. Інакше вони загинуть. В них же навіть закони різні.

Нації потрібна спільна дія. Неважливо, що це буде. Можна будувати космодром та готувати експедицію на Місяць, Марс, Юпітер. Можна відновлювати ядерний потенціал (живий приклад Іран). Можна повертати русло Дніпра чи розбирати Кримські гори. Усі не зможуть безпосередньо приймати в цьому участь. Але кожен має знати: копаючи картоплю в полі, розбираючи бухгалтерські звіти, виконуючи повсякденну нудну роботу, він наближає час великої Перемоги.

Нації потрібні перемоги. Треба чимсь пишатися. Нам дісталися Євробачення та 1/8 Чемпіонату Світу з футболу. Це жалюгідно. Має бути щось велике. Грандіозне. Завжди дивувалася, чому російські чиновники говорять про військові операції на Кавказі якось неприродно-піднесено. Навіть якщо операція невдала. І чиновники США, до речі, роблять те саме. Потім зрозуміла - їм теж життєво необхідні перемоги.

А передусім потрібно позбутися демократії. Демократія ознака вимирання. Починати з неї не можна. І все робити весело, з натхненням. Без лицемірства. (Лицемірство ж пре з усіх дірок нашого життя). Люди, які пропонуватимуть нереальні проекти, повинні вірити в те, що говорять. І тоді нездійснене стає можливим. Коли ж люди перестають вірити, нації вмирають. 

  Сестра Надія, сайт "Братство"

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: