ТЕМА

«Озвіріли»

01 февраля 2007 | 18:04 , Олег Ельцов

- так можна охарактеризувати кримінальну тенденцію, що намітилася в українському суспільстві. Набувають розповсюдження випадки, коли до послуг кілерів звертаються найближчі родичі майбутніх жертв. Втім, подібне траплялося й раніше. Але нове міліцейське керівництво взялося за проблему по-дорослому: такими злочинами натхненно опікується служба БОЗ, стараннями якої жертви кілерів починають оживати...


Днями на Луганщині УБОЗ попередив вбивство на замовлення: за 2000 доларів тесть мріяв позбавитися зятя. Спочатку оперативники отримали інформацію, що чоловік на імя Євген шукає виконавців для вбивства. Подальша перевірка виявила: громадянин К. (1939 р.н.) прагнув позбавити життя свого зятя - приватного підприємця Б. (1969 р.н.) Послуги по усуненню родича той оцінив у 2 тисячі доларів. Майбутніх виконавців злочину дідусь відшукав серед місцевого криміналітету. І навіть встиг передати задаток - тисячу гривень.

Оперативники УБОЗ запросили на бесіду потенційну жертву і запропонували схему попередження вбивства та викриття зловмисників. Б. погодився і пообіцяв нічого не розповідати дружині та доньці, аби не сталося витоку інформації.

Згідно до плану спецоперації, Б. надійно сховали, його мобільний телефон вимкнули, а автомобіль Мерседес вивезли до передмістя Луганську. Попередньо у салоні авто зімітували сліди боротьби та крові. Потім за номером 02 викликали міліцію. Разом із черговою групою райвідділу на місце злочину приїхала і дружина Б., яка звернулася до правоохоронців із офіційною заявою про зникнення чоловіка.

Паралельно з цим тестю передали фотографії закривавленого зятя начебто з проломленим черепом. Отримавши ці знімки та техпаспорт на автомобіль, замовник передав кілерам решту гонорару. Після чого був  затриманий працівниками УБОЗ і зізнався у скоєному.

За цим фактом прокуратура Артемівського району Луганщини порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 121 КК України (навмисне тяжке тілесне ушкодження), і доправила її за підслідністю до органів міліції.  Наразі вирішується питання щодо перекваліфікації статті на навмисне вбивство. А головний фігурант  справи опинився у лікарні з діагнозом інфаркт.

 

ТЕМА звернулася за коментарем до начальника прес-служби ГУБОЗ МВС Олени Мельник, аби та розяснила: наскільки унікальним є такий випадок?

 

-         буквально за останній час силами служби БОЗ було попереджено низку злочинів, подібних до луганського. Й що характерно: вельми часто в якості ініціаторів вбивства виступають дами. У Херсоні жінка вирішила позбавитися чоловіка, аби стати одноосібним власником двох квартир.В Кіровограді так само колишня дружина замовила чоловіка, аби отримати в спадок від нього мережу аптек й цех з виготовлення пигулок. Але трапляються й інші комбінації. Скажімо, у Севастополі двоє синів замовили батька.

-         І скільки нині коштує позбутися родича?

-         У порівнянні з ціною життя копійки: в луганському випадку йшлося про 2000 доларів, в кіровоградській історії дружина намагалася прибрати чоловіка-бізнесмена за 5000, у Херсоні домовлялися за 2500.

-         Якими зазвичай є мотиви замовників вбивств?

-         Найчастіше це конфлікт навколо розподілу майна та сімейного бізнесу.

-         У згаданих вами випадках були жертви?

-         Жодної, БОЗ спрацював чітко. В нас навіть виробилася певна метода з попередження подібних злочинів. Виконавці імітують вбивство, предявляють замовникові неспростовні докази того, що все зроблено чітко у відповідності до його побажань, після чого на передачі грошей за роботу замовника хапають на гарячому. Причому, інколи аби у надто пильних замовників не виникло сумнівів, доводиться залучати професійних гримерів, щоб жива людина була натурально схожа на небіжчика. А випадок у Кіровограді, коли дружина замовила чоловіка, був геть унікальний наче з фільмів жахів: замовниця вимагала підтвердити виконання работи, предявивши... око власного чоловіка. У місцевих оперативників була нечипурна робота: бігати по моргах й шукати око потрібного коліру. Й що цікаво: нині замість володарювання бізнесом чоловіка, ця жінка сидить у СІЗО. Двоє дітей, яких вона забрала після розлучення, батько повернув до власної оселі. Отже, замість майна жінці світить до 10-15 років, а можливо й пожиттєве увязнення.  

Скажіть: хіба я навела недостатньо аргументів, аби потенційні замовники нелюбимих родичів замислились нащо воно їм треба?

-         Можу обіцяти лише за себе: ось тепер точно до цього не вдамся.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: