ТЕМА

Балакучого Гелетея поставили на місце

16 мая 2007 | 18:12

Виступ Міністра внутрішніх справ України Віталія Цушка у Верховній Раді України щодо заяви керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента України Валерія Гелетея про підготовку замахів на життя опозиційних політиків.


  16 травня 2007 року Міністр внутрішніх справ України Василь Цушко виступив у Верховній Раді України. Напередодні народні депутати ухвалили рішення, згідно з яким передбачалось заслухати керівників силових відомств стосовно правової оцінки заяв представників Секретаріату Президента України про існування загрози життю окремих політичних діячів.

 

У виступі Василь Цушко нагадав, що  11 травня 2007 року у деяких інтернет-виданнях та на телевізійних каналах була оприлюднена заява керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента України Валерія Гелетея про нібито підготовку замахів на життя окремих політиків, передусім тих, хто перебуває в опозиції. Стверджувалося, що до цих «злодіянь» можуть бути причетні найбільш радикальні політики, закордонні політтехнологи, а також відповідальні працівники МВС. Того ж дня Колегія МВС оприлюднила свою оцінку заявам В.Гелетея та звернулась до Президента України, Генеральної Прокуратури України та Служби безпеки України з проханням провести належне розслідування та дати оцінку діям посадової особи Секретаріату Президента. Підкреслювалося, що коли МВС виступає стабілізуючою силою у країні, забезпечує громадський порядок, подібні навмисні дії спрямовані на збурення ситуації в державі, руйнацію довіру до органів державної влади.

 

Виступаючи в залі засідань Верховної Ради України, В.Цушко зазначив, що зі свого боку Колегія Міністерства внутрішніх справ України розцінює заяви В.Гелетея як безпідставні та провокаційні.

- Автор заяви як працівник міліції зі значним стажем роботи, нині - державний службовець високого рангу - добре знає порядок звернення у подібних випадках. Йому досконально відома важливість невідкладного реагування на отриману інформацію, - зазначив Міністр внутрішніх справ. - Хочу особливо підкреслити, що до МВС, підрозділів міліції пан Гелетей із заявами щодо озвучених фактів не звертався, - наголосив В.Цушко.

Міністр повідомив, що названа інформація була перевірена в усіх регіонах і на підставі перевірки можна стверджувати, що органи внутрішніх справ у даний момент не володіють відомостями про підготовку замахів на політичних діячів.  

- Враховуючи вкрай небезпечний для суспільства та держави характер цієї заяви, Міністерство внутрішніх справ негайно інформувало про факти, викладені у заяві Гелетея, Генеральну прокуратуру та Службу безпеки України. Ми запропонували їм максимальне сприяння в установленні істини та викритті причетних до цього осіб, - сказав В.Цушко.

 

Оскільки заява була оприлюднена у засобах масової інформації, її,  відповідно до чинного законодавства, 12 травня було зареєстровано у Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю МВС України.

 

Також, за словами Василя Цушка, "міністерство зверталося до пана Гелетея з проханням прибути до МВС або іншого органу внутрішніх справ для надання офіційної заяви. Однак зробити це він відмовився без будь-яких пояснень. Не відгукнулася на таке запрошення і Юлія Тимошенко. До ГУБОЗ МВС України учора прибув тільки Юрій Луценко і повідомив про відсутність у нього будь-якої інформації щодо підготовки замахів на нього та Юлію Тимошенко. Перевірка триває."

 

Василь Цушко наголосив, що "з огляду на риторику і направленість висловлювань можна з упевненістю стверджувати, що це дійство було спрямовано на дискредитацію правоохоронних органів, зокрема МВС". Міністр висловив надію, що Генеральна прокуратура та Служба безпеки України "оперативно перевірять усю надану інформацію та приймуть відповідне процесуальне рішення".

 

В.Цушко повідомив також, що політичні партії заявили про проведення 17-18 травня 2007 року акцій протесту у м.Києві загальною чисельністю близько 100 тисяч осіб. Міністр запевнив, що особисто відповідає за забезпечення громадського порядку під час акцій і, з огляду на заявлену кількість учасників цих акцій, прийняв рішення про додаткове залучення резервних підрозділів міліції до забезпечення охорони порядку у столиці у найближчі дні.

- Поки я буду Міністром внутрішніх справ - я спільно із співробітниками Міністерства і органів внутрішніх справ забезпечував і буду забезпечувати усі умови, щоби політики та діячі різних рівнів та інстанцій могли вести діалог і в ніякому разі не вийшли за межі правового поля, - наголосив Василь Цушко.

- МВС ніде не буде вдаватись до "силових варіантів" на підтримку будь-якої сторони, але й не дозволить нікому вийти за межі Конституції і закону, - запевнив В.Цушко. Ми дотримувались і дотримуємось Закону про міліцію, діємо рівновіддалено від усіх політичних сил і на сьогодні до нас немає серйозних претензій з забезпечення громадського порядку.

Міністр зазначив, що на нього і на МВС здійснюється певний політичний тиск: "Відбуваються і телефонні дзвінки, і тиск. Але я запевняю усіх, хто дзвонить у Міністерство, що на ці дзвінки я реагую дуже просто: в мене є Закон про міліцію і я буду діяти тільки за законом", - сказав В.Цушко.

 

Не обійшов Міністр увагою і тему початку сезону літнього відпочинку.

- У семи південних областях ми розпочали профілактичне відпрацювання по боротьбі з контрабандою, нелегальною міграцією, незаконним обігом наркотиків тощо. В цих областях спільно з органами місцевої влади розпочато серйозну роботу.

Необхідність проведення цієї операції Василь Цушко пояснив посиленням тенденції до скоєння правопорушень (в тому числі й чиновниками різних рівнів), що відбулась з початком політичного протистояння останніх місяців. Міністр звернувся до народних депутатів всіляко сприяти правоохоронним органам, адже "поки в Києві намагаються розв`язати політичну кризу - на місцях почали посилено "хапати" землю, власність і так далі".

 

Відповідаючи на звинувачення на адресу МВС з боку певних політиків у активізації криміналітету, Василь Цушко сказав: "Так, звісно, як кажуть, "у мутній водичці намагаються впіймати рибку". Але, що стосується МВС, то зазначу, що лише за останній час Міністерство передало до суду кримінальні справи по 132-м організованим злочинним угрупованням. З початку року міліцією затримано 8 так званих "злодіїв в законі" та 8 "кримінальних авторитетів". Ми працюємо, - запевнив В.Цушко. Але ж декому потрібно постійно "діставати" МВС, яке не дозволяє їм розхитувати Україну".

 

Василь Цушко висловив сум з приводу того, що "деякі чиновники взяли на себе відповідальність і, не питаючи думки МВС, заявили про неспроможність держави забезпечити порядок під час цьогорічного святкування Днів Європи в Україні, після чого європейці заявили про відміну цих святкувань. Я вважаю, що це ганьба для України".

Міністр зазначив, що МВС не має до тих заяв жодного відношення і сказав, що у телефонній розмові з послом ЄС намагався переконати його у безпідставності сумнівів у безпеці масових заходів, але посол відповів, що рішення вже прийнято.

- Я висловлюю жаль з цього приводу, адже це дискредитація нашої країни, за цим і інвестиційний клімат, і решта питань, - зазначив В.Цушко.  

 

Міністр внутрішніх справ Василь Цушко відповів на запитання народних депутатів та закликав усіх політиків в Україні "нарешті зрозуміти, що усі ми живемо в одній країні, і, як би хтось не хотів і не робив, розколу України не буде, бо народ цього не допустить змете будь-якого політика, хто буде цього домагатись. Провокатори, якого рівня вони б не були, отримають те, чого заслуговують, а будь-які політичні питання мають розглядатись лише у рамках діалогу між усіма сторонами».

 

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: