ТЕМА

Побиття футбольних фанатів: три крапки над «і»

08 июня 2007 | 11:14

Звіряче побиття футбольних фанатів дніпропетровським «Беркутом» - на очах президента, прем»єра, спікера ВР, повного стадіону вболівальників, що зібралися на матч «Динамо»-«Шахтар» й мільйонів телеглядачів, потребує аналізу. «ТЕМА» розповість дикунські подробиці цієї каральної акції та результати «розбору польотів» з боку влади та викладенням позицій сторін конфлікту.


27 травня в Києві на НСК «Олімпійський» відбувся фінальний матч розіграшу Кубку України з футболу між командами вищої ліги «Шахтар» Донецьк-«Динамо» (Київ).

До Києва з Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей з»їхалися понад 28 тисяч уболівальників на 9 спецпотягах та 458 автобусах. Їх супроводжували 485 правоохоронців. Для охорони громадського порядку на самому стадіоні було залучено майже 3000 працівників міліції.

За заявкою фан-клубу ФК «Динамо» (Київ) з 16.55 до 18.30 близько 4000 вболівальників організовано прокрокували колоною від вулиці Грушевського до стадіону. Близько 1000 з них не мали квитків, отже не потрапили на трибуни, решта розмістилася в 11-13 секторах. Те, що відбулося за 1 годину 20 хвилин потому, ми подаємо з декількох точок зору: вболівальників, керівництва МВС та Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ВРУ.

 

Версія міліції

Уривки з виступу на заслуховуванні Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заступника міністра внутрішніх справ Фатхутдінова.

 

За словами заступника міністра у другому таймі, близько 20.20 пілся першого забитого голу в ворота «Шахтаря», фанати «Динамо» в 11-12 секторах підпалили 12 фальшфеєрів, димову шашку та кинули два саморобних вибухових пакети.

Від «ТЕМИ»: Пронесення фальшфеєрів на стадіони заборонено. Втім, максимальна відповідальність за цей проступок обмежується штрафом. Щоправда, провину появи фальшфеєрів на трибунах разом із фанатами розділяють й працівники міліції, які здійснювали догляд при пропуску на трибуни.

Як стверджує полковник Фатхутдінов, двоє працівників міліції, що знаходилися в секторах, зробили зауваження щодо припинення протиправних дій, на що вболівальники не реагували. Начебто, при спробі міліціонерів підійти до фанів із запаленим фальшфеєром, останні атакували правоохоронців, повалили їх, кілька разів вдарили й почали перекидати один одному фуражку міліціонера. За цим начальник Управління громадської безпеки столичного главку міліції полковник Пасльон прийнів рішення затримати порушниківта направив в сектора групу з 12 працівників «Беркуту» УМВС в Дніпропетровській області, які знаходилися в резерві найближче до місця події.

Начебто фанати почали штовхати «беркутят», чипляти за форменний одяг, не реагуючи на зауваження. Тоді до 11 та 12 секторів направили додатково 50 бійців столичного «Беркуту». Вони за формулюванням Фатхутдінова почали заспокоювати вболівальників та взялися визволяти ще двох працівників міліції, яких фанати утримівали зваленими з ніг. Фанати почали кидати в «беркутят» стільці (всього відірвано 78 штук), вудилища від прапорів, пластикові пляшки з водою. Цитата від Фатхутдінова: «Не відповідаючи на агресію уболівальників та продовжуючі профілактичну роботу щодо припинення правопорушень, приблизно через 5 хвилин обстановка стабілізувалася, і зважаючи на це працівники «Беркуту» УМВС України в Дніпропетровській області почали виходити із сектору на бігову доріжку.

Між 11 та 12 секторами залишилися бійці київськоо «Беркуту». За міліцейською версією, за 5 хвилин в них полетіли запалені фальшфеєри, димові шашки, відірвані стільці. Дніпропетровський «Беркут» повернувся у сектора для «для надання допомоги у припиненні правопорушень». Водночас більша частина фанатів задля уникнення затримання направилася у верхню частину 11-го сектора. Міліціянти застосували «фізичний вплив та гумові кийки» до тих, хто чинив їм опір. Після його подолання решту уболівальників  відтіснили до верхньої частини 11 сектору.

О 20.40 біло затримано 22 правопорушники, а підрозділи «Беркут» виведені з секторів в резерв. Після закінчення матчу затриманих доставили до відділку міліції, складені адмінпротоколи, а наступного ранку їхні справи розглянув Печерський райсуд, який виніс затриманим попередження. Того ж дня Печерське райуправління міліції порушило кримінальну справу за фактом групового хуліганства, яка нині розслідується. За словами заступника міністра, станом на 29 травня заяв на протиправні дії міліції не надходило.

Втім, заступник міністра Фатхутдінов визнав, що «мали місце певні недоліки та упущення в організації охрони громадського порядку». МВС провело службову первірку й наклали дисціплінарні стягнення на трьох керівників структурних підрозділів столичної міліції.29 травня Фатхутдінов зустрічався з президентом ФК «Динамо» (Київ) де було домовлено про вжиття взаємних заходів щодо неповторення подібних порушень. Фатхуктдінов обіцяє ретельний аналіз того, що вітбулося й прийняття відповідного рішення.

 

Версія фанатів

Із заяви на ім»я генпрокурора, прокурора Києва й прокурора Печерського району вболівальника Шпітова.

За його словами близько півнадев»яту після забитого голу у ворота «Шахтаря» кілька фанатів відзначили цю подію запаленням фельшфеєру, який горів близько хвилини. Вже після того, як він згорів, близько 50 працівників спецпідрозділу міліції увійшли в сектор, утворили щільну смугу й почали витісняти вболівальників до верхньої частини сектору. Фанати бажали залишатися на своїх місцях. «Беркут» озвірів: почав бити глядачів, гумовими кийками зокрема. Разом із тим, були порушені правила застосування спецзасобів. Зокрема, там вказано, що лише за винятком відбиття раптового нападу на працівників міліції та звільнення заложників, має попередження про намір їх застосування. При чому, при зверненні до великої групи людей, це слід було зробити за допомогою мегафону не менш як два рази. Цього зроблено не було.

Натовп почав хаотично переміщатися, почалася тиснява. «Беркут» продовжував лютувати, використовуючи кийки. При цьому, працівники міліції в блакитній формі намагалися вивести «беркутят» з сектору. Але побиття тривало протягом 15 хвилин: били всіх без винятку, зокрма тих, хто мав вигляд неповнолітніх. Підлітків валили на землю, били ногами й кийками.

Із заяви на ім»я генпрокурора, прокурора Києва й прокурора Печерського району вболівальника Шпітова.

«...Після закінчення матчу я бачив як зі сторони виходу робочих приміщень, зі споруди стадіону в сторону вул. Еспланадна бійці спецпідрозділу «Беркут» били вболівальники ФК «Данамо» (Київ). Я бачив, як били хлопців, яким на вигляд немає 16 років і інших людей, чкі не чинили ніякого опору. Їх валили на землю і по звірячому били ногами та кийками. Побиття лежачих проводилось з особливою жорстокістю гумовими кийками та номаги по голові.

На моє зауваження: «Що ж ви робите?» один з бійців «Беркуту» плюнув мені в обличчя. На мої слова: «Оце так культура!» кілька бійців «Беркуту» накинулися на мене і нещадно били ногами і гумовими кийками. Про що свідчить довідка з травпункту... Після цього мене і багатьох вболівальників було затримано без пояснення причин.

Ми були доставлені до Печерського РУГУ на вулиці Московській, звідки менше ніж за годину були переміщені на Бесарабську площу, 3.

Протягом ночі бійці спецпідрозділу МВС України «Беркут» нещадно знущались з нас, били руками і ногами, ображали, змушували стояти у незручних позах, вимагаючи підписувати чисті аркуші та документи без попереднього ознайомлення зі змістом.

Зранку 28 травня нас перевели до Печерського райуправління на вулицю Московську, де в межах законодавства та з дотриманням норм моралі були відібрані пояснення. Близько 11 години нас відвезли до Печерського райсуду. Після попередження черговим суддею Мельник ми були відпущені.»

 

Версія керівництва ФК «Динамо» (Київ)

До Комітету ВРУ звернувся президент футбольного клубу Динамо (Київ) Ігор Суркіс із проханням розглянути та дати оцінку подіям, які відбулися 27 травня на Олімпійському стадіоні. Наданий комітету відеоматеріал засвідчив неадекватну реакцію підрозділу Беркут на використання фальшфейєрів кількома уболівальниками Київського Динамо.

У відповідь на незначний адміністративний проступок кількох юнаків, Беркут накинувся на сотні не винних уболівальників, ігноруючи ту обставину, що колективна відповідальність в жодній країні світу, в тому числі і в Україні, не передбачена.

При цьому міліціонери жорстоко били не тільки юнаків, а й дівчат і дітей, які будь-яких порушень не припускалися. Що є перевищенням службових повноважень і карається законом.

Безграмотні незаконні дії бійців Беркуту спровокували спротив вболівальників та безлад.

Зазначені події можуть суттєво підірвати віру європейської футбольної спільноти у спроможність українських правоохоронних органів належним чином організувати охорону громадського порядку під час Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Дивує відсутність належної реакції органів прокуратури на зазначену подію. Кримінальну справу порушено за фактом хуліганства, тобто по суті проти тих, кого побито. І розслідує цю справу Печерське райуправління міліції, працівники якого долучилися до знущань над вболівальниками після їхнього затримання.

Версія Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

За результатами заслуховування інформації МВС про події на стадіоні «Олімпійський» 27 травня Комітет ухвалив:

 

1. Визнати дії підрозділів міліції з охорони громадського порядку, застосування фізичної сили проти уболівальників  під час футбольного матчу 27 травня 2007 року такими, що були неадекватними ситуації, яка склалася.

2. Вимагати від Міністерства внутрішніх справ України терміново проаналізувати наявні відео матеріали та встановити особи міліціонерів спецпідрозділу міліції «Беркут», які необґрунтовано застосували фізичну силу та спецзасоби до підлітків та інших уболівальників та вжити заходів у відповідності із чинним законодавством України. Про результати  поінформувати Комітет до 6 червня 2007 року.

3. Рекомендувати Міністру внутрішніх справ України за результатами перевірки вжити заходів дисциплінарного впливу (включно до звільнення з органів внутрішніх справ) до осіб, винних як у безпосередньому побитті уболівальників, так і керівників,  винних в безграмотних діях  підлеглих, провокації ними безпорядків та створенні згаданої ситуації.

4. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України дати правову оцінку подіям, що відбулися на НСК «Олімпійський» 27 травня 2007 року, прийняти рішення в порядку статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України відносно дій працівників міліції.

            5. Рекомендувати футбольному клубу «Динамо» Київ вжити радикальних заходів з покращення виховної роботи серед уболівальників-членів фан-клубу «Динамо» Київ.

            6. Рекомендувати Професійній футбольній лізі за участю футбольних клубів спільно з Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством у справах сімї, молоді та спорту України, з залученням керівництва спортивних споруд України, розробити механізм охорони громадського порядку під час проведення футбольних матчів на стадіонах України.

            7.Рекомендувати Генеральній прокуратурі Україні і Міністерству внутрішніх справ України інформувати громадськість про результати розслідування подій, які мали місце на НСК «Олімпійський» 27 травня 2007 року.

            8.Рекомендувати Міністерству внутрішніх справ України провести спеціальні заняття з особовим складом, який задіюється на охороні громадського порядку, з тактики організації такої охорони в місцях значного скупчення людей.

            9. Контроль за виконанням рішення покласти на підкомітет з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ, органів виконання покарань та інших правоохоронних органів (С. Гусаров) і на підкомітет з питань парламентського контролю за дотриманням прав людини в діяльності правоохоронних органів та роботи з заявами і зверненнями громадян (С. Олійник).

            10.Інформацію Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України про хід розслідування подій, які відбулися на НСК «Олімпійський» 27 травня 2007 року, заслухати на черговому засіданні Комітету.


Від «ТЕМИ»: отже, крапку у цій дикунській історії ставити зарано. Влада не спромоглася жорстко та оперативно відреагувати на цинізм й непрофесійні дії «Беркуту». Свідчення заступника мінстра внутрішніх справ Фатхутдінова жодним чином не стосувалися порушень прав вболівальників після закінчення матчу. В описанні подій на стадіоні заступник міністра надав інформацію, яка суперечила відеокадрам, що транслювалися на провідних телеканалах. Виходячи з позиції міліції та прокуратури, вони налаштовані не виносити сміття з хати, вберегти винних у побитті від кримінального покарання. Заяву від 31 травня виконуючого обов»язки генпрокурора Віктора Шемчука про порушення кримінальнох справи стосовно працівників «Беркуту», що побили вболівальників, не можна вважати адекватною реакцію на події. Щоправда, прем»єр Янукович доручив міністрам Цушко й Толстоухову «розібратися» із винними міліціянтами. Граничний строк виконання доручення 30 червня. Чи не запізно буде й чи адекватною скоєному буде реакція?

P.S. Як стало відомо дням, керівництво МВС не налаштовано виносити сміття з хати. За міліцейським розслідуванням винні у побитті підлітків не виявлені, керівник спецпідрозділу, підлеглі якого били фанатів сховався у лікарні. Одним словом, все йде до того, що справу потрохи спустять на гальмах (звісно, якщо фанати та керівництво ФК "Динамо" (Київ) не нагадуватиме міліціянтам про їхній обов"язок виявити та покарати винних.

 А тим часом, за відомостями «ТЕМИ», в колі футбольних вболівальників зростає незадоволення такою реакцією влади, любителі футболу готові до масових акцій, пікетування владних установ. Таким чином, бездіяльність влади може мати непередбачувані наслідки.

 

  

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Народний депутат України Петро Порошенко в сесійній залі Верховної Ради України в Києві у вівторок, 6 лютого 2007 р. 3 лютого 2007 р. Петру Порошенку було відмовлено в перетині кордону Російської Федерації. Інцидент відбувся в аеропорту Пулково (Санкт-Петербург), де Порошенку, прибулому чартерним рейсом з приватним візитом, повідомили, що він оголошений персоною нон-грата, у зв'язку з чим в'їзд в РФ йому заборонений. Згідно з наявної інформації, інцидент з народним депутатом України можна вважати відповідною реакцією російської сторони на зарахування в списки персон нон-грата депутатів Держдуми Володимира Жириновського і Костянтина Затуліна. 22 грудня 2006 р. в ході візиту президента РФ Володимира Путіна до України глава держави особисто звертався до Віктора Ющенка з проханням посприяти у виключенні із списку персон нон грата цих політиків, але одержав відмову. Списки персон нон-грата існують в будь-якій державі. До осіб, чий в'їзд небажаний, відносяться три категорії громадян: помічені в антидержавній діяльності, що вчинили на території приймаючої держави злочин, доведений судом, або якщо іноземний громадянин перебуває в міжнародному розшуку. Фото Євгенія Орловського

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: