ТЕМА

Чи можливо скасувати військовий призов з 1 січня 2008 року?

22 октября 2007 | 15:41

17 жовтня БЮТ та НУНС домовились, що призов на строкову військову службу буде скасовано з 1 січня 2008 року. У звязку з цим «Центр досліджень політичних цінностей» звернувся до політичних експертів з питанням: «На скільки реалістично скасувати військовий призов з 1 січня 2008 року?»


Вадим КАРАСЬОВ (директор Інституту глобальних стратегій):

„Нереалістично. Хоча це мабуть стосується не дати 1 січня, а весіннього призову 2008 року, тому що осінній набір проходить саме зараз. Питання навіть не в технічних особливостях, а в тому чи є вчорашня парафована угода консолідованою позицією Кириленка, НУНСу та Президента, як головнокомандувача Збройних сил України. Кириленко зіграв на випередження, парафувавши угоду з таким формулюванням щодо контрактної армії. Але узгодження всіх політичних і технічних деталей реалізації цих задач потрібно буде шукати в більш широкому колі зацікавлених учасників: Президента, міністра оборони, прем’єр-міністра і двох коаліцієутворюючих політичних сил”.

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

„Питання переходу української армії на професійну основу - невідкладне. Воно дозволить підвищити обороноздатність армії та викорінити таке антигуманне явище, як «дідівщина». В той же час щодо термінів реалізації такого переходу варто спілкуватися з військовими спеціалістами. Можливо варто створити спеціальну або парламентську або урядову комісію, яка би всебічно вивчила питання і дала свої рекомендації щодо термінів переходжу армії на професійну основу”.

 

Микола СУНГУРОВСЬКИЙ (директор воєнних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):

«Нереалистично. Во-первых, нет смысла отменять призыв с 1 января. Призыв происходит в мае. Во-вторых, к этой дате не будут найдены необходимые финансовые ресурсы. Контракты не подписываются под обещания, они подписываются под реальные деньги. Ни одна политическая сила, какой бы сильной она не была, не сможет найти необходимых денег.

Я думаю, что этого и не надо делать. Это не первоочередная задача. Сейчас вооруженные силы страдают не столько от призывной службы, сколько от недостатка вооружения. Умные люди те средства, которые нужно потратить на отмену призыва потратили бы на техническую модернизацию армии. Вот это было бы более конструктивное решение».

 

 

Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

„На скільки я зрозумів остаточного погодження з підписами з боку НУНС ще немає. Цього документу не існує. Я б не поспішав з таким висновком.

А щодо реалістичності, то звичайно можна в стилі радикального вирішення проблем Юлії Володимирівни створити на певний час проблему для Міністерства оборони. Думаю, що нічого непоправного не відбудеться. Можливо це і буде рішучим кроком до створення професійної контрактної армії. Але, швидше за все, РНБО якесь компромісне рішення прийме і розтягне за часом це як мінімум на рік”.

 

Дмитро ВИДРІН (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):

„Все непогано складається. Я скажу своєму сину, що вже можна не турбуватись про обов’язковий призов. Давайте тепер подивимось як це вдасться реалізувати.

Якщо ми це реалізуємо, то поставимо абсолютний рекорд. Багатьом країнам треба було десять і навіть двадцять років, щоб відмовитись від призову. А нині озвучується термін в два місяці, а не двадцять років. Якщо це вийде зробити, стовідсотково наша країна потрапить в Книгу рекордів Гінеса”.

Андрій ЄРМОЛАЄВ (президент Центру соціальних досліджень «Софія»):

„Тема терміну скасування військового призову як той анекдот про козу. У чоловіка було багато проблем і йому порадили взяти козу. Коза теж принесла йому лише турботи. Чоловіку порадили тепер вже вигнати козу з хати і настало бажане полегшення. Так і з цим призовом.

Ця Дискусія є не на часі. Це не та ситуація, коли можна таким чином реформувати армію сьогодні і зараз. Але переакцентування уваги суспільства і уваги політиків на проблеми призову і термінах його скасування – це своєрідна пастка, яка відволікає увагу і імітує справді змістовну дискусію про долю армії, структуру і стратегію розвитку армії в умовах сучасного світу. Це та сама коза.

Якщо говорити серйозно, то немає передумов, щоб з 1 січня раптом відмовлятись від призову. Конституція визначає службу в Збройних Силах України як священний обов’язок кожного. Більш зваженою і зрозумілою виглядає позиція діючого міністра оборони. Він також є реформатором, але куди більш раціональним в питаннях основ формування армії.

Думаю, що зараз буде реалізована суто іміджеві складова – суспільству буде демонструватись виконання передвиборчих обіцянок. Але настане якийсь момент, коли цю «козу» виженуть з хати і скажуть, що домовились про більш еволюційний підхід – 1 січня перенесеться на 1 вересня, а 1 вересня – на наступне 1 січня.

 

 


Центр досліджень політичних цінностей

комментарии [2]

09.04.2008 15:11     Lora Вот и весенний призыв 2008. Детей призывают в армию, в которой казармы зимой не отапливаются, которая недофинансируется - недавно отключены 16 воинских частей от эл/энергии и воды... Это же издевательство над народом! Чем вам не организованная сверху дедовщина? Голосовать обязательно будем, только за кого?
23.10.2007 10:18     nestor признаков осознания серьезности вопроса не видно даже в упор. А жаль. Ведь одним "форсированным сокращением" войск, подчиненных Министерству обороны, не только все, но даже только кадровые проблемы военной организации Украины не решить. Йуле прстительно баба не спец.
Какой отменять призыв ? ведь в украине еще существует куча самостоятельных армий. Пожарники -70 тыс.ЖД войска, погран войска 42 тыс. Госдеп исполнений наказаний 46 тыс МВД 365 тыс, паралельная армия МЧС, ДСТЗН СБУ,СБУ. податковая милиция. Весьма странный статус УГОУ, Внутрение войска 33 тыс. Кто здесь контактники кто по призыву? черт ногу сломит. Даже если бы все ветви власти очень этого захотели то учитывая украинские реалии (типа розбудовы дэржавы 16 лет хрен розбудувалы)ой как много нужно времени.Имитация намерений...
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Редкая белая львица кусает за дверную ручку автомобиля в Львином парке близ Йоханнесбурга, Южная Африка, 10 июня.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: