ТЕМА

На Київобленерго спускають собак

06 ноября 2007 | 10:03

Саме такий спосіб захисту від енергетичного монополіста обирають деякі споживачі електроенергії Київщини.


Про себе, коханого

Майбутньою весною виповниться сім років з моменту продажу Київобленерго так званому стратегічному інвестору — американській компанії AES, яка на всіх перехрестях позиціонувала себе як найбільшого в світі незалежного оператора електроенергії. Без зайвої скромності характеризує себе AES і сьогодні: «Корпорація є однією з найуспішніших серед компаній, що працюють в енергетичному секторі — за майже два десятиріччя вона перетворилася з амбіційної концепції на галузевого лідера. Такі досягнення — результат впровадження сміливих проектів і новітніх технологій управління, спрямованих не тільки на розвиток, а й упередження та вирішення проблем. До 2008 року корпорація планує увійти до 10% найкращих енергетичних компаній світу…».

Однак ця самооцінка радикально відрізняється від оцінок українських фахівців та пересічних споживачів, які користуються послугами обласного енергетичного монополіста — ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго», українського дітища AES. Не хвали сам себе… Нещодавно в селі Хотянівка Вишгородського району відбулися загальні збори. Серед нагальних питань порядку денного обговорювалась незадовільна якість електроенергії. Селяни роками скаржаться керівництву кампанії на низьку напругу, на систематичні відключення, на те, що вимушена робота електроприладів в режимі неприпустимо низької напруги загрожує їх життю та здоров’ю, що підключення все нових споживачів до вщент зношеного обладнання може призвести до непередбачуваних наслідків. Найбільш наполегливі вимагають відшкодувати матеріальні та моральні збитки, завдані неякісними послугами. Однак керівництво про це і чути не хоче.

Коли через проблеми в роботі старого обладнання загорівся один з трансформаторів і село вкотре залишилось без світла, терпець мешканців Хотянівки урвався. На тлі трагедії в Дніпропетровську люди зрозуміли: недотримання енергопостачальником елементарних заходів безпеки, відсутність за діяльністю монополіста будь-якого контролю з боку держави може призвести до біди. Критична маса невдоволення перетворилась на резолюцію, за яку на сільському сході проголосували майже 400 присутніх. Свою «відповідь Чемберлену» селяни надіслали в редакцію газети «Маю ПРАВО»: «Енергозабезпечення житлових будинків в селах Хотянівка та Осещина Вишгородського району Київської області є вкрай незадовільним. Систематично, без попередження, часто — на тривалий час відбувається знеструмлення населених пунктів, напруга в електромережі не перевищує 180-200 В. За таких умов побутові електроприлади працюють в аварійному режимі, виходять з ладу, а споживачі примусово обмежені в своїх законних правах користуватися оплачуваними ними послугами. Грубе порушення енергопостачальником — ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго” — вимог ст. 5, 7, 23, 24, 25 закону «Про електроенергетику», п. 1, 3, 10, 13, 19 Договору про користування електричною енергією побутовим споживачем, п. 38, 41, 46 Правил користування електричною енергією для населення, ст. 3 Закону України «Про захист прав споживачів» створює передумови, які загрожують життю та здоров’ю людей, завдає споживачам електроенергії матеріальної й моральної шкоди, призводить до суттєвих незручностей в побуті. Ситуація загострюється у зв’язку з газифікацією житлових будинків, у більшості яких встановлено енергозалежне газове обладнання, безперебійна й безпечна робота якого можлива лише при напрузі в електромережі не нижче 220 В.

В И М А Г АЄ М О:

1. Зобов’язати ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго” невідкладно забезпечити постачання електроенергії побутовим споживачам з гарантованим рівнем надійності, якості і безпеки. 2. Створити комісію по встановленню всіх випадків нанесення збитків для подальшого їх відшкодування за рахунок ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго”. 3. Притягнути власника ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго” до відповідальності за порушення законодавства України та договірних зобов’язань. 4. Надіслати дану резолюцію для вжиття передбачених законодавством України заходів: міністру з питань надзвичайних ситуацій Н.І. Шуфричу, голові Київської облдержадміністрації В.І. Ульянченко, начальнику Управління у справах захисту справ споживачів у Київській області Т.В.Бенціановій, голові Держенергонагляду у Київській області А.Я. Пінчуку, голові правління ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго” Медведєву С.Д.». …

Якось у одного з керівників AES журналісти запитали, чи багато довелося інвестувати в розвиток приватизованої енергетичної галузі, основні виробничі фонди якої дихають на ладан. «Поки що ми інвестували в наші мережі не дуже багато. Бо знаємо: щоб правильно інвестувати, потрібно спочатку досконало розібратися, як вони працюють», — була відповідь. Схоже, досконало розібратись вдалося лише зі схемами отримання надприбутків.

Уікенд за рахунок споживачів

Ще в 2003 році газета «Дзеркало тижня» писала: «Замість очікуваних інвестицій на розвиток мереж український уряд не без подиву побачив, що «відкот» коштів в американському виконанні нічим не кращий від відомих йому схем. Замість декларованих на початку п’ятирічних інвестиційних програм на $60 млн. почалося лавиноподібне згортання вкладання коштів. Якщо 2001 року інвестиційна програма «Київобленерго» становила 32 млн. грн., то на 2003 рік вона планувалася вже втричі меншою. Більше того, у Рівному її навіть перевищили надходження від амортизації. Зате компанія почала активно перераховувати кошти за рубіж. І якщо виплати дивідендів ще якось вкладалися в рамки контракту на покупку, то перерахування близько 3 млн. дол. за консалтингові послуги виявилося для регулюючих органів цілковитою несподіванкою. Тим паче що до мільйона пішло на утримання московського офісу компанії, де працюють аж восьмеро (!) американських менеджерів. З якого дива споживачі Київщини й Рівненщини мали оплачувати їхні трансатлантичні перельоти на суботу-неділю, українцям так і не змогли пояснити.

Фактично американці точно повторювали вже відомі на теренах СНД схеми. Тобто гроші вкладалися тільки в систему збору коштів від споживачів і трішки — у поточні ремонти. Розвиток і модернізація мереж їх не дуже хвилювали. У «Рівнеенерго» це було ще не так помітно (тамтешнє керівництво все-таки намагалося щось робити). А ось коли в Київській області компанії довелося звітувати про підсумки минулого року, чого там доброго й вічного вона наробила, то набралося аж два проекти — будівництво громовицезахисного троса (вартість — 150 тис. грн.) і нова ЛЕП в Обухові (310 тис. грн.). Стільки ж пішло на утримання одного московського менеджера. І все це на тлі зношеності устаткування понад 50% й отриманих торік «Київобленерго» 59 млн. грн. чистого прибутку…»

«Ты виноват уж тем, что хочется мне кушать» …

Після тривалої реанімації хотянівського трансформатора монтери Вишгородських районних електромереж не без співчуття пояснили: хворий скоріше мертвий, аніж живий. В такому віці та при такому розхитаному здоров’ї припарки йому вже не допоможуть, треба будувати новий… Однак адміністрація Київобленерго, замість виділення коштів на реконструкцію аварійного обладнання, обирає тактику на захист власних прибутків за будь-яку ціну. Вона не тільки ігнорує вимоги людей про відшкодування 25% вартості спожитої електроенергії, параметри якості якої не відповідають державним стандартам, а ще й стягує за некондиційний товар надмірну плату. З цього приводу майже щодня відбуваються бурхливі дискусії між споживачами та співробітниками Вишгородського РЕМу щодо необґрунтовано завищених розрахункових показників чи іншої «липи» в квитанціях. А за кожною помилкою — зайві хвилювання і стреси, витрачені на дорогу та багатолюдні черги, час, котрий не компенсуєш. Кабальні умови нині діючих угод на електоропостачання стали можливими, завдячуючи монопольній позиції ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго».

З непохитністю «американської скелі» на своїй території споживачі не бажають миритися. Вони вимагають повернутися до розрахунків за абонентськими книжками. До речі, перший заступник голови Київського обласного відділення ВГО «Громадський контроль» М. Боженко неодноразово обстоював це право у відповідних інстанціях і виграв у суді позов до постачальника електроенергії з відшкодуванням моральних збитків, завданих недосконалою системою обрахунків, на 4500 грн. Отже прецедент є. Між тим, вдаючи із себе сліпоглухонімого, ЗАТ “А.Е.С. “Київобленерго” попереджає на своєму електронному сайті: за крадіжку електроенергії можна потрапити до в‘язниці і пропонує «мати чесні стосунки із енергопостачальником та своєчасно розраховуватися за спожиту електроенергію». До «чесних стосунків» монополіст примушує споживачів погрозами притягнення до кримінальної відповідальності, знеструмлення будинків тощо. Що таке залишитись без світла, коли в селі немає газу і все домашнє господарство залежить від електрики — знає кожен: не раз доводилось сидіти у темряві з вини «американського дядечки», який вважає нижче власної гідності попереджати про чергове відключення, а тім більше поспішати на ліквідацію аварії.

Захищаючись від будь-якого свавілля, в сільській місцевості інтуїтивно гукають на допомогу чотириногого друга. Тому, випереджаючи події і відчуваючи всепоглинаючу «народну любов», адміністрація ЗАТ “А.Е.С. Київобленерго” звертається до всіх власників собак з проханням: тримати тварин надійно прив‘язаними чи закритими у той час, коли до садиби приходять співробітники компанії. «Собака є джерелом підвищеної небезпеки, — нагнітають атмосферу страху енергетики. — А отже, відповідальність власник собаки буде нести і за відсутності його вини». Хто ж в решті-решт притягне до відповідальності енергетичного монстра за незаперечною наявністю його вини?

Любов ВАСІЛЬЄВА, «Маю ПРАВО»

 



комментарии [1]

22.09.2010 20:47     споживач Ви вірно зауважили:іде процес видавлювання останніх соків з обладнання, яке виробили свій ресурс,обдирання українського населення.В компанії іде процес знищення виробничих служб одночасно збільшуючи клан наглядачів,старе обладнання перетягують з однієї ел.підстанції на іншу-це інвестиції
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Жара-а-а-а!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: