ТЕМА

«Фаїна», зброя, Ющенко

13 февраля 2009 | 11:12 , Ростислав Демчук, Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва

Опублікувавши 11 лютого статтю Михайла Войтенка, який брав безпосередню участь у порятунку «Фаїни», маємо можливість надрукувати й альтернативне бачення цієї морської трагедії. Ниже розвідка Ростислава Демчука у двох частинах, яка у багатьох може викликати заперечення.


Доки спецрейс з оточенням Віктора Ющенка, «психологами», представниками спецслужб та «Укрспецекспорту» засвідчують свою «турботу» щодо моряків «Фаїни» у кенійському порту Момбаса , починаємо розповідь про українську зброю і про те, як вона потрапила на борт «Фаїна».

Для багатьох громадян світу, передусім із середовища збройового бізнесу, не є секретом, що збройові оборудки в Україні – це приватний бізнес президента України Ющенка та його найближчого оточення. Випадок з «Фаїною» - не виключення. Питання в тому, чому «Фаїні» не надали відповідну охорону ні українська, ні кенійська сторонни.

Секретар РНБО Раїса Богатирьова звинуватила в цьому уряд Юлії Тимошенко і заявила: «На судні не було охорони. Його безпека у відкритому морі не була забезпечена і іншим чином. Разом з тим, згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1992 року №250 на Службу загальної безпеки Державної адміністрації морського транспорту України покладається „супроводження і охорона суден з цінним вантажем і суден, що перебувають в країнах поширення морського піратства й тероризму", а також „розробка методичних рекомендацій та інструкцій щодо дій екіпажів суден в екстремальних ситуаціях, пов'язаних з морським піратством, тероризмом та іншими посяганнями на життя, здоров'я, честь і гідність пасажирів та членів екіпажів". Урядом цього виконано не було», - наголосила Богатирьова.

Одначе керівництву РНБО і зокрема його голові Вікторові Ющенку принагідно варто нагадати, що торік 24 вересня прем’єр-міністр України доручила першому віце-прем’єру, а також Контрольно-ревізійному управлінню вивчити законність оборудок збройового підприємства «Укрспецекспорт» і взагалі з»ясувати: що діється в Україні в царині торгівлі зброєю? А 1-го жовтня з цього приводу була скликана прес-конференція, під час якої Юлія Тимошенко заявила: «Так, Україна здійснює незаконну торгівлю зброєю, проте уряд до цього не має жодного відношення, оскільки уся торгівля зброєю безпосередньо підпорядковується президентові України та РНБО».

У читача виникне запитання: а що ж із Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1992 року №250, згідно якої на Службу загальної безпеки Державної адміністрації морського транспорту України покладається „супроводження і охорона суден з цінним вантажем і суден, що перебувають в країнах поширення морського піратства й тероризму", про яку говорить керівництво РНБО? Відповідь на це питання криється в наступному. У жовтні 2006 року президент України застосував своє право призупиняти дії указів уряду і зупинив постанову кабінету міністрів № 1336 від 20 вересня 2006 року вивівши цим збройно-експортне підприємство «Укрспецекспорт» із підпорядкування кабміну й передав його у підпорядкування Ради з питань національної безпеки і оборони України (РНБО), главою якої є сам Ющенко.

Скандал із приватним збройовим бізнесом глави держави почав набирати обертів після оприлюднення висновків депутата Верховної Ради Валерія Коновалюка про дивний збіг подій - війна в Грузії та пожежа 61-го збройного арсеналу на станції Лозова. Валерій Коновалюк стверджує, що пожежа була здійснена навмисно, аби замести сліди контрабанди. «На Лозовій до пожежі знаходилось більше сотні тон озброєнь, - неодноразово заявляв депутат,- з них залишилось лише дев’ять тон». Згідно зі словами Коновалюка з арсеналів Лозової поставки зброї в Грузію йшли від 2007 року по вересень 2008-го. Пртоте, ці звинувачення відкинув генеральний директор «Укспецекспорту» Сергій Бондарчук і заявив, що зброя із складів Лозової йшла не в Грузію, а в Чад.

Ось так і зізнання про постачання зброї в Чад, Лівію та інші країни Африки викликають сумніви щодо їх прозорості, а можливо навіть і законності. Звісно, цим не може не бути стурбоване світове співтовариство. Експорт української зброї в "гарячі" точки й нестабільні регіони Африки предметно і системно вивчає Стокгольмський міжнародний інститут мирних досліджень. Експерт цього дослідного закладу Пол Хотольм висловлює з приводу гендлярства Україною зброї таку думку: "Вибір Україною сумнівних торгових партнерів зброєю може призвести до ризику, що українська зброя потрапить в руки повстанців Чаду та Судану і тільки підживить вже існуючі конфлікти, а може навіть спричинити й нові етнічні протистояння». Експертами також встановлено, що вантаж, який знаходиться на «Фаїні», був зазначений, як збиткова військова техніка. І це попри те, що танки були модернізовані, а системи залпового вогню «Град» взагалі, як то кажуть, «на мазі».

В чиї ж руки зброя, яка знаходиться «Фаїні», повинна була потрапити? Не дивлячись на всі запевнення української сторони, що зброя прямувала в Кенію, керівництво 5-го флоту США вперто стверджує, що за їхніми даними вона повинна була потрапити до Судану. Це офіційні заяви США. На запитання великої кількості журналістів цю тезу вкотре повторив речник 5-го флоту США Натан Крістенсен. Він навіть розповів про деякі подробиці щодо передачі викупу. Отже, літак із викупом 3,2 мільйона доларів США прилетів із Південної Африки до аеропорту «Вільсон» в Найробі, а відтак з Найробі американський вертоліт «Чопер» десантував грош на палубу «Фаїни».

На запитання, чому судно не було забезпечене охороною, один із спостерігачів від ООН на умовах анонімності пояснив журналістам: «Відсутність конвою свідчить про одне – небажання привернути до судна військових інспекторів міжнародних організацій».

12 лютого подібні запитання про остаточний пункт призначення були поставлені і речнику збройних сил Кенії Богіті Онгері ( Army Spokesman Bogita Ongeri), проте він відмовився надавати будь-які коментарі до з»ясуваня усіх обставин. Те саме сказала одна із керівників порту Момбаса Нансі Карігіту ( Nancy Karigithu).

Тепер варто було б сказати кілька слів про власника «Фаїни» Вадима Альперіна. Колишній депутат Одескої міськради, нині громадянин Ізраїлю має сумнівну репутацію в ділових і правових колах України. А головне це те, що право власності Вадима Альперіна на судно « Фаїна» щільно закамуфльоване безкінечною чередою фірм-посередників. Це і «WATERLUX AG» - зареєстрована в Панамі, це й « TOMEX Т EAM », й одеська «KAALBYE SHIPPING », « GENERAL CARGO SHIP »,зареэстроване на Мальті та індійський фрахтувальник « Carvel Shipping Services Pvt . Ltd А для остаточної шифровки «Фаїна» ходить під прапором Белізу. Невже в керівництва «Укрспецекспорту», Міноборони – ГУР МО України, СБУ не виникало запитань при фрахтуванні судна «Фаїна», чи можна довірити такий важливий вантаж цілій низці сумнівних посередників власника судна? Це питання риторичне. Ба більше, екіпаж було найнято лише на три тижні із запевненнями, що моряки ідуть в Середземне море, а не в такий небезпечний регіон іне  з таким відповідальним та небезпечним вантажем.


(Продовження буде)



комментарии [14]

15.02.2009 13:46     Агентство АЕАС ЧЛЕН ЕКІПАЖУ "ФАЇНА": МИ БУЛИ НЕ ГЕРОЯМИ, А ПРОСТИМИ В'ЯЗНЯМИ

Тим часом моряки "Фаїни" поступово приходять до себе. Зворушливими стали слова одного із членів екіпажу (було прохання не вказувати йог прізвища):
"Нас по прильоту до Києва президент України та й інші представили героями. Але ми були не герої, а звичайнісінькі заручники і в'язні. Повнолітні люди, які не змогли себе захистити , бо не мали чим. Про це хтось подумав? Це ганьба!",- сказав один із членів екіпажу "Фаїни".

Агентство АЕАС
15.02.2009 13:44     Агентство АЕАС Вже завершене проведення аутопсії тіла померлого капітана "Фаїни" Колобкова. Висновки - серцевій припадок. "Причину серцевого припадку після такого тривалого періоду покійного після його смерті встановити проблематично", - сказав один ыз патомоанатомыв. До Росії 16 -го лютого тіло Капітана Колобкова доставить літак компанії Швейцарських авіаліній(Swiss airlines) сказав
журналістам консул росії в Кенії Армен Попов.
13.02.2009 22:30     АЕАС Бо ви такий "професіонал", як Гвоздь,Маломуж і Наливайченко. Перекиньте лінки в mail-box, перешліть на себе і відкривайте. А ви думали,що так для дурнів, таких як ви?. Я х*єю з вас разведка!Разведка?
Або скиньте свій e-mail! ми вам пояснимо ABC!
http://kbo-bce-ps.economie.fgov.be/ps/kbo_ps /kbo_search.jsp?lang=nl&dest=ST

http://kbo- bce-ps.economie.fgov.be/ps/kbo_ps/kbo_search.jsp?V M=34953EFA

http://kbo-bce-ps.economie.fgov.be/p s/kbo_ps/kbo_search.jsp?VM=34953EFA&Up=N
13.02.2009 19:56     Агентству АЕАС Попробуйте зайти хоча б по одній із трьох ваших "ссылок".

Есть коммерческие предложения? Ласкаво просимо!
За комерційними пропозиціями заходьте туди, куди заходите завжди: м.Київ, вул. Грушевського, 12/2.
УСПІХІВ!!!
13.02.2009 18:25     Гость А Гавриш какой кретин! Он нашелв Крыму АНАЛОГИЧНОЕ судно, точь в точь как Фаина и на нем торабатывались возможности силовоговарианта по освобождению заложников на "Фаине". Один одно мелет. Другой совершенно другое!По словам Гавриша, в Крыму было найдено аналогичное судно, и украинский спецназ отрабатывал на нем возможные ситуации. "И мы пришли к выводу, что количество потерь может достичь до 30% с обеих сторон", - сказал он.

Источник: "Украинская правда"
13.02.2009 18:17     Питер Старпом уже начинает говорить,не смотря на подписки Маломужу!
Как сообщали ранее Дни.Ру, скоропостижная смерть капитана "Фаины" вызывает ряд вопросов, особенно в свете того, что именно Колобков мог знать, куда действительно направляется груз тяжелого вооружения из Украины. По официальной версии, капитан скончался в результате сердечного приступа, последовавшего за гипертоническим кризом. Однако вожак сомалийских пиратов Шамун Индабур ранее рассказывал, что Колобков показывал ему судовые документы, в которых пунктом назначения танков и зенитных установок значился Судан, а не Кения, как это теперь утверждается. А родственники Колобкова отрицают наличие у него проблем со здоровьем и говорят, что на боли в сердце он никогда не жаловался.
13.02.2009 17:42     Игорю Ondernemingsnummer: 0882.178.277
Nummer vestigingseenheid: 2.154.750.476
Begindatum: 1 juli 2003
Naam vestigingseenheid: AGENCY FOR EURO - ATLANTIC COOPERATION
Benaming in het Nederlands, sinds1juli 2003
Adres: Wetstraat 155,bus 79.1040 Brussel
Hoofdactiviteit: 7311001-Ontwerpen en voeren van reclame- en promotiecampagnes voor derden via de verschillende media
Hoofdactiviteit:7311005-Ontwerpen van publicitaire artikelen
Hoofdactiviteit:82300-Organisatie van congressen en beurzen
7311004-Ontwerpen van publicitaire films
4613001-Handelsbemiddeling in hout en bouwmaterialen.
46630-Groothandel in machines voor de mijnbou...
Короче обширный форматдеятельности. Включая детективно-расследовательную.
13.02.2009 17:37     Не то, а это Здесь вся деятельность АЕАС от а до я!

http://kbo-bce-ps.economie.fgov.be/ps/kbo_ps /kbo_search.jsp?VM=34953EFA&Up=N
13.02.2009 17:32     Одессит Панри, вы не то обсуждаете! Обратите внимание лучше на это! Этож пс-дец!!!
А головне це те, що право власності Вадима Альперіна на судно « Фаїна» щільно закамуфльоване безкінечною чередою фірм-посередників. Це і «WATERLUX AG» - зареєстрована в Панамі, це й « TOMEX Т EAM », й одеська «KAALBYE SHIPPING », « GENERAL CARGO SHIP »,зареэстроване на Мальті та індійський фрахтувальник « Carvel Shipping Services Pvt . Ltd .» А для остаточної шифровки «Фаїна» ходить під прапором Белізу. Невже в керівництва «Укрспецекспорту», Міноборони ГУР МО України, СБУ не виникало запитань при фрахтуванні судна «Фаїна», чи можна довірити такий важливий вантаж цілій низці сумнівних посередників власника судна?
13.02.2009 17:18     Ху-у! Знайшли!
Ondernemingsnummer: 0882.178.277
Nummer vestigingseenheid: 2.154.750.476
Begindatum: 1 juli 2003
Naam vestigingseenheid: AGENCY FOR EURO - ATLANTIC COOPERATION
Benaming in het Nederlands, sinds 1 juli 2003
Adres: Wetstraat 155 , bus 79
1040 Brussel
Sinds 1 juli 2003 verniuweing van licentie voor kriminele, koruptionele? detektive onderzuk!
13.02.2009 17:10     Это? http://kbo-bce-ps.economie.fgov.be/ps/kbo_ps/kbo_s earch.jsp?VM=34953EFA
13.02.2009 16:56     Агентство АЕАС Ну что, детективы? Не нашли? Могли бы спросить напрямую! Даем ссылку о деятельности фирмы. Есть коммерческие предложения? Ласкаво просимо!
http://kbo-bce-ps.economie.fgov.be/ps/kb o_ps/kbo_search.jsp?VM=34953EFA
13.02.2009 16:12     Nvestigator Мы тоже искали,думали какие-то "левые", но нашли!
Просто у них таких козлов как Гвоздь, Маломуж,Наливайчинко нет, чтоб светится под рампами телекамер. Кому нада, тот, оказывеется знает!
АGENCY FOR EURO-ATLANTIC COOPERATION(AEAC)
Брюссель, Бельгия!
На ОРД были данные. Зарегистрированно ФЕЛЕРАЛЬНОЙ СЛУЖБОЙ ЭКОНОМИКИ МАЛОГО и СРЕДНЕГО ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА И ЭНЕРГЕТИКИ БЕЛЬГИИ!
Датабанк о предпринимательской деятельности (Kruispuntbank van Ondernemingen)0314.595.348
Rg.№ 0882.178.277
Есть такая ассоциация предпринимателей в ЕС, называется KMO.AEAC - его член. Попробуйте через бельгийский Гуугл.
Кстати, что интересно, что абревиатура
АGENCY FOR EURO-ATLANTIC COOPERATION-АЕАС
одинакова как на английском, так и на русском - Агентство Евро-Атлантического Сотрудничкства - АЕАС!??
13.02.2009 14:29     Ігор Що за таємна організація "Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва", жодної інформації (Google, Яндекс, Рамблер) стосовно сторінки в "неті", адреси. Лише обливаання брудом на "ОРД" та на російських форумах.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: