ТЕМА

Фаїна. Хронологія скандалу

16 февраля 2009 | 10:16 , Ростислав Демчук, Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва

Аби наблизитись до таємниць корупційних схем українських гендлярів зброєю, відштовхнемось від прикладу багатостраждальної «Фаїни». А відтак повернемось до того драматичного вересневого ранку, коли група сомалійських піратів взяла на абордаж сухогруз «Фаїна» під прапором Белізу.


Керівництво МЗС України на чолі з В. Огризком продемонструвало в ту мить свою цілковиту безпорадність. Ось як воно – МЗС поводилось того дня. Із повідомлень співробітників Агентства Євро-Атлантичного Співробітництва:

« September 25, 2008, 04:13:07 PM

ПОБЛИЗУ БЕРЕГІВ КЕНІЇ ЗНОВУ ЗАХОПЛЕНЕ УКРАЇНСЬКЕ СУДНО. ЦЬОГО РАЗУ ЗІ ЗБРОЄЮ НА БОРТУ.
На Михайлівській площі , 1 нині панує неабияке напруження. Як повідомляє джерело Агентства АЕАС, міністерство закордонних справ України в "запарці"! Неподалік Кенійських територіальних вод сомалійські пірати захопили українське судно "Фаїна", яке перевозило (поки що не відомо куди) понад 30 танків Т-72, та іншу військову бронетехніку. МЗС зараз з’ясовує подробиці захоплення судна у співробітників консульства Кенії в Києві, які, звісно, й самі не володіють достатньою інформацією.Тому МЗС України звернулось до своїх грецьких і британських колег з проханням надати якусь інформацію. Але ті, як виявилось, у свою чергу хотіли б довідатись про деталі рейсу і маршрут українського судна "Фаїна". Виникає знову питання до «Укрспецекспорту» і ГУР МО (вони ж бо повинні знати куди Україна спрямовувала свою військову бронетехніку "де- факто" і в яку країну виписаний сартифікат кінцевої доставки зброї "де-юре"). Схоже, МЗС України звернулось для вияснення обставин захопленя українського судна нафаршированого танками та іншою військовою технікою не за адресою. Агентством не з’ясовано також чому українське судно з українськими моряками і українською зброєю йшло під прапором Белізу?
На разі нее встанолена кількість українських членів екіпажу на борту судна, захопленого африкнськими піратами.
Агентство АЕАС »

« September 26, 2008, 05:00:19 AM

ОПЕРАТОР «ФАЇНИ» - КОМПАНІЯ « TOMEX TEAM »

Згідно з повідомленням АЕАС з ’явились деякі подробиці щодо захоплення українського судна "Фаіна" і щодо членів його екіпажу. До корабля Фаіна, коли він знаходився неподалік територіальних вод Кенії підпливло три човна з озброєними бойовиками, які й захопили в полон українське судно з командою. На борту судна 17 громадян України, 3 громадянина Росії і один латвієць.
Судно "Фаіна" ходить під прапором країни Беліза. Співвласником, або брокером українського судна є міжнародна компанія TOMEX TEAM

Агентство АЕАС»

Далі пошук істини пішов дещо простіше. У «Фаїни», виявляється, досить багата і соковита біографія. Суховантаж «Фаїна», класу ро-ро був збудований 31 рік тому, тобто в 1978 році у Швеції. Зараз ходить під прапором Белізу. Власник – панамська компанія WATRLUX AG , на балансі пароплавної компанії WATRLUX AG аж ... одне судно, яке зветься FAINA. До цього судно звалось: MARABOU , VALLMO , MATINA , LOVERVAL . Протягом свого існування судно встигло поборознити моря - океани під прапорами Панами, Люксебургу, Бельгії, Швеції. І нарешті на флагштоці судна майорить прапор Белізу. Протягом 31-го року плавань судно змінило щонайменше шість власників, останній із яких - громадянин Ізраїлю Вадим Альперін.

Отже, нині судно зареєстроване на компанію WATERLUX AG в Панамі, яка має спільний телефон з копанією TOMEX в Одесі. TOMEX займався формуванням екіпажу для «Фаїни». Комеційним оператором «Фаїни» є інша компанія - KAALBYE SHIPPING UKRAINE, засновником якої є заступник мінстра транспорту України Ігор Урбанський. Але найдивніше в цій історії те, що державне підприємство «Укрспецекспорт», яке спеціалізується на експорті зброї з України, в основному в «гарячі точки» світу і знаходиться під порядкуванням РНБО, Міноборони –Головного управління Розвідки міністерства оборони і зокрема курується СБУ, фрахтує це судно для перевезення величезної кількості зброї в Африку через дуже дивну і таємничу компанію-посередника Carvel Shipping Services Pvt. Ltd , яка розташована і зареєстрована в... Індії. Її адреса :1St Floor, Lakshmi House,Kpk Menon Road, Willingdon Island,, Kochi City: Kochi Pincode: 682003 State: Kerala Country: India Phone No: 2669338/39/3017166 Fax No: 2669341.

Для чого спецслужбами була виконана настільки складна й підозріла схема для фрахту судна під такий важливий і цінний вантаж. Авжеж цінний і небезпечний. Якщо міністр оборони України Юрій Єхануров оцінює вартість зброї у 8 мільйонів доларів США, а це: 33 модифіковані танки Т- 72, 7 БТР-ів, 6 установок залпового вогню «Град», зенітні установки, гранатомети, стрілкова зброя, машини технічної допомоги, сотні тон снарядів для танків та набої для автоматів, то західні експерти оцінюють цей вантаж не менше, як у 120-150 мільйонів доларів... Військова розвідка США стверджує, що вантаж контрабандний, який транзитом через Кенію прямував у Південний Судан в обхід ембарго ООН. Ще раз наголошую: керівництво 5-го флоту США про це заявляє офіційно. Якщо, це наклеп, то президент України мусив би вимагати спростування від США через міжнародні суди. Чому він цього не робить? Але й це не кінець. Далі буде?



комментарии [3]

17.02.2009 21:40     Ростислав Демчук Фото разгрузки танков с "Фаины"
http://www.nation.co.ke:80/News /-/1056/531262/-/u2fmm8/-/
"While the tanks are said to belong to the government of Southern Sudan, which is under a UN arms embargo, Kenyan Government spokesman Alfred Mutua said they belong to Kenyan military."
Переводить, не буду. В двох словах.
" Не смотря на разговоры, что танки предназначены правиельству Южного Судана, который попдпадает под эмбарго ООН, пресс-атташе правительства Кении Альфред Мутуа сказал, что они принадлежат кенийским военным."
17.02.2009 21:35     Ростислав Демчук Фото разгрузки танков с "Фаины"
http://www.nation.co.ke:80/News /-/1056/531262/-/u2fmm8/-/
"While the tanks are said to belong to the government of Southern Sudan, which is under a UN arms embargo, Kenyan Government spokesman Alfred Mutua said they belong to Kenyan military."
Переводить, не буду. В двох словах.
" Не смотря на разговоры что танки предназначены правиельству Южного Судана, которйп попдпадает под эмбарго ООН, пресс-атташе правительства Кении Альфред Мутуа сказал, что они принадлежат кенийским военным."
16.02.2009 10:50     007 А ему некогда он со своей сворой мудаков борется с премьер-министром, хрупкой женщиной
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

Stephen Alvarez

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: