ТЕМА

Чи тисне Тимошенко на інтернет-медіа?

27 октября 2005 | 16:46

В інтернет-просторі розгортається скандал навколо позбавлення доменного імені інтернет-видання Gazeta.UA. У листі, розповсюдженому редакцією «Української газети» та інформаційного порталу Gazeta.UA лунають гучні звинувачення у тиску на пресу з боку Юлії Тимошенко, що здійснюється за посередництвом інтернет-провайдера «Глобал Юкрейн». Ми з обуренням звернулися за коментарем до керівництва Глобалів, яке й подаємо разом із заявою Української газети


Журналістам, видавцям і засновникам

засобів масової інформації, всім небайдужим

до боротьби за свободу слова і преси в Україні

 

 

Шановні колеги!

 

Ситуація, яка сьогодні склалася в «Українській газеті» та інтернет-ресурсі Gazeta.UA може статися з будь-яким українським ЗМІ, тому закликаємо Вас проявити журналістську солідарність та не закривати очі на наші проблеми. З тими проблемами, які сьогодні спіткали нас, Ви можете зіштовхнутися вже завтра. Тому тільки спільний опір нищенню засобів масової інформації може зупинити нову хвилю цензури в українських медіа.

 

Інтернет-ресурс Gazeta.UA став «першопрохідцем» у протистоянні з новим методом боротьби з незалежними ЗМІ. Якщо раніше тиск на медіа чинився, переважно, представниками влади, то тепер для нищення засобів масової інформації використовуються комерційні структури, які є лояльними до того чи іншого політика.

 

Саме так сталося з нашим інформаційним порталом Gazeta.UA, який може зникнути вже 6 листопада цього року. Причина проведення ресурсом низки резонансних політичних розслідувань, у яких згадувалися імена кількох дуже відомих політичних діячів, зокрема і Юлії Володимирівни Тимошенко. Незабаром після розміщення останнього з цих розслідувань статті Володимира Воланіна «Син Президента. Спецоперація», у редакції почали виникати перші труднощі. Одразу після надзвичайно гострої заяви прес-служби соратника Тимошенко Михайла Бродського, у нас виникли проблеми з доступом до сайту, а впродовж однієї доби ресурс піддався двом потужним хакерським атакам. Але, як виявилося, все це був лише початок. Так, 24 жовтня 2005 року видавець газети ТОВ «Видавничий дім «Українська Медіа-Група»» отримав від власника доменного імені gazeta.ua (наше підприємство уклало в квітні 2005 року річний договір оренди цього домену) ТОВ «Глобал Юкрейн» лист, в якому повідомлялося, що з 6 листопада 2005 року доступ до сайту буде заблоковано «у звязку з виробничою необхідністю». Зайве говорити, що такі дії суперечать як укладеному договору, так і українському законодавству, - позов до суду ми вже підготували. Засновником ТОВ «Глобал Юкрейн» є народний депутат, член Блоку Юлії Тимошенко Віталій Корж. Вірогідно, саме на нього було покладене завдання зі знищення нашого сайту. Тож, цього разу нищення ЗМІ відбувається не владою, а начебто опозицією, і не адміністративними, а господарськими методами. Втім, від цього не менш брудними.

 

Звертаємося до Вас із закликом проявити журналістську солідарність та поширити інформацію про неправомірні дії соратників Юлії Тимошенко з метою нищення незалежного інтернет-ресурсу Gazeta.UA.

 

 

З повагою,

Головний редактор «Української газети»

та інформаційного порталу Gazeta.UA

Михайло Подоляк

 

 

Коментар генерального директора ТОВ Глобал Юкрейн Владислави Которовей:

Протягом кількох років наша компанія є власником доменного імені та торгової марки gazeta.ua. В квітні цього року «Видавничий дім «Українська Медіа-Група»» зацікавився цим доменним імям й висловив бажання взяти його в аренду. Підкреслюю: не йшлося про купівля доменного імені та торгової марки. Чомусь «Українська Медіа-Група» вирішила арендувати імя, доки вона не визначиться із тим, чи варто його купувати. Між нами була укладена угода строком до кінця поточного року. В ній, зокрема, ми вказали суто символчну суму орени доменного імені у 20 гривень на місяць. Також у цій угоді вказувалося, що кожна зі сторін може достроково розірвати угоду аренди, попередивши іншу сторону за 14 днів. Жодних умов, за яких можна було розірвати угоду, не вказувалося: достатньо було бажання тої чи іншої сторони.

З наближенням парламентської передвиборчої кампанії в медіа-просторі розпочалися запеклі політично-інформаційні баталії, до яких наша компанія не хочу мати жодного стосунку. А оскільки ресурс, розміщений на доменному імені gazeta.ua брав активну участь у цьому процесі, ми вирішили якнайшвидше уникнути бодай опосередкованої участі у цьому й надіслали факс-повідомлення на адресу «Українська Медіа-Група», де поінформували про дострокове припинення дії контракту. Жодної реакції протилежної сторони не було. З нами не звязалися, не висловлювали свої претензії чи-то бажання якимось чином вирішити проблему на користь «Українська Медіа-Група». Водночас у інтернет-медіа зявилася хвиля звинувачень нашої компанії у тиску на українську газету.

Це наше рішення ніяким чином не повязано із позицією народного депутата Віталія Терентійовича Коржа чи його синів. Нині всі вони не мають відношення до Глобал Юкрейн. Одразу після набуття Віталієм Терентійовичем статусу народного депутата, він та його сини склали всі повноваження щодо керівництва компанією, переуступивши її третій особі. Я вважаю, що нинішні звинувачення щодо політичної заангажованості Глобал Юкрейн й тиску на інтернет-медіа є піар-акцією.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

фото Александра Наумова

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: