ТЕМА

Ігорю Свободі відкрили памятну дошку в Одесі

23 декабря 2005 | 16:41 , Ігор Столяров

У 1994 році разом з Едуардом Гурвіцем Ігор Свобода прийшов в Одеський міськвиконком. Тут він працював заступником мера, головою Київської райдержадміністрації Одеси, представляв інтереси міста в Одеській обласній Раді. Він займався питаннями торгівлі, соціальної політики, боровся з наркоторгівлею дахом для якої тоді були корумповані правоохоронці. Ігор Свобода був ініціатором відродження Одеського Спасо-Преображенського Собору.


Тодішнє керівництво міліції нічого не робило для зясування долі відомого громадсько політичного діяча. Вони обмежувались лише галасливими заявами. Особливо тут відзначився екс керівник УМВС в Одеській області Іван Григоренко. Особливо ганебними виглядали статті окремих провладних ЗМІ, які піддавали сумніву сам факт викрадення... Жоден авторів цих брехливих заяв так і не вибачився перед родиною загиблого.

 

А колишнє міське керівництво робило все можливе, щоби стерти з памяті одеситів прізвище людини, яка була справжнім автором і реалізатором ідеї відродження Спасо-Преображенського собору.

 

Сьогодні в Одесі не існує навіть могили Ігоря Миколайовича Свободі.

 

17 грудня на будинку де він жив (до моменту викрадення) і нині мешкає його родина, на вулиці Базарній, відкрили памятну дошку в память про Ігоря Свободу.

 

На церемонії відкриття дошки Одеський міський голова Едуард Гурвіц сказав, що тоді, у 1998 році, бандити які рвалися до влади в Одесі зробили найстрашніший удар вони вбили Сергія Варламова і Ігоря Свободу. Це найбільші втрати для нас.

Нині правоохоронні органи нарешті працюють на розшук цих злочинців, а не на їх приховування, як це робилося у ті роки. Міліція обіцяє, що імена цих бандитів будуть названі.

Ми сподіваємося, що стануть відомі і замовники цього жахливого злочину

Однією з ідей Ігоря Свободи було відновлення Спасо-Преображенського Собору. Це була ідея його життя. Він робив все необхідне для її втілення в життя. І те, що Собор нині є у цьому є величезний внесок Ігоря Свободи.

 

В Одесі нині заснована і стипендія імені Ігоря Свободи для талановитих дітей сиріт. Перше вручення стипендій відбулося 16 грудня.

 

Син Ігоря Свободи Юрій подякував міській владі і особисто Едуарду Гурвіцу за відкриття памятної дошки і висловив сподівання, що наступним етапом відновлення справедливості у ставленні до його батька будуть успішні пошуки виконавців та організаторів зухвалого викрадення.

 

А засновник і нинішній керівник притулку  Світлий дім отець Олександр Чумаков розповів присутнім про те, яким величезним був внесок Ігоря Свободи у підтримку дітей сиріт. Він прийшов на церемонію відкриття памятної дошки зі своїми вихованцями.

 

Вшанувати память Ігоря Свободи цього дня прийшли чимало знаних з Одесі людей = депутат міськради Борис Литвак, перший заступник Одеського міського голови Анатолій Ворохаєв, заступники мера Михайло Кучук та Вахтангі Убірія, голова громадянського комітету Одеса ТАК Ірина Яроцька та інші. Серед учасників урочистостей був і священик Української Автокефальної Православної Церкви, отець Олександр Філіппов.

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Фото Дэвид Чэнселлор. Браконьеры разделывают тушу слона в национальном парке Гонарежу в Зимбабве. Меньше, чем за два часа от слона остались рожки да ножки. В Зимбабве голодают около двух миллионов человек.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: