ТЕМА

Кадри вирішують все! Держслужбовці ризикують своїм статусом

25 апреля 2012 | 09:59 , Геннадій Гончарук, держслужбовець, для ТЕМИ

У попередній статті, присвяченій новому Закону про державну службу, ми вже обговорювали деякі новації, що запроваджує цей Закон, зокрема зміни у структурі заробітної плати, та навіть підрахували її приблизний розмір. Проте, аналіз Закону не буде ґрунтовним, якщо не звернути увагу на його інші принципові положення. Сьогодні розяснимо небезпеку втрати статусу держслужбовця, й відповідно вагомих пільг, із цим повязаних. Адже з набранням Законом чинності чимала кількість осіб повинна буде розпрощатися зі своїм нинішнім становищем. То що варто зробити для збереження статус-кво?


Суть у тому, що статтею 1 запроваджено поняття «функції з обслуговування» (ч. 1 п. 14). Мається на увазі діяльність працівників державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим та їх апарату, яка не передбачає здійснення повноважень, безпосередньо пов'язаних з реалізацією завдань та виконанням функцій цих органів. Чому звертаємо на це увагу? А тому, що вже у статті 2 сказано: «Дія цього Закону не поширюється на … працівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим та їх апарату, які виконують функції з обслуговування». Таким чином, наприклад, працівники господарських підрозділів усіх державних органів позбавляться статусу державних службовців. Що в такому випадку робити? Спробуйте до закінчення цього року перевестись із таких підрозділів на інші посади, коли прагнете залишитись на державній службі. 

Комусь може здатись, що «дія цього Закону не поширюється» і на кадрові підрозділи, які також не здійснюють повноважень, безпосередньо пов'язаних з реалізацією завдань та виконанням функцій цих органів.

Можливо будете здивовані, але стаття 9 закону встановлює для кадровиків виключення. Вказаною статтею у кожному державному органі, органі влади Автономної Республіки Крим або їх апараті утворюється служба персоналу. Саме таку назву згідно із новим законом матимуть кадрові підрозділи.

Чим же викликана необхідність створення служби персоналу? Зі змісту статті 9 випливає, що така потреба передбачена законодавством з питань захисту персональних даних, яким встановлено певні вимоги щодо удосконалення обробки персональних даних фізичних осіб.

На наш погляд, більш вірогідним видається інший мотив. Скоріш за все Національне агентство України з питань державної служби, що здійснює функціональне управління державною службою з метою убезпечення працівників кадрових підрозділів усіх рівнів від позбавлення статусу державних службовців, пролобіювало спеціальний статус цих підрозділів у тексті закону, у результаті чого з’явилась  «служба персоналу».

Дійсно «кадри вирішують усе», вирішили вони для себе і цю невеличку проблему.

 Далі буде

В ТЕМУ: Зарплата держслужбовців зросте в рази. Але радітимуть не всі



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Непал. Праздник

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: