ТЕМА

Нова корупційна схема від міністра Захарченка та Президента Академії меднаук Сердюка

26 апреля 2012 | 00:59 , Олег Єльцов, ТЕМА

Департамент зв'язків із громадськістю МВС повідомляє: між МВС та Національною академією медичних наук укладено Меморандум "про надання науковою організацією квоти безкоштовних місць" для працівників органів внутрішніх справ. Сторони підписали меморандум, згідно з яким особи, які потребують лікування, можуть бути направлені до будь-якого з 28 спеціалізованих наукових медичних закладів Національної академії медичних наук, де зможуть безкоштовно отримати професійну медичну допомогу.


Дослухаємося до аргументації сторін. Отже, "За словами Віталія Захарченка, на обслуговуванні у структурних підрозділів Управління медичного забезпечення та реабілітації МВС України перебуває близько 850 тисяч осіб: як працівників міліції та членів їхніх сімей, так і ветеранів органів внутрішніх справ. Крім того, 24 тисячі правоохоронців з цього числа є ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС.

- Питання соціального захисту працівників міліції, особливо – його медична складова, є дуже важливим. Ця робота є продовженням соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, особливо з урахуванням того, що наразі триває модернізація української медицини, – підкреслив Міністр внутрішніх справ."


Президент Академії меднаук Андрій Сердюк не менш скупий на пояснення: "Хоча Академія і не має змоги забезпечити безкоштовне лікування всім правоохоронцям, які його потребують, проте свій вклад у вирішення питання оздоровлення працівників органів внутрішніх справ науковці вже зробили.

Ваша служба дуже тісно пов'язана з нашою, лікар майже завжди іде поруч з міліціонером. Ми не можемо виділити багато місць у наших спеціалізованих інститутах, однак наші науково-медичні заклади готові прийняти близько 300 пацієнтів, аби забезпечити їх високопрофесійним лікуванням."


Одразу виникає низка запитань.

Перше: коли пан Сердюк та очолювана ним структура укладе подібні Меморандуми із рештою правоохоронних та силових структур, із судами, із Адміністрацією Президента, Санслужбою, іншими дозвільно-каральними органами?

Друге: коли слідом за Академію меднаук ініціативу підхопить Міністерство охорони здоров'я, адже лише 300 правоохоронців на рік, які отримають безкоштовну кваліфіковану допомогу від Академії меднаук – це замало. Потужності мінздраву значно більші.

Третє: чи дійде черга до укладення подібних меморандумів із профспілкою гірників, скажімо? Чи можуть очікувати на надання подібної допомоги вчителі та інші злиденні бюджетники, які геть неспроможні сплачувати існуючі хабарі у системі надання медпослуг, тому вимушені тихо вмирати без такої допомоги?

Четверте: чи можна очікувати, що колись пан Сердюк та міністр Богатирьова укладуть Меморандум із моєю мамою та мільйонами інших пенсіонерів, які геть не спроможні оплатити безкоштовні послуги української медицини?

П'яте: чи можна сподіватися, що серед отих 300 щасливчиків у погонах знайдеться бодай один сержант, чи всі ліжко-місця, як водиться, отримають міліцейські керівники?

І, нарешті, питання останнє та головне: а хто, власне, уповноважив панів Захарченка та Сердюка займатися перерозподілом бюджетних коштів на користь окремої структури – МВС? Можливо в Академії меднаук надлишок грошей, які ті вирішили спрямувати на благодійність? Але науковці повинні займатися наукою, а не благодійністю, тим більш за бюджетний кошт.

Щоправда, текст повідомлення Центру громадських зв'язків МВС звучить так: "МВС та науковці-медики уклали меморандум про співпрацю". Хочеться подробиць: в чому полягає ця співпраця? Бо, є загальновизнана думка, що міліція повинна ловити злочинців, а науковці – розвивати науку. Напрошується інша відповідь: можливо, у Президента Академії Сердюка, чи-то його родичів виникли якісь проблеми із законом? Про це МВС – ані пари з вуст.

Міліціонери разом із іншими військовими та правоохоронними відомствами мають може й недостатнє, але краще за інших медичне обслуговування. Адже за визнанням міністра Захарченка "у структурних підрозділів Управління медичного забезпечення та реабілітації МВС України перебуває близько 850 тисяч осіб". Мабуть жодне інше відомство у державі не має такої потужної мережі медичних закладів. Ясна річ, грошей не вистачає. Медична галузь стагнує через тотальну корупцію й відсутність реформ. Але ж це відбивається не лише на міліціонерах, тоді чому саме для них Академія меднаук створює "пільгові умови", фактично проголошуючи нецільове використання коштів: зменшення фінансування наукових робіт на користь підвищення рівня медобслуговування міліціонерів? Слід вирішувати проблему на державному рівні, а не надаючи приховані пільги одним за рахунок решти. А поки немає реформи медичної галузі нехай міліція самотужки вирішує свої медичні проблеми в межах бюджетного фінансування та повноважень, запроваджує довгоочікувані реформи МВС: заощаджує кошти, змінює структуру, скорочує чисельність кадровиків-тиловиків, тощо.

Цей Меморандум нагадує практику минулих років щодо пожертвувань на користь міліції всіляких фондів з підтримки органів внутрішніх справ, що являло неприховану форму держрекету й корупції. Кілька років тому цю ганебну практику нарешті заборонили. Але, міністр Захарченко в дуеті з Президентом Сердюком обкатують нову форму "співробітництва", поліпшуючи умови правоохоронців за рахунок податків усіх українців. У цьому наочно проглядаються ознаки корупційних діянь. Якщо цим великим панам негайно не дати по руках, це може стати системою, й не лише у практиці МВС. Важко давати остаточні оцінки, не маючи самого тексту Меморандуму. А цей документ, як відомо – лише протокол намірів. Тобто, корупційна подія ще не сталася, вона тільки планується, отже – карати нема за що. Але ж, влада має реагувати. Якщо у авторів Меморандуму не залишилося совісті й здорового глузду, принаймні, повинний спрацювати інстинкт самозбереження на займаних посадах.

Ледь не забув згадати ще одне прізвище, винне у цій ганебній історії: Раїса Богатирьова. Пані міністр, укладіть, нарешті, Меморандум з народом України про початок реформи медичної галузі, про забезпечення Ст. 49 Конституції України, яка гарантує право кожного громадянина на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Якщо не здатні – ініціюйте перейменування міністерства охорони здоров'я на міністерство геноциду, після чого поверніться до РНБО.

Блог "Української правди"



комментарии [2]

26.04.2012 23:19     Ельцов-Гавришу Что-то перепутал. Я только убогим помогаю
26.04.2012 17:37     Гавриш Молодец Степан барабаныч, хоть чем-то помогаешь
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

Если бы Библия была комиксом...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: