ТЕМА

За розбещення та знущання над дитиною - умовний строк

27 июля 2012 | 08:40 , Вікторія Кобиляцька

Восени минулого року ТЕМА розповіла жахливу історію з розбещення 6-річної дівчинки та "відкупу" винуватся у 20 тисяч доларів. Нарешті, історія заверешена: винуватець визнаний винним й ... "покараний".


Придніпровський районний суд Черкас завершив розглядати справу про розбещення 6-річної дівчинки. Вирок, який виніс суддя Андрій Бурлака, - п'ять років позбавлення волі, але з відтермінуванням виконання вироку на три роки. Тобто, фактично йдеться про три роки умовно. Про це НародUA повідомила юристка центру «Ла Страда-Україна» Тамара Бугаєць.

«Все не дуже добре. Сам документ вироку ми матимемо у понеділок, але суддя повідомив мені його в телефонному режимі. Сказав, що він виніс 5 років позбавлення волі, але дав три роки відстрочки, і 20 тисяч гривень моральної компенсації із заявлених 100 тисяч. Я сам вирок ще не бачила, бо засідання у нас було у вівторок, і весь цей час суддя писав вирок, а 13 липня він мені сказав інформацію по телефону. Ми, безумовно, будемо готувати апеляцію,бо йдеться фактично про умовний термін. Через три роки, якщо цей чоловік себе добре буде поводити, не вчинятиме якісь протиправні дії, то можливо буде знято судимість і ситуація завершиться дуже добре для цієї людини», - розповіла Тамара Бугаєць.

 

Ми поцікавилися, чому так сталося, адже раніше юристка говорила нам, що стаття 156 Кримінального кодексу України не передбачає умовного терміну покарання.

 

«Так, ця стаття не передбачає такого покарання як умовний термін, вона передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, але у нас законодавчо передбачено: якщо суддя дає 5 років, можна відстрочити виконання рішення суду. Для прикладу – справа  Ландика, який побив дівчину у кафе. Йому дали термін, але в нього, здається, два роки було відстрочки», - розповіла Тамара Бугаєць.

 

За її словами, суддя Андрій Бурлака мотивував своє рішення тим, що чоловік перший раз судимий та «позитивно характеризується».

 

«Також суддя пояснив мені, що він вважає, що навряд чи щось зміниться, якщо обвинувачуваний буде сидіти. І послався на дуже слабку доказову базу – мовляв, є тільки покази дитини. У нашій державі, на жаль, те, що говорить дитина, вважається дуже слабкою доказовою базою. В інших країнах навпаки покарання за такі злочини стають більш суворими. Наприклад, нещодавно в Молдові ввели кастрацію для осіб, які обвинувачені у вчиненні злочинів сексуального характеру, і якщо в інших країнах законодавство посилюється, то в нас судді, на жаль, виносять відстрочку у виконанні рішення суду», - розповіла юристка центру «Ла Страда-Україна».

 

20 червня 2012 року Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Цей документ вказує на неможливість застосування до осіб, які вчиняють сексуальне насильство щодо дітей,  умовно-дострокових видів покарання. Йдеться про міжнародний стандарт, на який Україна має орієнтуватися. Крім того, Конвенція Ради Європи має перевагу над законодавством України при розгляді подібних справ, адже загальновідомо, що міжнародно-правовим нормам в українській правовій системі надається перевага перед національними.

 

Щодо моральної компенсації, то суд постановив, що чоловік, який розбещував дитину (а саме таким був висновок експертизи, яку робили у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз), має сплатити 20 тисяч гривень. При цьому експерти КНІСЕ у своєму експертному дослідженні вказали дещо більшу суму.

 

«Експерт встановив, що спричинена моральна шкода становить близько 500 тисяч гривень. Ми на початку судового засідання заявляли 100 тисяч гривень, можна було в процесі судового розгляду збільшити до 500 тисяч, але по-перше, це додатково затягнуло б розгляд справи, яка й так уже довго слухається. Зрозуміло було, що суддя не задовольнить ці 500 тисяч. Власне, суддя знав про результати експертизи, знав, що згідно з її даними, дитині дійсно спричинена моральна шкода, еквівалент якої майже 500 тисяч гривень. Але ми вирішили залишити 100 тисяч, щоб просто не ускладнювати процес. А суддя ці 100 тисяч, як бачимо, суттєво применшив. На жаль, цей факт дуже промовисто говорить про рівень інституту компенсації моральної шкоди в Україні», - наголосила Тамара Бугаєць.

 

Не приховувала розчарування від вироку суду й мама постраждалої дівчинки. Ольга дуже емоційно відгукувалася про те, що її колишній чоловік опинився на волі.

 

«Щодо тих 20 тисяч, то гроші мені взагалі не потрібні. Я хочу, щоб ця людина отримала адекватне покарання за те, що вона вчинила», - сказала жінка.

 

Як ми вже повідомляли, у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз було проведене дослідження, під час якого дівчинка розповіла про нові факти.

«Під час дослідження дитина повідомила ще й нову інформацію – вона не стосується сексуального розбещення, але окрім того, що він її сексуально розбещував, він її катував. Брав за горло, кидав на ліжко, потім скидав із ліжка і нахиляв головою в унітаз, спускав  воду. Також дитина ще багато повідомила подробиць того, що він робив. Найпростіше – змушував її їсти лушпиння від цибулі. Тобто, робив усе із винятковим цинізмом. Не тільки розбещував, а ще й знущався із дитини. Дитина досі потребує допомоги, і попри те, що минув рік, вона відвідує психолога і проходить реабілітацію. Але це нікого не хвилює», - підсумувала Тамара Бугаєць.

Narod.ua



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

Фото Дэвид Чэнселлор. Браконьеры разделывают тушу слона в национальном парке Гонарежу в Зимбабве. Меньше, чем за два часа от слона остались рожки да ножки. В Зимбабве голодают около двух миллионов человек.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: