ТЕМА

Панцирник Потьомкін: бунт, кіно і міф

19 июня 2005 | 18:28 , Сергій Драчук, «Радіо «Свобода»

Прага, 15 червня 2005 Два навчальні катери Військово-морських сил України здійснюють цими днями морський похід, присвячений сторіччю так званого повстання на панцирнику Князь Потьомкін-Таврійський. Ця легендарна в радянській мітології подія вважалася одним із попередників більшовицького заколоту в Росії 1917 року. Одним із моментів заходу, як повідомила прес-служба Міністерства оборони України, буде й конференція про згадане повстання як героїчний приклад боротьби проти тоталітаризму. А тим часом якраз комуністичний тоталітаризм і використав це повстання, створивши з нього свій черговий міф.


І якраз цими днями британський щоденник Індепендент нагадав і українським морякам те, про що вже знають одесити бо саме в Одесі й стався 14 червня 1905 року той бунт: відомий кінорежисер Серґій Ейзенштейн, завдяки фільмові, з якого весь світ знає про панцирник Потьомкін, перекрутив правду і сфальсифікував головні сцени, і то так, що мало хто усвідомлює рівень брехливості фільму.

Для одеситів легенда про панцирник Потьомкін це тепер лише казка для дорослих, пише з приморського міста кореспондент Індепендент. Одесити ображені й принижені, що їх так довго дурили. Як сказав британському журналістові начальник управління інформації Одеського міськвиконкому, історик Едуард Щеглов, жодних святкувань столітнього ювілею події не планували: Нічого не буде. Питання навіть не порушували сторіччя не святкуватимуть.

Щеглов визнає, що фільм Серґея Ейзенштейна шедевр. Але його ображає рівень неправдивості фільму: Не було ніякого повстання в Одесі і не було ніякого кровопролиття на сходах усе це Ейзенштейн вигадав, згадав Щеглов про знамениту сцену фільму й додав про Ейзенштейна: Він поводився як великий голівудський режисер, який переписує історію, щоб фільм заробив побільше грошей тільки що його мета була не заробити гроші, а створити враження. Це йому вдалося.

Перші сумніви в тому, що фільм неправдивий, зявилися разом із гласністю наприкінці 1980-х років. Відтоді історики зясували, що на кораблі дійсно був бунт матросів, вочевидь через погані харчі, і що в цей час в Одесі був страйк. Царські війська придушили всі заворушення, але жодного кровопролиття на Потьомкінських сходах не було. Невідомо також, чи взагалі були загиблі внаслідок того придушення.

Кінець Потьомкіна в житті теж був значно безславніший, ніж у кінофільмі. На екрані матроси інших кораблів відмовляються стріляти в повстанців, і Потьомкін гордо пливе повз них у вічність. Насправді ж матроси-бунтівники мусили здатися, їхній вчинок зовсім не став прикладом для цілої хвилі інших таких міні-революцій, а сам корабель через кілька років підірвали.

Із Едуардом Щегловим згоден і одесит Сергій Муранов, який каже, що його дід, матрос Савілев, був учасником бунту на Потьомкіні. Що більше ми дізнаємося, то більше це нас вражає, каже Муранов кореспондентові Індепендент. На жаль, 90% усієї нашої історії сфальшовано. Ми не знаємо правди.

А тим часом памятник героям повстання в Одесі, збудований у стилі радянського соцреалізму, обписаний усілякими написами, крізь щілини проросла трава, усе навколо закидано недопалками, а на його довгому постаменті залюбки тренуються скейтбордисти, пише британський журналіст. Так само запущено й іще один памятник про ці події розстріляному матросові Вакуленчукові.

Бунт на Потьомкіні поза сумнівом був шляхетним, але марним чином, який, справедливо чи ні, надихав і захоплював. А фільм, ним породжений, є шедевром і кіно, і пропаганди. І вже через це нині, через сто років, про бунт на Потьомкіні не варто забувати, вважає британський щоденник Індепендент.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Сameron Davidson

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: