ТЕМА

Співучасник протизаконної забудови - дружина голови Верховного суду?

14 апреля 2008 | 11:19

Незаконну забудову на Печерську ніхто не забороняє, бо за нею стоїть дружина голови Верховного суду


Неочікуваного продовження набув скандал навколо будівництва багатоповерхівки з підземним паркінгом у провулку Костя Гордієнка, 6, у Печерському районі, про який «Вечірка» вже неодноразово інформувала своїх читачів (зокрема див. «Вечірній Київ» від 20 грудня 2007 року). 

Як стало відомо, за скандальним будівництвом стоять близькі родичі голови Верховного суду. Це вже не перший випадок, коли за сумнівним будівництвом ховаються високопосадовці.

З чого усе розпочалося

6 жовтня 2005 року Київрада прийняла рішення №68/3532 «Про передачу Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України земельної ділянки для будівництва житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом у пров. Костя Гордієнка, 6, у Печерському районі м. Києва». Забудовником стала фірма «Верлен», очолювана Миколою Годваном. Утім мешканці прилеглих будинків не дуже зраділи перспективі сусідства з 14-поверхівкою, що мала бути зведена впритул до їхніх осель. 16 березня того ж року вони провели громадські слухання, на яких одностайно проголосували проти зведення новобудови, мотивуючи свою позицію тим, що фундаменти їхніх будинків не витримають нового сусіда.

Результати громадських слухань Інститут педагогіки опротестував у Господарському суді Києва, який 16 жовтня 2006 року виніс такий вердикт: «Будівництво житлового будинку на вказаній ділянці не порушує нічиїх земельних прав». Також у рішенні суду зазначалося, що громадські слухання і гарантії для жителів навколишніх будинків не потрібні. Позиція суду виглядає щонайменше дивною, адже проведення громадських слухань з приводу майбутнього будівництва є обов'язковим.

Маючи на руках рішення суду, забудовник, тобто ТОВ «Верлен», улітку 2007 року розпочав будівництво. Від жовтня минулого року люди пікетують будівництво, водночас шукаючи правди у судах. Забудовник, зі свого боку, зупинятися не бажає, запевняючи громадськість у своїй правоті.

Дійові особи

Директор ТОВ «Верлен» Микола Годван заслуговує на те, аби придивитися до нього пильніше.

2004 року пан Годван проходив як звинувачений за кримінальною справою, порушеною прокуратурою Київської області. Йшлося про незаконне заволодіння землями та технікою колгоспу у селищі Митниця з боку ПП «Гленвер», директором якого був пан Годван. Миколу Годвана звинувачували у тому, що у змові з головою колгоспу, якимось паном Зозулею, він інсценував фіктивне банкрутство КСП «Митницьке», у результаті чого майно та землі колгоспу було придбано ним за безцінь. Також у матеріалах справи йшлося про підробку документів. Утім 21 листопада 2006 року справу було закрито за недоведеністю. Цікаво, що на той момент пан Годван офіційно (принаймні він демонстрував відповідне посвідчення працівникам колгоспу) був помічником народного депутата Василя Онопенка - нині голови Верховного суду, який має завдячувати своїй посаді безпосередньо прем'єр-міністру Юлії Тимошенко.

Цікаво, що причетність до скандального будівництва колишнього есдека пана Онопенка не обмежується лише цим. Аби зрозуміти, про що йдеться, треба взяти до уваги такі факти: засновниками ТОВ «Верлен» є Тетяна Осташевська та Галина Ізвєкова. Остання також володіє 50% ТОВ «Егрегор», інша ж половина належить дружині Василя Онопенка - Ларисі. Щодалі, то більше - у вересні 2004 року пані Ізвєкова і пані Онопенко заснували ще одну фірму: ТОВ «Егрегор ЛГ 7», у подальшому частка Лариси Онопенко перейшла до Олени Годван - дружини Миколи Годвана.

Щодо причетності до будівництва дружини голови Верховного суду «Вечірка» надіслала запит безпосередньо до Василя Онопенка з проханням прокоментувати ситуацію. Проте відповіді від верховного судді редакція так і не дочекалася. Натомість, кореспонденту «Вечірки» вдалося поспілкуватися з паном Годваном, який заперечив причетність дружини Верховного суду до його будівництва, зазначивши, що вона не має жодного відношення до засновників ТОВ «Верлен». «Така інформація є брехливою і навіть бредовою, тому я вас запевняю, якщо вона буде опублікована, я буду змушений подати на газету до суду»,- сказав пан Годван.

Є у цій історії і другорядні дійові особи, участь яких, утім, теж не слід замовчувати. У скандалі з об'єктом у пров. Гордієнка кілька разів устиг засвітитися заступник Печерського РВВС Володимир Соцький - добре знайомий пікетувальникам будівництва на території Жовтневої лікарні на вул. Шовковичній, що його проводила компанія «Житлобуд», близька до бютівця Івана Куровського. Тоді Володимир Соцький відкрито став на захист інтересів забудовника і навіть сам брав участь у затриманні та побитті учасників акції громадської непокори (див. березневі номери «Вечірнього Києва»).

Звісно, не міг оминути увагою Володимир Соцький і будівництво в пров. Гордієнка. За твердженнями місцевих мешканців, він приїздив на будмайданчик і намагався залякувати їх відкриттям карної справи. Водночас, заступник начальника Печерського РВВС навідріз відмовлявся ознайомитися з рішенням прокуратури Києва (див. довідку), запевняючи, що будівництво на згаданій ділянці цілком законне. Такі дії міліціонера дуже схожі на його поведінку біля будмайданчика на Шовковичній. Певно, у провулку Костя Гордієнка він тренувався.

А що тепер?

Не дочекавшись, коли обурені мешканці сусідніх будинків складуть зброю, директор ТОВ «Верлен» Микола Годван вдався до рішучих дій. Як розповіла місцева жителька Ірина Єгоркова, 1 лютого цього року забудовник спробував завезти на будмайданчик важку техніку. «На допомогу будівельникам хазяїн викликав спецзагін із кавказців, які дуже добре знають, як діяти у таких справах,- розповідає пані Єгоркова.- Тоді ці покидьки побили одного чоловіка до втрати свідомості. Міліція навіть не приїхала». «Міліція приїздить лише за викликом забудовника», - прокоментували подію кореспонденту «Вечірки» місцеві мешканці.

Наступна поява пана Годвана була ще більш ефектною. Сталося це 9 березня, коли на вимогу місцевої влади на будмайданчик приїхав екскаватор, аби засипати виритий забудовником котлован. Пан Годван хоробро кинувся під ківш, закриваючи котлован від засипання власною груддю.

Жителі провулка Костя Гордієнка все ж таки сподіваються, попри причетність до будівництва дружини голови Верховного суду, на справедливість і надалі вимагають скасування рішення попередньої міської влади.

Довідка «Вечірки»

Будівництво у провулку Костя Гордієнка в юридичному аспекті

Прокуратура Києва не лишилася осторонь конфлікту. 27 лютого 2006 року заступник прокурора Володимир Гоголь надіслав обуреним громадянам листа, де було зазначено таке: «За результатами перевірки прокуратурою міста Києва рішення Київської міської ради «Про передачу Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України земельної ділянки для будівництва житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом у пров. Костя Гордієнка, 6 у Печерському районі м. Києва» від 6.10.2005 №68/3532 опротестовано у зв'язку з порушенням Київрадою в процесі його прийняття вимог Закону України «Про місцеве самоврядування» та Регламенту Київської міської ради».

Річ у тім, що розгляд згаданого рішення, як свідчить стенограма сесії Київради від 6 жовтня 2005 року, було перенесено на 27 жовтня, оскільки тодішній головуючий Володимир Яловий поцікавився думкою щодо цієї ділянки головного архітектора столиці. Проте рішення щодо передачі землі Інституту педагогіки все ж таки значиться прийнятим, за нього проголосували 54 депутати. Ще більший подив громади викликав лист, що надійшов від ГУ земельних ресурсів КМДА. Там зазначалося, що розгляд проекту рішення Київради про надання земельної ділянки Інституту педагогіки за згаданою адресою було перенесено.

Беручи до уваги той факт, що протокол і стенограма сесії Київради не співпадають, прокуратура Києва звернулася до Господарського суду Києва з позовною заявою про відміну рішення №68/3532. У заяві йдеться про те, що рішення приймалося з численними порушеннями. Зокрема, порушені ст. 39, 123 Земельного кодексу України, ст. 12, 13 ЗУ «Про планування і забудову територій», ст. 17, 21 ЗУ «Про основи містобудування».

Господарський суд Києва своїм рішенням від 29 лютого 2008 позов прокуратури Києва задовольнив. У рішенні зазначено: «Визнати недійсним рішення Київської міської ради 68/3532 від 06.10.2005 р. «Про передачу Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України земельної ділянки для будівництва житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом у провулку К. Гордієнка, 6, у Печерському районі м. Києва».

09.04.08
Олексій Горячев, Вечерній Київ   


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

"В свинячий голос"

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: