ТЕМА

«Русский вопрос»: Донецьк активно підспівує Москві

22 мая 2008 | 09:38 , ТЕМА

Донецька міськрада обмежила використання української мови у школах. За це у вівторок проголосували 55 з 58 присутніх депутатів. Вони переконані, що таке рішення "вдосконалить" освітню галузь міста. Мер Донецька Лукянченко побоюється наслідків такого рішення й обіцяє загадкові «дії» з свого боку. Того ж дня Донеччина була вдруге оголошена «територією без НАТО», а на конференції донецького осередку ПР Борис Колєсніков закликав до ухвалення змін до Конституції із врахуванням вимог ПР та надання російській мові статусу другої державної. Весь цей ідеологічний «залп» прогримів в унісон із антиукраїнськими заявами Кремля. Ні, це «ж-ж-ж» не просто так.


Донецькі депутати переконані, що рішення обмежити викладання української "вдосконалить" освітню галузь їхнього міста. Обмеження поширюється на школи та дитячі садки. Зокрема, відтепер заборонили відкривати нові україномовні дошкільні заклади та групи, а також збільшувати кількість учнів, котрі вже навчаються українською. Нині в Донецьку 34 україномовні школи, в яких вчиться кожен п‘ятий учень.

Аргументи, які наводить секретар міськради пан Левченко на захист такого мовного рішення в декого може викликати культурний шок. За Левченком, вивчення української мови «не сприятиме розвитку особистості». Декілька цитат з його виступу в новинах загальнодержавного телеканалу УТ-1:

«Українська мова – вона дуже важка  для бізнесу, для подальшого развитку особистості. Щодо  позиції депутатів міськради -  така ж  позиція має  бути  на території й інших міст. Хай батьки вибирають самі», «…я считаю, что те родители, которые отправляют своих детей учиться на украинском языке, совершают ошибку… выгоднее образование на русском, а дополнительно заниматься украинским, чтобы пройти все те препятствия, которые государство нам расставило в виде тестирования…» .

Якщо відкинути галасливі заяви й поцікавитися статистикою, то можна дізнатися, що «розвиток особистості» випускників середніх шкіл регіону зовсім не поганий. Донецькі школярі здали тести, викладені українською мовою назагал добре. Пасли задніх їхні однолітки з Криму, півдня та сходу країни.

«Мовне» засідання Донецької міськради мабуть не випадково співпало із конференцією Донецької міської організації «Партії регіонів». На ній, як ми вже сповіщали, Борис Колєсніков наголосив на потребі ухвалювати зміни до Конституції з вимогою надання російській мові статусу другої державної. Тут регіонали в один постріл поцілили двох качок: в чергове «окучили» свій електорат та поставили у невигідне становище секретаря РНБО Раїсу Богатирьову, яка брала участь у конференції. Ясна річ, що керманич структури, яка наглядає за стабільністю у державі, не плескала у долоні від подібних ідей однопартійця. Однак, брати-регіонали у такий спосіб підштовхують її до категоричних заяв та рішень. Й не відомо, як довго Богатирьова зможе зберігати дипломатичну мовчанку.  

Але на цьому співпадіння не завершилися.

В той самий час в «ідеологічно близькому» Луганську проходила науково-практична конференція з міжнародним статусом «Русский язык как фактор развития духовности в современной Украине». За її підсумками учасники звернулися до органів влади зі стурбованістю щодо «проявів націоналізму в Україні», «грубою кампанією проти російської мови». При цьому, автори звернення перекрутили статистику у бік різкого  «збільшення» російськомовного населення на півдні та сході України.

Заяви регіоналів звучать в унісон із брутальними випадами Росії в український бік, сплеск яких передував вівторковим подіям в Донецьку.

Цим надзвичайно красномовним подіям на сході України передувала низка красномовних заходів в Росії, які були адресно направлені на Україну. Декілька прикладів:

-         15 травня «директор» російської преси Михайло Леонт‘єв без всіляких дипломатичних викрутасів заявив таке: «…есть еще один юридический акт от 1928 года — решение о передаче части территории РСФСР УССР. Речь идет о Луганской и Донецкой областях. Как это обосновывалось в то время, «в целях увеличения доли промышленного пролетариата в населении братской республики». С формально-юридической точки зрения это ничем не отличается от той же крымской истории».  

-         День пам‘яті жертв тоталітаризму в Україні став приводом для багатьох російських ЗМІ поглузувати з того. Деякі видання навіть публікували власні «дослідження», де описували «етапи розвитку фашизму в Україні».

-         Периодика російської інтелектуальної еліти також не обійшла в цей період «українську тему». Зокрема, «Русский журнал», куратором якого є кремлівський глашатай Глеб Павловський, надрукував одразу дві статті: «Россия разработала план расчленения Украины с нанесением ядерного удара»;  а також дослідження голови Президії Ради з зовнішньої та оборонної політики Сергія Караганова «Россия и Европа: украинская развилка».

Ці приклади можна продовжувати. Але й наведеного достатньо, аби зробити принаймні два припущення.

Припущення перше. «Партія регіонів» під чутливим кураторством та за інформаційної підтримки Кремля намагається активізувати свій електорат. За давньою прикметою теплі пори року – період політичної активізації народних мас, яких зазвичай підштовхують політичні поводирі. Нині приводом для такої активності можуть стати дострокові парламентські вибори.    

Припущення друге. «Партія регіонів» намагається підготувати грунт для входження в широку коаліцію з НУНС. Запаливши смолоскип боротьби за поширення російської мови, ПР водночас обережно підводить до ідеї підтримки Ющенка у внесенні змін до Конституції – ясна річ, начебто задля надання російській мові статусу другої державної.

Вцілому ж, можна говорити – не в формі припущення, а констатації стану справ, що держава Україна стрімко послаблюється, надаючи привід для атак ззвоні та зсередини. Й головна причина – в слабкості влади, внутрішніх конфліктах, передусім – між групами Тимошенко та Ющенко. Захопившись дєрєбаном влади, можна прогавити власне державу.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко під час Всеукраїнського форуму депутатів місцевих рад, вибраних за списком БЮТ у вівторок, 30 січня 2007 р. Тимошенко закликає всіх депутатів місцевих рад докласти всі правові зусилля, щоб вибори у Верховну Раду України відбулися достроково. Також БЮТ починає формувати список кандидатів в депутати для дострокових виборів.Фото Олександра Прокопенка

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: