ТЕМА

Смерть здирника. Частина 2

26 ноября 2008 | 15:23 , Сєргій Єфрємов, для ТЕМИ

До міліції регулярно зверталися потерпілі від «наїздів» Кунцевського та його поплічників, але члени угрупування через залякування змушували заявників відмовлятися від своїх претензій. Попри чимале ускладнення збирання доказів провини Кунцевського, у червні 1999 року його затримали, а потім заарештували за кримінальною справою № 16/08146. У листопаді суд визнав Кунцевського винним за частиною 2 ст. 194 КК України та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 1 рік з іспитовим терміном.


Чергова небезпека засвітила перед Кунцевським у квітні минулого року, коли за матеріалами УБОЗ УМВС Чернігівської області відносно нього було порушено кримінальну справу за незаконне володіння вогнепальною зброєю. З Кунцевського взяли підписку про невиїзд. 02.07.2007р. Суд розглянув його справу й суворо засудив Кунцевського, звільнивши його від відповідальності за звичною тому амністією.

Таким чином, угрупуванню Кунцевського попри усі намагання міліціянтів нічого не загрожували, аж доки 2008 року не виник конфлікт з членами кунцевського штабу Аландаренко та Причинено через серйозний фінансовий дерібан. В результаті вони в кампанії з ще одним впливоим членом ОЗУ Добровольським вийшли з угруповання Кунцевського. Останній гостро відчував нестачу бійців у своєму угрупуванні. Ватажок занепокоївся через небезпеку втрати впливу у кримінальному середовищі й можливості помсти з боку «втікачів». Кунцевський знехтував принципом залучення до власного ОЗУ лише перевірених й давно знайомих бійців з кола колишніх спортсменів, залучивши до складу своєї злочинної групи наркоманів Мусієнка та Михальонка.

Ці хлопці, яких до цього в місті ніхто не поважав, почали діяти надто відкрито, повіривши, що під за спиною Кунцевського їм нічого не загрожує. Вони спеціалізувалися на вимаганнях з підприємців та «вибиванні» боргів, усуненні конкурентів бізнес-клієнтів Кунцевського та налагодженні схем масштабних крадіжок палива з трубопроводів Прилуцького регіону. Схема вимагання була такою: рідові члени угрупування підходили до посадової особи в сфері нафтового господарства, представлялися людьми Кунцевського й вимагали сплати періодичного платежу (боргу), чи надання послуг, що сприяли б викраденню палива, погрожуючи фізичною розправою чи пошкодженням майна. В окремих випадках «переговори» вів персонально Кунцевський. В разі відмови платити та у випадках, коли йшлося про усуненням конкурентів, у хід ішла «суміш Молотова» - задля знищення майна боржника чи конкурента «підопічних» Кунцевського.

Такі дії біли настільки зухвалі, що викликали несприйняття пересічних мешканців Прилук. А непрофесійні дії оновленного угруповання Кунцевського дали шанс міліції поставити крапку у діяльності ОЗУ, яке мало претензію на контроль всього міста.

Комусь це може здатися наклепом на законослухняного підприємця. Але, невблаганна статистика стверджує, що Кунцевський був фіктивним підприємцем. Згідно відомостей Державної податкової адміністрації України до 2006 року громадянин Кунцевський С.М. не фігурує у базі даних платників податків. З вересня 2006-го він є платником податків від ДП СГП «Березівське» Пирятинського району Полтавської області. З вересня 2006 по серпень 2008 року Кунцевський отримав прибуток 12461 грн. 17 коп., з яких нараховано податків - 768 грн. 22 коп., а фактично він сплатив 144 грн. 15 коп. Тобто, до 2006 року Кунцевський не отримував жодного легального доходу.

А тим часом, реййнджери БОЗ Чернігівської області накопичували інформацію, згідно якої на початку жовтня 2008 року було затримано Кунцевського та активних членів його угрупування Михальонка та Мусієнка. Ті стали давати свідчення щодо діяльності угрупування, але другого жовтня Кунцевський несподівано помер у міліцейському відділку, що перешкодило подальшому документуванню пояснень останнього та спричинило зливу звинувачень служби БОЗ у виконанні адвокатів всіх, хто перебуває під слідством за матеріалами служби БОЗ по всій країні. Попри це інші затримані повністю визнали свою провину у злочинах та засвідчили, що їх організував Кунцевський. Нині членам угрупування пред’явлено звинувачення у скоєнні 8 злочинів ( вимагання, підпали, зберігання зброї та наркотичних речовин). За матеріалами справи практично всі злочини скоєні за вказівкою Кунцевського. Їх особливою ознакою було пошкодженням майна.

Хочете прикладів? Будь ласка. 22 серпня цього року до Прилуцького міськрайвідділу надійшла заява від громадянки Кривуш з Прилук про те, що тієї ночі у вікно її будинку кинули пляшку «коктейлю Молотова», внаслідок чого була пошкоджені вікно будинку та меблі однієї з кімнат. У перебігу розслідування було встановлено, що підпал за вказівкою Кунцевського скоїли члени його ОЗУ Мусієнко та Михальонок - з метою залякування та примушування повернення боргу матері Кунцевського.

13 лютого цього року до Прилуцького міськрайвідділу звернулась Олександра Карась з Прилук вона повідомила, що напередодні було спалено її Мерседес. Сума збитків - 45 000 грн. У перебігу розслідування справи, порушеної обласнимУБОЗ-ом, з»ясувалось, що такі собі Мусієнко та Михальонок за вказівкою Кунцевського підпалили на території майстерні з виготовлення гранітних пам’ятників в Прилуках «Мерседес-Бенц 260 Е». Мета: вимагання частини бізнесу або грошей у приватного підприємця Карась, що займається виготовленням гранітних пам’ятників і конкурує із О.Карасем та наполягав на відчуженні частини бізнесу після розлучення своєї доньки з останнім.

Попри підпал машини, постраждала не погодилася платити гроші. Тобі бійці Кунцевського спрямували свою активність проти членів сім`ї Карася. 5 березня Карась звернувся до міції з заявою про те, що цієї ночі в нього загорілися двері. Збиток від пожежі - 12 800 грн.

За заявою порушили справу, у перебігу розслідування якої біло з»ясовано., що бійці Куцнцеовськгого вимагали від Карася виплати «оброку», а в разі незгоди погрожували підпалом.

Невдовзі до Прилуцької міліції звернулась підприємниця Олена Кебенко з Прилук про те, що в кафе "Старий двір" сталося загорання. Збиток - 51 000 грн. За порушеною справою встановлено, що підпал за особистою вказівкою Кунцевськог скоїли Мусієнко та Михальонок. А мотивом злочину була конкуренція сфері харчування, яку "Старий двір" складав іншим подібним закладам - «Александрія" та "Витребеньки", які були під "кришею" Кунцевського.

У середені липня до Прилуцької міліції звернулась Лариса Вергун. Вона повідомила, що близько четвертої ранку загорілися вхідні двері кафе "Кафетерій". Збитку набігло на 7 000 грн. обласний УБОЗ у черговий раз порушує справу за здирництвом. У перебігу розслідування вдалося з»ясувати таке: у денний час пани Мусієнко та Михальонко за вказівкою Кунцевського прибули до кафе «Кафетерій», де вимагали від власника кафе Ростислава Вергун виплачувати щомісяця певну суму, погрожуючи в разі відмови пошкодженням майна.

Це підтвердили явками з повинною власне Мусієнко та Михальонок.

Кримінальні справи були об’єднані в одне провадження за № 16/15530.

Михальонок з 4 листопада перебуває під вартою, Мусієнко - під підпискою про невиїзд. А через два дні – 6 листопада, постановою прокурора Чернігівської області справу було передано до слідчого відділу Управління СБУ в Чернігівській області.

Щоправда, 2 листопада Кунцевський помер під час допиту в прилуцькому УБОЗі. За свідченніми джерел «ТЕМИ», попередні висновки слідства такі: смерть через падіння та травму голови. Такі висновки можуть викликати сарказм, але що це змінює у викладеному вище?

Частина 1



комментарии [3]

08.12.2008 14:49     Zet Юра Кот прав, более бестолкового прочесть наверное невозможно. Есть факт - смерть задержаного в МУСАРНЕ. А статья не о беспределе ментовском, который захлестнул страну. Один случай в метро "Оболонь" это капец. Просто бывший мусор или их жополиз рассказывает какой был плохой пацан Кунцевский. Но мы это и без ПИСаКи это знаем.
28.11.2008 19:22     Семен Критиковать даже дресированная обезьяна способна. У ментов счас некомплект, думаю,Вам стоит пойти и поучить работать :)
26.11.2008 17:43     Юра Кот Враження від статті - безтолкова і безсистемна розшифровка напвп"яного патякання п"яних оперів, записаного на диктофон. В УБОЗі одні дегенерати. Те, що вони ніколи не вміли грамотно організовувати оперативні розробки по бандитам, уже нікого не дивує. Дивує те, що вони за всі ці роки так і не навчилися грамотно замилювати очі читачам.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Соліст групи ДДТ Юрій Шевчук під час концерту в Києві в грудні 2000 р.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: