ТЕМА

Гейша: коханка чи спільниця

26 января 2006 | 12:48

Романтична драма режисера Роба Маршалла "Щоденник гейші" ("Memoirs of Giesha"), яку зняли за бестселером Артура Голдена, надійшла у світовий прокат 9 грудня і відразу стала одним із головних претендентів на Оскар-2006.


Дія відбувається в екзотичному світі, що притягує своєю незвичайною красою, - в Японії. Час - за декілька років до Другої світової війни. Маленьку японську дівчинку з бідної сім'ї "віддали в науку" в будинок гейш. Незважаючи на жорстоку конкуренцію й важкі умови, дівчинка стає легендарною гейшею Саурі. Прекрасна і витончена, вона зачаровує найвпливовіших та наймогутніших чоловіків свого часу. Але в її серці живе справжнє кохання до єдиного чоловіка, над яким її чари не мають сили. Лише сторінкам щоденника вона довіряє таємницю своєї любовної пристрасті.

Від себе додам: показово, що зв'язки .з нею мав Чарлі Чаплін і Бей Рут. Вихід у світ "Щоденника" зробив її всесвітньо відомою. У ньому зокрема згадувалися імена багатьох знаменитостей, які віддали належне її талантам. Ця жінка померла нещодавно в США у 90-річному віці. А тепер її життєву історію успішно екранізували.

Переказувати сюжет фільму - справа невдячна. А от, очікуючи, коли черга на прокат стрічки дійде до України, можна зробити історичний екскурс у давнє мистецтво бути гейшею.

Хто така гейша?

Японське слово "гейша" означає "той, хто розважає". Дослівний переклад слова "гейша" - це "гей" - "мистецтво" і "ся" - "людина". Аналогів йому в європейських мовах практично немає, і тому його помилково плутають із поняттям "куртизанка" (можливо, ще й тому, що раніше на Заході професії артистки і повії вважалися суміжними).

Гейші - це насамперед жінки, що присвятили себе мистецтву співу, танцю і гри на музичному інструменті на високому, професійному рівні. На відміну від повії, статеві зв'язки у них не є основою у стосунках із чоловіками.

Гейші ненав'язливе ожвавлюють вечір багатих чоловіків (бізнесменів чи урядовців) або ділову розмову і одночасно сприяють тому, щоб зустрічі були сповнені ввічливості та еротики. Будучи дуже стриманими зовні, гейші здатні на грайливий жарт і доброзичливу "підколку", п'ють, але не їдять. Вони виявляють безліч знаків уваги: слідкують, щоб у чоловіка бокал завжди був наповненим, обмахують віялом у спеку, підбирають піджак, запалюють цигарку. Далі можуть, на імпровізованій сцені заспівати тужливу або веселу пісню, залежно від обставин, або затанцювати танець. Далі знову сідають до гостей зі сірниками в руках або клаптиками паперу, з яких, фліртуючи, вирізають різноманітні фігурки, значення яких потрібно відгадати.

На такий вечір потрапити дуже складно навіть за гроші, тут потрібні рекомендації... Візит до гейші - це своєрідний квиток в елітний закритий клуб для вибраної публіки. Гейша - служниця кохання, ідеальна жінка в ідеальному оточенні, і така розвага коштує ду-уже дорого.

Як виглядає гейша?

Кімоно дає змогу бачити тільки верхню .частину її спини, але під цим цнотливим одягом гейша гола. Кімоно тримається на ній за допомогою декількох поясів, що закликають зірвати одяг. Досконала, зазвичай висока зачіска, вибілене обличчя, вміло підфарбовані яскраво-червоні губи, очі, підведені в напрямку висків чорним та червоним кольорами - усе в ній нагадує ляльку, покликання якої - бути жінкою. На своє вбрання, зачіску і макіяж гейша витрачає щодня близько 4-5 годин.

Вона ходить дрібними кроками, пливучи по. підлозі у своїх босоніжках на дерев'яній підошві, її рухи плавні та повільні, її ніжний ласкавий голос заспокоює. В її присутності найсерйозніший чоловік - міністр він чи президент - перетворюється на дитину, розраховує на її прихильність, в якій, між іншим, вона може йому відмовити...

У середньовіччі гейшами працювали й чоловіки, їх пропускали в "квартали кохання", що були відгороджені тоді високими стінами, де клієнтам за гроші пропонували найгарніших жінок і найхитромудріший секс. Гейші-чоловіки ж розважали відвідувачів у чайних будиночках піснями, танцями і веселими розмовами. Якось у ролі такого артиста виступила жінка... Так представниці прекрасної статі стали гейшами і поступово витіснили із цього бізнесу сильну стать. І зараз вони працюють у чайних будиночках, де традиційно збираються багаті чоловіки.

Школи виховання гейш

Від давнини до нині існують спеціальні школи, де виховують та навчають гейш. Ці вихованки називаються майко, їх навчають літературі, красномовству, музиці, танцям, добрим манерам, вмінню гарно вдягатися і т.д. Така освіта коштує шалені гроші. Раніше на науку набирали дівчаток з десяти років, тепер закон дозволяє це робити лише з 16-ти і після здобуття середньої освіти.

Майко ставала справжньою гейшею тільки після того, як найпочесніший клієнт чайного будиночку, бажано досвідчений і немолодий чоловік, позбавить її цноти. До 1958 року, коли заборонили проституцію, чоловік не шкодував грошей, щоб бути удостоєним честі стати першим у майко. Суми, яку давали за це, могло б вистачити для того, щоби купити будинок! Обряд тривав цілий тиждень. Кожен вечір старша гейша готувала спальню. Вона клала на ліжко три сирих яйця. Чоловік, залишившись наодинці з майко, запрошуючи її лягти на постіль, розбивав яйця, сам випивав жовтки, а білки втирав дівчині між ногами. До кінця тижня вона була вже повністю розслаблена і легко йому віддавалася.

Маленькі дівчатка і тепер користуються великим попитом, і кожен багатий японець пропонує шалені гроші тільки за те, щоби на вечірці розливала чай гейша-дитина. До Другої світової війни більшість майко походили зі сімей гейш, їхні мами, бабусі і прабабусі обов'язково займалися цією древньою професією. Сучасні дівчатка стають майко винятково з власного бажання.

Звичайно, якщо гейша забажає, вона має право завести собі коханця. В Японії кожен заможний чоловік мав жінку (для ведення домашнього господарства та виховання дітей) і гейшу - для фізичного та інтелектуального відпочинку.

Скільки заробляє гейша?

У самої гейші погодинна оплата праці. Клієнт може запросити її на вечерю саму, а також у театр чи на змагання з гольфу - і весь час, який вона проводить з ним, оплачується за певним тарифом. За вечірню роботу гейша може отримати 300-400 доларів плюс щедрі чайові.
Більшість гейш у всі часи жили на утриманні своїх патронів, що мали і сім'ю, і гейшу. Для кожного японського чоловіка мати гейшу - справа честі. Сучасні бізнесмени зізнаються, що на утримання гейші можуть витратити в рік до 300 тисяч доларів. 1989 року гейша з Токіо Міцуко Накамісі зізналася, що була коханкою прем'єр-міністра Сосуке Нуо. Скандал примусив поважного політика піти у відставку, до того ж найбільше шокував не факт невірності дружині, а незначний гонорар, який він їй платив.

Зазвичай стосунки чоловіка з гейшею є довготривалими, часто тривають усе життя, і відзначаються ніжністю і теплом. Гейша не зраджує своєму патронові і ніколи не пустить до себе в ліжко іншого чоловіка. Звичайно, якщо вона нічого не відчуває до свого патрона, в неї може з'явитися коханець. Але спати з чоловіком за гроші, як це роблять повії, означає для неї втратити свій високий статус. Якщо ж клієнт забажає переночувати в будиночку гейш, наставниця дозволить йому лягти поряд з гейшами, але сама всю ніч проведе не зімкнувши очей, щоб клієнт не міг дозволити собі зайвого. Але часто чоловіки в захопленні навіть від звичайного сну в оточенні прекрасних жінок, їм просто приємно побачити вранці вродливі личка гейш.

Гейша і законна дружина

А як японські дружини ставляться до того, що їхні чоловіки проводять час у товаристві інших жінок? Вони не заперечують! Статус дружини в японському суспільстві надзвичайно високий. Деякі з них зізнаються, що вони навіть раді, що чоловік не йде додому плентатися під ногами і не муляє очей, а просто приносить гроші і йде в чайний будиночок, У дружини надто багато клопотів, щоб у неї ще був час розважати чоловіка.

Японська дружина веде домашнє господарство, на її плечах будинок, сімейні фінанси, діти.
Вона - повновласна господиня, і якщо, наприклад, їй захочеться купити нову машину, вона зовсім не повинна питатися дозволу в чоловіка. Чоловік заробляє гроші, а жінка витрачає їх на власний розсуд. Як мовиться в популярній японській приказці, найкращий чоловік той, хто здоровий і кого не видно поблизу. А тому кількість розлучень в країні значно менша, ніж на Заході. Замість того, щоб задовольняти кожне бажання чоловіка, японська дружина з радістю розділяє обов'язки із "суперницею" і найчастіше відчуває не ревнощі, а полегшення, коли чоловік залишає її в спокої і чимчикує в будиночок гейш.

Щоправда, сама гейша не може собі дозволити вийти заміж. Тоді вона автоматично позбавляється права займатися своєю професією. Але їй не заборонено народжувати дітей. В Японії віддавна не вважається гріхом завагітніти поза шлюбом.

Гейша у ліжку

У сексуальному плані японці не визнають комплексу заборон. Проте гейша не повинна віддаватися клієнту, вона може вибирати. Еротика, як пісні і танці, може стати мистецтвом. Любовну гру гейша починає з попередніх пестощів та традиційного масажу, далі, повністю віддаючись фантазіям партнера, ні на мить не губить своєї честі. У ліжку з повією мужчина відчуває себе самцем, з гейшею - імператором.

Знаючи, як ніхто, все про найчуттєвіші ерогенні зони чоловіка, гейша використовує різні пестощі, наприклад, особливе пощипування сосків клієнта, їхнє мистецтво передбачає також використання таких штучок, як металева кулька, що дзвенить. Вони використовують також різні кільця та пристрої, що дозволяють запобігти чоловікові невдачі. Щоби продовжити любовні прелюдії та час пестощів, існує спеціальннй одяг, що приховує статевий орган, і має форму троянди, півня або дракона. Це своєрідний спосіб нагадування про те, що фалос заслуговує якнайбільшої уваги в суспільстві, де домінує чоловіче начало. І все ж, попри всі штучні засоби та практичні прийоми, головний секрет гейш можна визначити словом "гармонія" - гармонія жестів, голосу, вигляду. Покірна, податлива і водночас сповнена винахідливості і непередбачуваності, готова до послуху і фантазії, гейша є неперевершеною насамперед у мистецтві підвищити самооцінку чоловіка.

Для японця гейша є одночасно втіленням мрії і вірною спільницею, проте в Японії існує термін на позначення світу гейш: "мінливий світ", "непостійний світ", бо їх формує таємничість, якою вони оточені. Завісу цієї таємничості на шпальтах сьогоднішньої газети ми постаралися трошки відхилити...

"Поступ"



комментарии [1]

21.08.2010 13:36     scitarius Немаловажно, что с момента появления профессии гейши, им было законодательно запрещено оказывать сексуальные услуги за деньги.

Гейша пользуется почтением в обществе, является воплощением женственности. В её профессиональные обязанности, однако, не входит секс-обслуживание своих клиентов если гейша и отдаётся кому-либо, то происходит это исключительно по её воле и является частью личной жизни, а не профессии.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

19 января 2009 года. Мэр Киева Леонид Черновецкий, прорубь и счастливые киевляне.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: