ТЕМА

Розкрадання готелю «Козацький»: розслідування починалось з цеглини

21 февраля 2012 | 07:47 , Сергій ШАХОВ, для ТЕМИ

Тільки вагітність допомогла уникнути вязниці колишнім керівницям готельного комплексу Міноборони у самому центрі Києва, який вони обідрали, як липку. Збитки на понад півмільйона.


 

Про негаразди в готелі «Козацький» громадськість заговорила в березні 2011-го року, коли з фасаду будівлі на перехожого - 16-річного киянина Володимира Чуйка впала купа цегли. Парубок загинув на місці. Досудовим слідством, проведеним силами військової прокуратури Київського гарнізону, було виявлено винних та притягнуто до кримінальної відповідальності. 8 грудня минулого року Шевченківський райсуд Києва засудив Анатолія Петрова, що працював в готелі інженером і відповідав за технічний стан споруди.

Керівництво опікувалось не технікою безпеки, а грабунком готелю

Підсудний інженер визнав, що недогледів порожнину на фасаді, яку прикривав хиткий ряд цегли. Проте, він вважає, що це більше вина забудовників, аніж експлуатантів. Адже будівля була здана з численними порушеннями. Однак, як виявила перевірка Військової прокуратури Центрального регіону,  безгосподарність була не єдиною вадою керівників готелю. За словами заступника військового прокурора Центрального регіону України Миколи Лисого до адміністрації готелю «Козацький» і раніше були серйозні претензії геть до порушення кримінальних справ. Зокрема, колишнє керівництво вже отримало вирок того ж Шевченківського суду за суттєві фінансові махінації із державними коштами. Де ж їм був час слідкувати за технічним станом будівлі, коли вони вдень і вночі розмірковували з якої статті видатків поцупити гроші державного готелю Міноборони.

-        Нещодавно Шевченківський райсуд Києва засудив колишню тимчасову виконуючу обов’язки директора готелю «Козацький» і екс-головбуха цього підприємства за сукупністю злочинів, передбачених ст. 191 ч.5 ККУ «Привласнення чи розтрата майна»,  ст. 365 ч.3 «Перевищення службових повноважень» та за ст. 366 ч.2 «Службове підроблення», - розповів заступник прокурора М. Лисий.  – Проте, суд взяв до уваги, що обидві підсудні на час проведення судового слідства перебували у делікатному стані – були вагітні. Тому суддя постановив вирок: 5 років умовного засудження з конфіскацією майна та додатковим покаранням - забороною обіймати посади, пов’язані з матеріальною відповідальністю терміном на три і два роки відповідно.

«Хімічили» навіть на чистці килимів

За інформацією заступника військового прокурора, після зміни адміністрації готелю «Козацький» були зафіксовані суттєві зловживання. А саме: виявилося, що т. в. о. директора разом зі своїм заступником та бухгалтеркою увійшли у злочинну змову з метою викрадення державних асигнувань. Зокрема, бухгалтерка нібито повинна була надавати адміністрації консультації з комерційної діяльності, за що отримувала матеріальну винагороду, хоча жодних консалтингових послуг ні менеджмент, ні працівники від неї не чули. Потім виникла ідея викрасти кошти, списавши їх на чистку килимового покриття готелю. Чому б й ні?.  Килими швидко вкриваються пилом і ніхто не помітить чи чистили їх взагалі? З цією метою були укладені фіктивні договори зі столичним ТОВ, а потім підписані липові акти виконаних робіт.

Згодом за невиконану работу директор наказала перерахувати понад 192 тис. грн. державних коштів - на персональний рахунок бухгалтерки. Ці гроші мали поділити між собою учасники злочинної групи. На досудовому слідстві бухгалтер скромно зізналася, що за використання її рахунку їй пообіцяли лише 4% від суми, що виглядало зовсім неправдоподібно. Коли ж нове керівництво готелю провело ревізію і виявило нестачу коштів, інформація була передана до військової прокуратури Центрального регіону. Проведена перевірка лягла в основу кримінальних справ проти колишніх посадовців готелю. Слід віддати належне їх хитромудрому плану, адже схопити за руку махінаторів було геть не легко. Це вдалося зробити завдяки правдивим показам, здобутим військовою прокуратурою під час досудового слідства та прискіпливим експертизам фінансової документації. А завгосп готелю заявив слідчим, що готель не укладав з комерсантами таких коштовних угод про чистку килимового покриття, а цю роботу донедавна виконували готельні прибиральниці власними силами.

Лідер розкрадачів в розшуку

Цивільні позови, заявлені новою адміністрацією готелю, судом були задоволені повністю. Проте з суми понад 192 тис. грн.. бухгалтерка на час закінчення суду повернула лише - 8 тис. грн., а т. в. о. директора тисячу. Проте, слідчі наполягають, що справа про розкрадання коштів «Козацького» ще не завершена і крапку ставити зарано. Наразі військова прокуратура  розслідує інші оборудки, якими заробляли на хліб з маслом колишні керівники готелю. Один із заступників засудженої т. в. о. директора – він же організатор злочинного угрупування, перебуває в розшуку. Завдяки показам підсудних вдалося достеменно встановити його роль – двигуна злочинних задумів з грабунку готельного майна. Чоловік подався в мандри після того, як дізнався, що його колег почали викликати на допити. Проти втікача вже є чотири кримінальних справи. Загально сума збитків сягає близько 0, 5 млн.грн. Окрім вже описаних оборудок, екс-очільники готелю крали кошти через списання за фіктивне надання послуг, а саме: за лікування працівників, яке не здійснювалася, за послуги консалтингових фірм, попри відсутність реальних консультацій. Навіть меблі примудрилися купувати за цінами, завищеними у декілька разів. Але ж за все врешті-решт доводиться платити.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Звездный

Фестиваль Бодиарта в Одессе

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: