ТЕМА

Зимове Закопане

21 января 2009 | 09:53 , Віктор Міняйло, для ТЕМИ. Фото автора

Поїхати кататися на лижах в польське Закопане вирішили раптово. Просто підвернулася дешева путівка на трьох за собівартістю, яка згодом виявилася не зовсім дешевою і зовсім не за собівартістю. Ми заплатили майже 700 євро на трьох за тиждень проживання в тримісному номері зі сніданком та обідом.


 
Шенгенську візу в Польщу турфірма організувала за кілька днів. Коштувало це 35 євро з носа. Хоча, коли б ми, як журналісти, влаштовували візу самі, ці гроші можна було заощадити.
 
Наступний крок – залізничні квитки до Кракова. Купе коштує приблизно 100 американських баксів, зате без черги. Ніч в поїзді, і ви на місці.

Насамперед на гостинній краківській землі варто обміняти валюту і купити зворотні квитки. Міняти гроші треба не на вокзалі, а в центрі. На час нашого прибуття до Кракова на вокзалі був курс 2.15 злотих за долар, а в місті - 2.90.

Історичний центр у Кракові поруч з вокзалом, хвилин 20 ходу. Там охочі можуть оглянути Маряцкій костел, площу Ринок з пам’ятником Адаму Міцкевичу. Трохи далі резиденція польських королів “Вавель” та колишні єврейські квартали.

Оскільки ми поміняли гроші на вокзалі, то оглядати визначні достопам’ятності Кракова вже не було бажання. Автовокзал також виявився поруч із залізничним вокзалом, ми сіли в автобус і за 20 злотих за три години доїхали до Закопане.

За таку ж суму таксист довіз нас і до пансіонату, який знаходився а районі гори Носаль. Вже потім ми з’ясували, що заплатили вдвічі більше.

На самій горі 5 бугельних підйомників і одна кріселка. Відверто кажучи, досвідченим лижникам там робити нема чого, але Носаль – це рай для початківців. Черг немаэ, схили ратрачать, ціни прийнятні.

Навколо Закопане є низка більш серйозних гір. Але, щоб туди дістатися, потрібна власна машина. З лижами і лижними черевиками не зовсім зручно їздити на таксі, а тим більше в маршрутках. До того ж, нам сказали, щоб піднятися на найвищу гору Каспаровий верх, потрібно годину чекати вагончика.

Ми, щоправда без лиж, відвідали гору Губаловка. Траси там також доглянуті, але попсові.
 
 
А ще в Закопане можна кататися на ковзанах, чи просто блукати зимовим гірським лісом.
 
 
Після тижневого перебування в Польщі дійшли висновку, що їхати туди варто власним авто. Це приблизно 1000 кілометрів, вартість пального в один бік приблизно 150 американських доларів. А за 3 залізничні квитки в один бік ми платили 300 доларів США.
 Також на пансіонати треба виходити самому, без посередників. Середня вартість проживання в кімнаті за добу 20 євро, включаючи сніданок і обід. Тур фірмі ми платили 230 євро за одну путівку на тиждень. А без посередників вийшло б лише 140. На трьох майже 300 євро заощаджень.
 
А щоб ще заощадити, з Кракова до Львова можна їхати автобусом. Це 7 годин і 80 злотих, а далі до Києва поїздом. Купе в фірмовому поїзді коштує 120 гривень. Що ми і зробили.

Загальний висновок такий: якщо хочеш попси – їдь в Татри чи Альпи, любиш екстрім – гостри лижі на Кавказ. А в наших Карпатах є і те, і інше.


Від редакціїневдовзі читайте розповідь про те, як інша група українців вирушила із лижами в Австрію. Напевно, варто буде зіставити із польськими враженнями лижників.



комментарии [1]

21.01.2009 14:08     stan Мы с друзьями (две пары) на этот НГ отдыхали в Закопане. После прошлогоднего НГ в Славкое и катаниях на тех горках, Закопане это рай. Действительно выгоднее ехать на машине, что мы и сделали. Дорога туда и обратно из Киева обошлась в 900 грн. на четверых. Заказывать котеджи лучше конечно же напрямую, но делать это нужно до сентября, а то и августа, а не всегда получается спланировать зимний отдых так заранее. 700 евро за троих с двухразовым питанием это нормально. В Карпатах не сильно и дешевле, а то и дороже. Зато в Закопане можно купить за 200-400 у.е. отличную дублёнку на рынке возле Губаловки. Вообще нашим Карпатам, в том числе и Буковели ещё далеко до Закопан по инфраструктуре и сервису. Так что лично я ещё не скоро поеду в Карпаты после недавнего новогоднего рая.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Эверест

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: