Заступник губернатора Полтавщини Олена Адамович: Всі на підтримку “Голден Дерріка”!

«Обласній адміністрації потрібно сприяти видобувним підприємствам, зокрема ТОВ «Голден Деррік», в отриманні спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами», – закликає підлеглих у своїй травневій доповідізаступниця губернатора Полтавщини Олена Адамович.

За інформацією, яку «Слідству.Інфо» надала Полтавська обласна рада, у період з вересня по грудень 2011 року ТОВ «Голден Деррік» отримала дозволи на розробку та подальше видобування нафти й газу на 20 площинах у Полтавській області.

Степан Бульба, який колись був губернатором Полтавщини, а тепер є депутатом Полтавської облради, каже, що «Голден Деррік» перекопає у пошуках газу фактично пів-області.

«На одному з засідань облради я поставив умову: давайте створимо спеціальну депутатську групу і з’ясуємо, хто стоїть за цією компанією і чи зможе вона освоїти ці ділянки, – розповідає «Слідству.Інфо» Степан Бульба. -  Ця ідея була з переляком відкинута керівництвом обласної ради!»

А на Дніпропетровщині «Золота Вишка» (саме так перекладається «Голден Деррік») отримала право на розробку ще восьми нафтогазоносних площ.

Отже, разом «Голден Деррік» має 28 (!) родовищ у двох областях.

Ані структури Олександра Януковича, ані фірми Ігоря Коломойського не можуть похвалитися такою неймовірною кількістю отриманих родовищ. Відтак, ще цікавіше дізнатися, хто ж стоїть за цією привілейованою компанією.

Офіс ТОВ «Голден Деррік» розташований у Полтаві. На наші спроби поспілкуватися з керівництвом компанії секретарка телефоном відповідала, що керівники або у відпустках або на об’єктах.

Тому довелося звернутися до Держреєстру. Згідно з офіційними даними, «Голден Деррік» контролюється кіпрською фірмою Hartlog Limited. Цій компанії належить 70%  «Золотої Вишки», решта – 30%  у власності Нафтогазу України.  Міноритарна присутність держави в засновниках фірми не дає контролю над нею. Зате дає «Голден Дерріку» можливість без аукціонів отримувати надра.

Ну а хто ж стоїть за кіпріотами з Hartlog Limited? Це ще одна кіпрська компанія – Dorigin Limited. Її власником є угорський адвокат на ім’я Пітер Паллаг. Він і контролює через весь ланцюжок «Голден Деррік» та 28 газових родовищ Центральної України.

 

Угорський юрист Пітер Паллаг через фірму Dorigin Ltd. контролює “Голден Деррік”

 

Питання в тому: Пітер Паллаг – справді газовий магнат чи просто фігурує в документах на прохання деяких посадових осіб в Україні?

«Слідство. Інфо» додзвонилося до пана Паллага в Угорщину. Він непогано говорить російською, але коли почув, що ми журналісти, послався на погане знання мови та попросив написати лист. У своїх відповідях юрист Паллаг всіляко відхрещувався від того, що є власником «Hartlog Limited» (а відтак і ТОВ «Голден Деррік»), наполягаючи, що він лише «представник фірми».

Пітер Паллаг (по центру) разом з керівником компанії “Надра України” Проскуряковим (ліворуч) та директором “Голден Дерріка” Майдебурою (праворуч)

Попри це нас зацікавила персона угорця Паллага, який приїжджає в Україну, фотографується на фоні портрета Януковича, але, при цьому, намагається відкараскатися від однієї з найбільших газових компаній.

Ми знайшли документи, які підтверджують, що Пітер Паллаг не вперше має спільний з українцями бізнес. У 2004-2005 роках угорець працював директором британської фірми «Reef Steel Works». А одним із засновників цієї фірми був житель Угорщини – Борис Присяжнюк. Знайоме прізвище?

Пітер Паллаг встиг покерувати і британськими фірмами

Цікаво, що в британському офісі Пітера Паллага та Бориса Присяжнюка зареєстрована ще одна фірма зі схожою назвою: «Reef Holdings Plc.». З 1997-го по 2001-й власником та директором цієї фірми був Микола Володимирович Присяжнюк – нині міністр аграрної політики та продовольства України.

“Британське минуле” аграрного міністра Миколи Присяжнюка

Міністр та його тінь

Хто такий цей угорець Борис Присяжнюк «Слідство.Інфо» вирішило спитати в самого міністра Миколи Присяжнюка.

- Скажіть, у вас є родич Борис Присяжнюк в Угорщині?

- Да, це мій брат.

- А ви знаєте Пітера Паллага, такого угорського юриста?

- Ні, ні.

- І ніколи не зустрічались?

- Ніколи.

Повірити у те, що пан Присяжнюк не знає свого бізнес-партнера, навіть колишнього, дуже важко. Бо на деяких документах британських фірм прізвища Паллага та Присяжнюка стоять поруч.

Ще одна цікава деталь. На сайті Інформаційно-ресурсного центру можна знайти фізичну особу-підприємця Миколу Володимировича Присяжнюка, діяльність якого, щоправда, припинена.

Контактний телефон підприємця: (044) 501-97-18. Якщо подзвонити за цим номером, можна потрапити у фірми «Риф» та «Ракс». Вони обидві, у різні часи були прописані за адресою м.Київ, вул. Шота Руставелі, 17. Саме тут знаходилося і представництво британської «Reef Holdings Plc», відповідний документ про що має у своєму розпорядженні «Слідство.Інфо».

Отже, підприємець Микола Присяжнюк адресами та документами пов’язаний з угорцем  Пітером Палагом, на якого через «Голден Деррік» оформлені тисячі гектарів українських газоносних площ.

Про загадкову фірму неодмінно мав би знати нинішній міністр екології та природних ресурсів, а донедавна керівник Держгеонадр – Едуард Ставицький. Адже видача ліцензій на видобуток, навіть в регіонах, не могла відбуватись без його відома. А раніше ЗМІ взагалі припускали що саме Ставицький контролює «Голден Деррік».

«Слідство.Інфо» зустріло пана Ставицького на з’їзді «Партії регіонів».

- Чи знаєте ви компанію «Голден Деррік»?

- Взагалі-то чув щось, а що?

- Поки ви керували Держгеонадрами, вона отримала дуже багато дозволів.

- По-моєму, це спільне підприємство австрійське з «Надрами України», так?

- Ваша родина чи ви маєте безпосереднє відношення до цієї компанії?

- Ніякого. Це все домисли!

Бізнесово-родинне гніздо

Отже, Ставицький теж відхрестився від «Голден Дерріку». Але чи можна довіряти його словам? Наприклад, на питання чи знає міністр, що українські газові родовища активно консолідує фірма Олександра Януковича, Ставицький не зморгнувши оком спитав: «А хто це?»

Едуард Ставицький: “Олександр Янукович? А хто це?”

Тому, щоб перевірити достовірність слів пана міністра, ми вирішили дізнатися трошки більше про нього та його родину.

Сам Едуард Ставицький, бізнесом не займається. Колись він керував НВО «Екологічні палива України», а на виборах 2010 року був довіреною особою кандидата у президенти Віктора Януковича.

Батько міністра Анатолій Ставицькийзаймається будівельним бізнесом, зокрема, керує фірмою «Моноліт-2». Мати Едуарда Ставицького – Вікторія Іванівна є членом Компартії  та секретарем Олександрійської міськради (Кіровоградщина), а зараз  балотується до Верховної Ради за мажоритарним округом. Вона у різні часи була у керівництві фірм «Моноліт-2», НВО «Екологічні палива України» та «Капітал Буд Інвест Груп».

Дружина міністра Олена Ставицька теж активна діячка – вчилася у Академії держуправління при Президенті України, а 2006-го року балотувалася до Верховної Ради за списком Партії зелених.

Всіх цих людей окрім прізвища пов’язує ще дещо. Мешканці сусідніх будинків нерідко бачать їх всіх за адресою: Київ, вул. Шота Руставелі, 31Г.  Саме тут зареєстровані чи були зареєстровані фірми, до яких причетна рідня міністра.

Родинне гніздо Ставицьких – Шота Руставелі, 31Г. (Фото з сайту promap.ua)

2006-го року родина Ставицьких викупила цей будинок та зробила капітальний ремонт. Нині, як зізнаються сусіди, коли Едуард Ставицький приїжджає у родинний офіс, його охоронці не дають мешканцям виходити з навколишніх під’їздів. Від сусідів родини Ставицьких ми також дізналися про слабкість міністра до нумерології – буцімто всі авто, на яких пересуваються Ставицькі, мають номери «0030» – з різними літерами. Загалом про родину міністра кажуть як про закритих і не дуже ввічливих людей.

Але, головне що Ставицькі зовсім не чужі аграрному міністру Миколі Присяжнюку.

Згідно, реєстраційних даних, в 2007-му році Олена Ставицька, Анатолій Ставицький та Микола Присяжнюк втрьох були засновниками фірми «Монолітінвест» зі статутним капіталом в 9 мільйонів гривень.

А пильніше придивившись до оточення Едуарда Ставицького, ми знайшли в ньому ще й декілька бізнес-партнерів пана Присяжнюка. Наприклад, управління у Держгеонадрах, яке видає ліцензії на використання надр очолює Олександр Сушко. Раніше він керував Торговим домом «Кварцит», який за адресою офісу (вул. Шота Руставелі, 17) збігається із штаб-квартирою фірм Миколи Присяжнюка. Більше того, саме підлеглі Олександра Сушка підготували сфабриковану відповідь на наш запит про розподіл газових родовищ.

Спілкуючись з Миколою Присяжнюком на ганку Кабміну за пару хвилин до засідання уряду, ми, звісно, спитали, чи має він спільний бізнес з родиною Ставицьких. «Ні, не маю», – поспіхом відповів міністр та зник в урядових коридорах.

Але через Пітера Паллага Микола Присяжнюк може контролювати як мінімум 28 газоносних родовищ на Полтавщині та Дніпропетровщині. Не дивно, що місцева влада так завзято сприяє «Голден Дерріку».

Микола Присяжнюк вже може рахувати прибутки від газових родовищ (фото- УкрФото)

Втім, вважати Присяжнюка та Ставицького персонами однакового калібру було б помилкою. Безперечно, саме Едуард Ставицький допоміг у відчуженні «Межигір’я» – нинішньої резиденції Президента України. Але Микола Присяжнюк є не лише кумом Віктору Януковичу – вони товаришують ще з Єнакієва і знають один про одного дуже багато. Тому, Ставицький швидше, виконує роль молодшого партнера.

І останнє питання, яке ми ставили собі, коли готували це розслідування. Навіщо мільйонеру-аграрнику видобувати газ? Та, схоже, пана Присяжнюка цікавить не газ. «У мене таке враження, що ця структура збирає ці дозволи, щоб потім їх реалізувати, навіть не починаючи роботу по суті», – каже полтавський депутат Степан Бульба. Можливо, так воно і є. Користуючись нагодою, отримати безкоштовно те, що потім можна буде продати. Жоден бізнесмен не встояв би перед такою можливістю. Навіть працюючи на посаді міністра.

 «Слідство.Інфо»