ТЕМА

«Павліки морозови» української адвокатури

25 декабря 2013 | 12:34 , Леся Шутко, Центр інформації про права людини

Уже більше року минуло з моменту реформування адвокатури. За цей час колись незалежний інститут громадянського суспільства почав перетворюватися на придаток влади. Особливо це стало помітно під час репресій учасників Євромайдану.


19 грудня, в День адвокатури, невелика група адвокатів вийшла із траурними стрічками до головної Йолки країни - на Майдан. Спаливши їх, вони намагалися показати, що, попри спроби зробити адвокатуру «декорацією у фальшивому театрі судочинства», адвокати підтримують вимоги щодо "перезавантаження" влади.

Звернення, скероване до Генпрокуратури, містить близько 170 аркушів. У ньому – випадки  переслідування, фізичного насилля та навіть ув’язнення адвокатів. Проте, звідти – жодної реакції.

Сподіватися на захист з боку органів адвокатського самоврядування теж не доводиться. Щоб у цьому упевнилася вся країна, а не лише представники адвокатської спільноти, голова Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Лідія Ізовітова після звірячого затримання спецпризначенцями «Беркуту» захисника активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі Віктора Смалія одразу ж кинулася до Шевченківського райсуду Києва… вибачатися перед суддею, якому той нібито погрожував та розірвав мантію.  

Приклад пані Ізовітової одразу узяв на озброєння її вірний соратник – голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України (ВКДКА) Валентин Загарія. Таким чином, до отримання будь-яких висновків досудового слідства та до початку дисциплінарного провадження щодо адвоката Віктора Смалія очільники органів адвокатського самоврядування вже визнали його винним.

Тож, постає питання: невже Лідія Ізовітова, яка більшу частину свого життя віддала роботі із законом, та перспективний у минулому корпоративний юрист Валентин Загарія не знають про існування такого поняття, як «презумпція невинуватості»? Ба більше – вони разом не бажають навіть заступатися за тих, хто надав їм право очолювати адвокатську спільноту. Тому й виглядають у цій ситуації не краще Павліка Морозова…

Лідії Ізовітовій ставлять у заслугу формування… суддівського корпусу України, який сьогодні повністю задовольняє забаганки діючої влади. Прискіпливий читач зможе одразу запитати: як до цього причетна людина, що «відає адвокатами»? Зараз ми пояснемо.

Очільник Спілки адвокатів України, а тепер ще й НААУ Лідія Ізовітова завдяки підтримці провладних юристів та депутатів (таких, як Сергій Ківалов, Андрій Портнов, а також впливовий політичний гравець Віктор Медведчук уже 15 років поспіль займає провідне місце в органі, що формує кадри у правосудді – Вищій раді юстиції.

До речі, саме за допомогою судової системи вдалося побороти спротив і в самому адвокатському середовищі, який виник наприкінці минулого року на альтернативному З’їзді адвокатів України. Тоді частина адвокатів висловила своє бачення майбутнього новостворених органів адвокатського самоврядування. За це вони були позбавлені права на професію.

Ті ж, хто залишається працювати у цій сфері, уже давно зрозуміли, що ніякого захисту вони від новоутворених вищих органів адвокатського самоврядування не дочекаються. Адже найбільше, що турбує їхніх очільників сьогодні – це збір обов’язкових адвокатських внесків та утиск норовливих колег, які насмілюються на власну думку.

За таких умов виконувати обов’язки захисника клієнтів важко. «Адвокати розуміють важливість своїх соціальної та правозахисної функцій, але не виключено, що вони можуть показово масово відмовитися від ролі статистів. Ось тоді державний каральний апарат просто зупиниться, – зазначає адвокат, ініціатор проведення акції протесту у День адвокатури Дмитро Назарець.

А от його колега Олег Веремієнко запропонував піти іншим шляхом, зібравши до Нового року Позачерговий з’їзд адвокатів, щоб обговорити ситуацію, яка склалася в адвокатурі, та обрати нових достойних керівників органів адвокатського самоврядування.

Ідея своєчасна, проте в її реалізацію віриться важко. Адже навряд чи на це піде переважна більшість адвокатів, які, на жаль, обрали для себе ганебну тактику покірного мовчання.

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Депутати від фракції БЮТ блокують трибуну парламенту та президію, вимагаючи розгляду і ухвалення в цілому законопроекту, яким забороняються будь-які маніпуляції з власністю газотранспортної системи, в Києві у вівторок, 6 лютого 2007 р. Після майже тригодинного блокування депутати зайняли свої робочі місця у сесійній залі. Відбулося відкриття третьої сесії парламенту V скликання. Фото Олександра Косарєва

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: