ТЕМА

Предстоятель УАПЦ: Головатий це кара Божа

09 мая 2006 | 15:42

5 7 травня в Одесі побував Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, митрополит Київський і всієї України, Блаженнійший Мефодій. Він, серед іншого, мав зустрічі у Одеській міській Раді, ознайомився з діяльністю екуменічної Місії мореплавцям, очолив Архиєрейську Службу божу у храмі Юрія Переможця в Одесі та храмі Воскресіння Христового у с.Жовтень, Біляївського району, Одеської області. Предстоятель УАПЦ погодився відповісти на кілька запитань нашого кореспондента.


Ігор Столяров:

Відновлена робота переговорної комісії між УАПЦ та УПЦ Московського Патріархату. Наскільки ці переговори є перспективними?

 

Митрополит Мефодій:

Ми сім разів були у Вселенського Патріарха. Було благословіння робити все для того щоби поєднати наше розрізане православя. І тоді буде благословіння на Помісну Українську Церкву.

 

Вперше ми вели обєднавчі переговори з Його Святістю Філаретом (УПЦ КП), але нажаль все розвалилось, бо з тієї сторони ми не бачили взаємопорозуміння і бажання вести переговори на грунті любові. Там було одне бажання обдурити нас, приєднати і знищити. Вони не боролись за одну церкву, але боролись на матеріальні скарби за храми. Внаслідок цього все розвалилося.

 

Той баласт, який робить все можливе, щоби ця кровоточива рана розколу православя далі приносила біду нашому народу буде зметений Божою рукою. Здорові сили все одно переможуть.

 

Нині ми відновили переговори з Українською Православною Церквою, яку очолює митрополит Володимир (Сабодан). Ми розуміємо, що без поєднання з УПЦ про Єдину Помісну Православну Церкву не можна говорити. Так сталося, що більшість храмів у їхніх руках. Вона інтелектуально і духовно є найсильнішою, бо має найбільше навчальних закладів, монастирів.

 

Ми думаємо, що все одно, рано чи пізно, Бог допоможе, бо є бажання бачити в Україні спокій в усіх Церквах.

 

Ми хочемо щоби центр Української Православної Помісної Церкви був у золотоверхому Києві. Ми не лише проти  того, щоби тут Москва керувала, але ми і проти того, щоби грецький Патріарх тут керував.

 

Якщо єдність православних в Україні стане реальністю ми будемо найбільшою у світі православною церквою. Будемо більшими за Московську і Грецьку церкви. Тому ніхто не бажає ще одного сильного конкурента. І що б там не говорили за наш народ благочестя у ньому зберіглося більше ніж будь де на земній кулі. Усі ж черпають з України духовні кадри, але ніхто не хоче допомогти нам стати на ноги.

 

Більшість нашого священства і народу вже дозріли до обєднання.  Всім надоїли ці скандали. Було б легше і політично.

 

Ігор Столяров:

Як Ви ставитеся до пропозиції Міністра юстиції скасувати свята Різдва і Великодня як державні українські свята?

 

Митрополит Мефодій:

Нинішній міністр юстиції України це кара послана Богом для України. Там нічого християнського немає, хоча він є прихожанином УАПЦ. Але, я молюся щоби Сергія Головатого якнайскоріше зняли з посади Міністра. Це є справжня кара.

 

Людина, яка називає себе віруючою, не здатна висловити таких пропозицій. Це можна очікувати від атеїстів, комуністів

 

Не хотілося б висловлюватися так радикально, але кого Господь хоче покарати у того відбирає розум. Може щось подібне і сталося з нинішнім Міністром юстиції.

 

Саме міністр юстиції зайняв відносно нашої церкви жорстку позицію. Шкодить нам з усіх сторін. Воює проти Української Автокефальної Православної Церкви. Якщо він не заспокоїться будемо писати і на імя Президента, бо далі так неможливо.

 

Ігор Столяров:

Ставлення до церкви після обрання Віктора Ющенка Президентом України змінилося на краще чи на гірше?

 

Митрополит Мефодій:

Ставлення до УАПЦ нині є нейтральним. Віктор Андрійович нас часто збирає. Ми йому про проблеми своїх громад розповідаємо. Він видає накази якнайшвидше розібратися. Але, як ви бачите, щодня щось змінюється. Один чиновник отримує наказ, а через місяць на його місце приходить інша посадова особа. Віктор Ющенко налаштований на те, щоби допомогти поєднавчому руху між православними в Україні.

 

Розєднання церков шкодить. Приміром, Президент захотів поїхати до Єрусалиму за благодатним вогнем і щоби глави православних церков поїхали. Митрополит Володимир (Сабодан) коли лише почув, що їде Філарет відмовився. До УАПЦ ж ще так по доброму ставляться усі. З нами миряться. Але,  не хочуть вони з Філаретом мати спільної мови.

 

Ігор Столяров:

Після зриву переговорного процесу між УАПЦ та УПЦ КП Патріарх Філарет закликав духівництво і вірних УАПЦ переходити до Київського Патріархату. Як вірні УАПЦ і духівництво церкви відреагували на подібні заклики?

 

Митрополит Мефодій:

Бумерангом відреагувало. Вийшло так, що сталося все навпаки.

 

Багато священиків і громад УПЦ Київського Патріархату до нас просяться. Приклади маємо в Одесі, Дніпропетровську.

 

В Одесі до нас звернулися ще  сім священиків, які хочуть перейти під лоно Української Автокефальної Православної Церкви.

Найближчим часом ми ухвалимо з цього приводу рішення.

 

Ігор Столяров:

Як ви ставитеся до викладання Христианської етики у освітніх закладах України? Наскільки це нині реально?

 

Митрополит Мефодій:

Якщо не запровадимо у школах христианської етики ви знаєте що наш народ далі чекає. Слід дати дітям зерно добра, яке рано чи пізно проросте. Головне посіяти.

 

Тут, знаєте, не треба боятись. Більшість українців є православними і слід викладати ту етику яку більшість народу сприймає. А ми хочемо перед усіма розкланятися. Для усіх добрим не будеш.

 

 

Ігор Столяров:

Яким є стан УАПЦ в українській діяспорі у різних країнах світу?

 

Митрополит Мефодій:

Ми, під час останього візиту до США, приміром, організували громаду у Нью-Йорку, Бруклені, Кливленді. Хочемо нині провести нову реєстрацію Української Автокефальної Православної Церкви у Сполучених Штатах Америки. Зявилися у нас навіть пять приходів у Колумбії. У Канаді, місті Монтреалі, до УАПЦ перейшла величезна громада більше 300 сімей. 80 відсотків прихожан цієї громади є англомовними арабами, але хочуть у нас бути. Отож, планую у червні цього року відвідати з пастирським візитом і Канаду, зустрітись з ними.

 

 

Розмову з Предстоятелем УАПЦ, митрополитом Київським і всієї України, Блаженнійшим Мефодієм провів Ігор Столяров (Одеса)

  

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

Акция протеста у Сиднейского театра, приуроченная к Международному дню проституток, который отмечают 2 июня. В тот день в 1975 году одна из церквей во французском городе Лион была захвачена проститутками, которые жаловались на бездействие полицейских, когда жрицы любви сообщали тем о преступлениях.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: