ТЕМА

Киян знову обікрали - майже за законом

10 октября 2006 | 16:07

28 вересня під покровом ночі Київрада таки прийняла 61 земельне рішення, завдяки яким у столичної громади нахабно поцупили землю і гроші.


Дерибан

Депутатів, як то кажуть, дотиснули. Після 12 годин безперервної роботи народним обранцям було вже байдуже, за що і як голосувати. Тому виділення землі і вдалося протягти.

Якщо Київрадою минулого скликання було виділено землі на сім років уперед, то Київрада Черновецького і Довгого відкрила відлік року восьмому. І найцікавіше більшість ділянок, винесених на розгляд депутатів вже розглядалися Київрадою.

Щоправда, минулого скликання і на останньому засіданні. Тоді кияни не допустили дерибану. Тепер Черновецький просто закінчив справу попередників.

Реєстр втрат: заповідники, памятки культури, зелені зони, прибудинкові території.

Оскільки у пресі кожного разу зявляється різна інформація, конкретизуємо: Київрада продала 20 земельних ділянок та віддала в оренду ще 34. Іншими рішеннями Київрада продовжила вже укладені договори оренди земельних ділянок.

Що ж виділили? Виділили прибудинкові території, зелені зони, памятки культурної спадщини. Розвязавши собі руки (як у прямому, так і у переносному сенсі) скасуванням обовязковості аукціонів, київські депутати з превеликим задоволенням кинулися дерибанити землю. А оскільки часу бракувало, то дерибанили «пакетами». І начхати їм було на те, що таке голосування у Регламенті й не згадується.

Багато хто з киян, які дивилися трансляцію цього дійства, жахались від побаченого. Голос опозиції був голосом волаючого у пустелі. Та й самої опозиції кіт наплакав: 8 депутатів Блоку Віталія Кличка. А от БЮТ не зміг пропустити дерибан і не взяти у ньому участі. Тим більше, що заправляв ним член БЮТу, а за сумісництвом і голова постійної комісії з питань землекористування Олексій Євлах.

Тож, подивимось на ці виділення та підведемо реєстр втрат столичної громади:

Реєстр досить великий: 6 зелених зон загального користування, 11 прибудинкових територій, 2 обєкти культурної спадщини. 38 рішень прийнято з брутальними порушеннями Регламенту.

Це ситуація з правової точки зору. А тепер звернімося до точки зору економічної. Якщо інформацію про продаж землі Київрада не приховувала і навіть (особливим подарунком) роздала депутатам, то, як бачимо, про вартість оренди історія (чи то пак, Київрада) мовчить. От така вона гонорова. Втім, до оренди повернемося трохи згодом, а зараз звернімо увагу на продані ділянки.

Продаж у збиток. Чи можливо законно обікрасти киян?

За прогнозами Головного фінансового управління міської адміністрації, Київ має отримати протягом 2006 року надходження від продажу землі у обсязі понад 600 мільйонів гривень. Сума не маленька, але навряд чи максимально можлива. Порівняймо: 1 гектар київської землі має ринкову вартість в 10 мільйонів гривень. Це останні дані експертів. У центрі міста ринкова вартість становить (лише за минулорічним індексом) 110 мільйонів гривень за гектар.

Аби не втомлювати читача, пропонуємо уважно подивитись таблицю індексів ринкової ціни на землю:

Тож, для отримання прибутку у зазначеному обсязі столиці варто було продати лише 60 ділянок десь на Троєщині або ж 6 у центрі столиці. І бюджетний план виконано. Київрада продала 20. З них на Троєщині лише одну. Зате, 4 у центральній частині міста. Пропонуємо зацікавитися окремими проданими ділянками. Шляхом доволі простого математичного розрахунку виведемо:

Загалом же завдяки цім 20 рішенням депутати примудрились продати 1,558 гектару київської землі за 19,5 мільйонів гривень (варто запамятати це число!) Заодно й внесли зміни до рішення про продаж Посольству США ділянки на Танковій, аби хоча б цей продаж не виглядав нелегітимним.

Здається, коментарі зайві. Факт грабунку, до того ж грабунку відвертого, видно і не озброєним оком. Ось він: за одну сесію Київради столиця на двадцяти ділянках втратила 44,834 мільйонів гривень. І більше половини цієї суми лише на одній ділянці по вулиці Госпітальній, у центрі столиці. От таке господарювання. А скільки ще планується продати під крилом «команди Черновецького»?

Для порівняння за 11 земельних ділянок, виставлених на аукціон, Київрада планує отримати 40 мільйонів. Цифра реальна. Але порівняймо: нині 19 ділянок продано вдвічі дешевше, ніж очікується від продажу 11 на аукціоні!

Чому місто втрачає? Мабуть тому, що це вигідно команді нинішнього мера. Адже саме її представники так активно лобіювали виділення землі на позаконкурсній основі. Варто лише згадати головуючого Олеся Довгого, який не зважав на пропозиції депутатів виставити ці ділянки на торги та примушував обранців голосувати «пакетами». Отже, понад 44,8 мільйонів гривень осіли у кишенях лобістів.

І от що цікаво оцінку земельних ділянок здійснює Головне управління земельних ресурсів міської адміністрації (Анатолій Муховиков), а представляє ділянки постійна комісія з питань землекористування (пан Євлах БЮТ). І ці структури, покликані стояти на сторожі майнових інтересів столичної громаді, практично все зробили для того, щоб цю громаду обікрали. На законних, так би мовити, підставах. Такий от парадокс. Та цього, виявилося замало. Адже у можновладців існує ще один інструмент збагачення передача в оренду громадського майна.

Що таке оренда і чому її так люблять?

Оренда землі у столиці бізнес прибутковий. Можна сказати, що навіть занадто. Саме тому її й люблять депутати як минулого скликання, так і цієї каденції. А й справді, чому б не любити таку синекуру? Наприклад, земельна ділянка надається у довгострокову оренду. Орендна плата, як правило, складає не більше 0,5% кадастрової вартості.

Звертаємо увагу не ринкової, а кадастрової. Кадастрову вартість читач може подивитись у наведених вище таблицях. Мяко кажучи необтяжливо. А от якщо знайти суборендаря то ціна землі для нього буде вже ринковою. А ми ж  іще не згадуємо про прибутки від забудови. Тож, задоволені всі і депутати-лобісти, і орендарі.

Тож, подивімося на рішення щедрих парламентарів київського масштабу. В оренду вони передали 34 земельні ділянки. 11 гектарів заповідника, 2 обєкти культурної спадщини, по 5 ділянок на Печерську та Подолі, 4 на Позняках, по 3 у Голосієві та Оболоні, по 2 у Дарниці, Соломянці, Троєщині, Дніпровському та Шевченківському районах, 1 у Святошині.

На вулиці Полярній 8 гектарів землі передані орендареві щедрими депутатами зовсім безкоштовно. Нагадаю, ринкова вартість землі на Оболоні 20 мільйонів гривень за гектар. Отже, за приблизними підрахунками близько 160 мільйонів потрапили не до бюджету, а до кишені певного лобіста. Навіть за визначеними ставками (горезвісні 0,5%) орендар мав би платити Києву 800 тисяч гривень щомісячно. Депутати вирішили інакше. А коли йдеться про нестачу коштів на соціальні програми, бідкаються: де ж їх узяти?

11 гектарів заповідника, виділених під будівництво котеджів, за ринковою вартістю коштують мінімум 1,21 мільярди гривень. 4,45 гектари на Московському проспекті 89 мільйонів. Офіційні орендні ставки мали б бути 6,05 мільйони та 445 тисяч гривень відповідно. Чи є вони такими? Напевно, що ні. Якби було інакше, то від депутатів не приховали б дані про ціну оренди на ці ділянки і не змушували б голосувати «в темну».

Виділені 0,62 гектари на Лукянівці (фактично центр міста) мали б приносити столичній громаді 209 тисяч гривень щомісяця, 0,14 гектари у Кадетському гаї 42 тисячі, 0,26 га на вулиці Ямській 46,8 тисяч, пів гектари на Дарниці 31,5 тисяч, ділянка на вулиці Рибальській (0,59 га) 324,5 тисячі гривень, півтора гектари на Броварському проспекті 78 тисяч. Лише на цих ділянках місто кожного місяця могло б заробляти 8 мільйонів гривень. А загалом за 34 переданих у оренду ділянки щомісячний зиск міського бюджету мав би становити приблизно 24 мільйони гривень. Помножимо це на 12 місяців: виходить тільки прямих збитків 288 мільйонів гривень щорічно. А якщо врахувати ділянки, відведені на термін від одного до пяти років? Гадаємо, далі підрахунок зайвий
 
Хто відповість за дерибан?

Тож, шановні кияни, нас обікрали. Обікрали на значну суму. За одне пленарне засідання Київрада розбазарила 300 мільйонів гривень, які місто могло б отримати у разі прозорої процедури продажу та надання в оренду київської землі. Це дорівнює 59 мільйонам доларів. Наших спільних грошей. Ми, наприклад, не бачимо відмінності між цим і банальною крадіжкою з кишені. Обсяг різний суть одна. І відповідальність має бути одна.

От тільки чи відповість хтось з цей дерибан? Невже можна буде побачити на лаві підсудних міського голову, секретаря Київради, голову комісії землекористування та інших лобістськи налаштованих депутатів? Чи буде відповідальність за брехню виборцям?

Влада у черговий раз показала справжнє обличчя. Час виборів пройшов популістські обіцянки можна забути. Наведення порядку на ринку землі, припинення дерибану столичного майна, припинення незаконної забудови виявилися черговими казочками для довірливих виборців.

Тепер час для отримання прибутків. Крига скресла, і процес дерибану відновлено. Міф про «доброго», «народного» і «духовного» Черновецького помер навіть швидше, ніж на те очікували опоненти нинішнього мера.

Чи довго влада зможе обкрадати киян? Відповідь на це питання залежить від нас самих. Тисячі громадян столиці 29 вересня вже вийшли під стіни мерії. Влада показала, що їй на такі вияви невдоволення начхати.

Час за мільйонами?

Сайт "Кияне"



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Андрей Сидоренко

Донецкая область. Символ государственности под высоким напряжением: не влезай - убьет!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: