ТЕМА

Міністр Луценко залишиться без подарунків

24 ноября 2006 | 13:50

Боротьба з корупцією: як це виглядає в натурі? Понад місяць тому керманич держави раптом занепокоївся станом боротьби з корупцією. Занепокоєння передалося улюбленцю Президента керівникові МВС Юрію Луценку. Той під час чергової поїздки по регіонах проголосив ультиматум керівникам міліцейських підрозділів та служб: кожен має зробити свій подарунок міністрові до Дня міліції: вивести на чисту воду бодай одного «жирного» корупціонера. Проте найгучнішою «корупційною» справою України останнього часу стала справа проти самого Луценка


А одразу за цим ЦЗГ УМВС в Житомирській області рознесло новину: є корупційна сенсація! Далі по тексту:

Майно житомирського ТОВ Інтерстиль заарештовано. Триває слідство...

 

         20 листопада, в УМВС України в Житомирській області відбулася прес-конференція за участю начальника УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області підполковника міліції Василя Якимчука, на якій йшлося про викриття фактів корупції та зловживання службовим становищем в регіоні.

         Зокрема розповідалося, що за ініціативи УМВС України в Житомирської області працівниками міліції спільно з обласною прокуратурою була створена слідчо-оперативна група по розслідуванню кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем посадових осіб ТОВ Інтерстиль та дочірніх підприємств. У період з 17 по 18 листопада п. р. правоохоронцями було проведено спеціальну операцію з метою викриття злочинної діяльності двох жителів м. Житомира, які, вступивши у злочинну змову, своїми діями завдали державному бюджету України збитків на суму більше 6 млн. доларів США.

         У період з 2002 по 2006 роки один із фігурантів перебував на посаді міського голови м. Житомира, а інший - його заступника. (Виділено авт.) Як стало відомо правоохоронцям, директор ТОВ Інтерстиль та директор ТОВ Стиль, зловживаючи службовим становищем, з метою привласнення кредитних коштів, отриманих у 1995-1996 роках, на загальну суму близько 4 млн. доларів США під гарантії уряду України через АТ Градобанк від Європейського банку реконструкції та розвитку під заставу майна ТОВ Інтерстиль та ТОВ Стиль, уклали ряд фіктивних договорів фінансового лізингу, за якими усе заставне майно перейшло у власність інших спеціально створених ними комерційних структур.

         Вказані кредитні кошти з нарахованими відсотками було повернуто до Європейського банку реконструкції та розвитку з метою виконання гарантійних зобовязань у 2001 році, але вже Урядом України за рахунок коштів державного бюджету України.

         Наразі у відношенні вказаних осіб прокуратурою порушено кримінальну справу за статями 364 ч.2 (Зловживання службовим становищем), 191 ч.5 (Розкрадання майна в особливо великих розмірах), 222 ч.2 (Шахрайство з фінансовими ресурсами) та 366 ч.2 (Службове підроблення).

         На ТОВ Інтерстиль, ТОВ Стиль та їх представництва в 25 областях України, мережі магазинів, що займаються реалізацією меблів торгової марки Інтерстиль, накладено арешти на рухоме і нерухоме майно, сировину, готові вироби та банківські рахунки, а також за місцем проживання вказаних осіб та засновників ТОВ Інтерстиль проведено обшуки. Арештоване майно на загальну суму більше 40 млн. грн. перебуває в процесі досудового провадження.

         Одного із фігурантів по справі затримано в порядку ст.115 КПК України.

На встановлення місця перебування іншого орієнтовані усі УМВС в областях, на транспорті, міст Києва та Севастополя, прикордонна служба України.

 

                                                                                              ЦЗГ УМВС

в Житомирській області

Зауважимо: це єдиний (!) випадок, коли у повідомленнях МВС для ЗМІ йдеться про корупційні діяння чиновника рівня голови міськради. І це в масштабах усієї України! Щоправда, цей мер та його заступник «колишні», а ті, хто викрив їхні злодіяння мусять сидіти на спільних засіданнях-нарадах із нещодавніми конкурентами викритих корупціонерів у перебігу мерських виборів. Ні, ми не натякаємо на наявність ознак корупційного діяння з боку керівника УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області, бо довести цього не можемо. Окрім того, вочевидь, завдяки пильності служби з боротьби з економічною злочинністю, буде вщент зруйновано чималий бізнес ТОВ Інтерстиль, чиє майно на цілих 40 млн. грн. арештовано. Й цей факт, вочевидь, тішить підприємців-конкурентів ринку меблів.

Але хотілося говорити не про це, а про боротьбу з корупцією. Зауважимо: минуло майже два місяці з моменту історичного занепокоєння Президента рівнем корупції й неадекватним рівнем боротьби із нею, а окрім колишнього житомирського мера ніхто з високопосадовців не викритий. Можна було б зрадіти такій законослухняності й непідкупності українських чиновників. Але ж всі ми знаємо, що радіти нема чому. Й ми знаємо, що тюрма плаче не по одному українському меру, урядовцю, депутату. Але де вони? Де той корупційний список Луценка, який він мав би оприлюднити через підконтрольні ЗМІ з традиційним вже поясненням: вони не сидять за гратами, бо прокуратура «валить» всі наробки міліцейських борців із корупцією. Списку немає, як немає гучних корупційних справ. Попри те є корупція.

Які висновки можна з цього зробити? Існують два припущення: або міліція «від Луценка» геть недієздатна, якщо не може протягом двох місяців видати на гора жодного корупціонера високого рівня, або ж вона все знає, але не хоче, аби ці знання перетворювалися на кримінальні справи. Зауважимо: саме на кримінальні  справи, а не на «корупційні протоколи», що підпадають під дію Адмінкодексу. Адже попри заяви цивільного міністра Луценка про те, що корупція не є кримінальним злочином заперечимо: корупція це й зловживання службовим становищем, й хабарництво й багато чого іншого, про що йдеться у Кримінальному кодексі.

Вочевидь, міністр Луценко залишиться без подарунків від своїх підлеглих на День міліції у вигляді антикорупційних справ, а можливо, як говорять у колах посвячених і не досидить до цього свята у міністерському кріслі. І хоча домовленості про перебування Юрія Луценка на своєму посту до дня Міліції таки існували, говорять, нині вони можуть бути скасовані. Й цілком на законних підставах. Адже не можна займатися виключно піаром, слід хоч трохи працювати

Олег Єльцов

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: