ТЕМА

Янукович заговорив із Заходом мовою демократії

25 апреля 2007 | 12:15

Український премєр минулих вихідних займався активним піаром, даючи ексклюзивні інтервю провідним світовим медія, зокрема, британській Санді Телеграф і американській Вашингтон Таймс. Мета обох очевидна -Янукович, якого західні ЗМІ зображали мало не маріонеткою Кремля, особливо під час виборів 2004 року, зараз намагається перебудувати свій прообраз і постати орієнтованим на Захід примиренцем, який боронить демократію.


В першому інтервю Санді Телеграф він наголосив, що підтримує «поступову інтеграцію» із Заходом. Про-західний курс, каже він, передбачає побудову демократичного, багатого і соціально здорового суспільства. Різниця між моїми опонентами і мною в тому, що вони намагаються дістатися Заходу якнайскоріше, а я за поступову інтеграцію, - каже Янукович.

Він закидає оранжистам намагання перетворити Україну на ключовий елемент санітарного кордону з Росією, риторично запитуючи: чи пристане Європа на таку конфрронтацію? Колишній боксер і автогонщик, Янукович знову називає спробу розпустити парламент «неконституційною» і вважає, що зможе згуртувати українців навколо себе. Біло-блактитні прапори майоріють зараз там, де два роки тому палахкотіли оранжеві кольори - на Майдані Незалежності. Янукович вважає, що ідея вступу до НАТО ще не заволоділа суспільством, де її підтримують лише двадцять пять відсотків населення. Він, напевно, вперше похвалив оранжеву революцію, яка очистила суспільство і заклала підвалини парламентсько-президентської моделі. Стара система, каже він, чинить спротив і шукає засобів залишитися при владі. Він певен, що міжнародні посередники не дозволять політичному конфлікту зайти туди, де для його врегулювання знадобиться шукати насильницькі методи, пише Санді Телеграф.

А в інтервю Вашингтон Таймс Янукович заявив, що політична криза може бути подолана лише тоді, коли буде оголошено рішення Конституційного суду про законність указу Ющенка про розпуск парламенту. Воно мусить визнаватися усіма сторонами, каже він, зазначаючи, що не проти нових виборів. Янукович говорить: «У проведенні виборів як таких немає жодної прихованої небезпеки. Небезпека в тому, що створюється прецендент порушення конституції - дострокового розпуску законно обраного паламенту. Проведення дострокових виборів можливе тоді, коли КС визнає указ президента конституційним, а парламент ухвалить нове законодавство про дострокові вибори. Якщо ж КС визнає указ неконституційним, то проведення дострокових виборів також можливе, якщо на це погодяться президент і всі політичні партії. Янукович розраховує, що з врахуванням економічного поступу України, він отримає ще більшу підтримку виборців.

Особливе занепокоєння у Януковича викликають спроби тиснути на Конституціний Суд, на його членів. Спроби їхньої дискредитації він уважає витворами старої політичної школи. Дискредитація судової і законодавчої влади може призвести до кризи довіри до закону і правосуддю взагалі, що призведе до руйнування молодої української демократії. Стосовно вступу до НАТО: Янукович каже, що Швеція відмовилася від цієї ідеї, позаяк її підтримало лише пятдесят пять відсотків загалу, тоді як в Україні ця цифра коливається між двадцятьма-двадцятьма пятьма відсотками. Янукович негатавно ставиться до планів США розташувати елементи ПРО в Чехії і Польщі; він за вступ до СОТ, побоюючись, однак, що цьому може завадити політичне протистояння -  говорить український премєр в ексклюзивному інтервю Вашингтон Таймс.   

 

Володимир Звіглянич, Голос Америки

Вашингтон



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

фото Хэльмута Ньютона

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: