ТЕМА

«7 чудес України» - Ознака національної гордості чи комплексу неповноцінності?

25 сентября 2007 | 12:15

Мулька за назвою «7 чудес» давно непокоїть людство. Приблизно в ІІІ ст. до н.е. в Античній Греції зявився перший список Чудес світу. Туди увійшли: піраміда Хеопса, висячі сади Семіраміди та храм Артеміди в Ефесі. Вже згодом до цих трьох чудес Філон Візантійський додав ще чотири: статую Зевса Олімпійського, Александрійський маяк, Колос Родоський і Галікарнаський мавзолей.


Два тисячоліття список чудес не піддавали ревізії, подекуди називаючи інші монументи восьмим чудом світу (наприклад, Стоунхендж, місто Петра тощо). Але вже в ХХ і в ХХІ ст. почали шукати нові чудеса, аргументуючи це тим, що із античних монументів лишилася у більш-менш пристойному вигляді лише піраміда Хеопса, також ще можна побачити фундамент і одну відновлену колону храму Артеміди, деякі уламки Олександрійського маяка та кілька об’єктів Галікарнаського мавзолею в Британському музеї. До того ж, чудеса почали відшукувати у себе деякі держави, штати і навіть міста. Нещодавно свої сім чудес вирішила назвати й Україна.

Чудеса британські, світові та Республіки Комі

31 травня цього року британська турфірма Teletext Holidays оголосила результати проведеного нею опитування з визначення нових семи чудес світу. Певно, опитували лише недолугих мешканців Західної Європи та США, інакше не поясниш такий «дивний» вибір: Сіднейський оперний театр, Ейфелева вежа, готель «Бурж аль-Араб» (Дубаї), статуя Христа-Спасителя (Ріо-де-Жанейро), міст «Золоті ворота» (Сан-Франциско), Empire State Building (Нью-Йорк), тунель під Ла-Маншем. Зауважте, жодної історичної пам’ятки, лише комерційні будівлі, навіть статую Христа-Спасителя та Ейфелеву вежу можна віднести в цю сферу, адже на відміну від античних чудес ці будувалися аж ніяк не через моральні переконання.

Того ж дня ця турфірма також назвала сім чудес Великої Британії. І тут просто шок, Стоунхендж, видатна пам’ятка історії, яку вважають чи то мало не окультною, чи то першою космічною обсерваторією, туди не потрапив! «Біг-Бен», «Проект Едем» (Корнуолл), Лондонське оглядове колесо, Букінгемський палац, статуя «Янгол Півночі» (Гейтшед), Хамберський міст, стадіон «Уемблі». Знову комерція і нічого іншого.

Свої сім чудес має Греція: театр Епидауруса, стародавні міста Олімпія, Дельфи, Колос Родоський, Санторини, Кносский палац на острові Крит, найвідоміший символ античної Греції – Парфенон. До цього списку деякі митці також додають Александрійський маяк (його будували греки в ті часи, коли завоювали Єгипет), Акрополь, храм Аполлона на горі Парнасі (він стоїть і досі вже 27 століть!), статую Зевса Олімпійського та храм Артеміди.

Канада має одразу вісім чудес, причому визначила їх компанія Master Card. Канадські чудеса відрізняються від згаданих вище тим, що це не лише рукотворні монументи, а й створені природою. Отже, чудеса цієї північноамериканської держави такі: Ніагарський водоспад; Скелясті гори; найбільша телевежа світу – CN Tower (Торонто); Великі озера (в них – найбільший запас прісної води у світі); затока і ріка Св. Лаврентія – водний шлях, що з’єднує Великі озера з Атлантичним океаном; затока Фанді – відома найвищим рівнем припливу у світі (тут хвилі Атлантичного океану піднімаються на висоту до 15 метрів, створюючи ефект зворотного водоспаду на ріці Сент-Джон); Канадська Арктика; кам’яний заповідник Персе Рок у Квебеку, що піднімається з води затоки Св. Лаврентія – мальовнича кам’яна гряда 500 метрів у довжину, 88 метрів у висоту і до 90 метрів у ширину, з ідеально круглим наскрізним проходом-аркою.

Свої списки чудес має Уельс (Велика Британія), Іллінойс (США), Республіка Комі (Росія) та деякі інші області, штати, міста країн світу. Щоправда вони, здебільшого, неофіційні та складені виключно задля заманювання туристів.

Добре відомо, що 7 липня в Португалії за результатами голосування 100 млн. людей назвали нові сім чудес світу: Римський Колізей, Велика Китайська Стіна, Статуя Христа-Спасителя, місто стародавніх інків, піраміда майя на півострові Юкатан, Тадж-Махал, місто св.Петра. Правда, дана акція була комерційною, і її не визнала ЮНЕСКО, розкритикували Єгипет, Франція і Греція. Тож продовжуємо орієнтуватися на античні чудеса.

А минулого року свої сім чудес вирішила назвати Росія. Цього року росіяни остаточно визначилися з 21 об’єктом і наступного шляхом голосування виберуть магічну цифру «сім чудес». В основному це храми, палаци, кремлі, фортеці. Бажаючі можуть подивитися повний список тут. Щоправда, дивує відсутність у ньому Мавзолею Леніна.

Чудеса України як елемент піару

Певно, прочитали українці про те, що Росія обирає сім своїх чудес, і зіграв свою роль наш менталітет: як же так, «кляті москалі» свої чудеса матимуть, а як же ми?! Може тому, а може, тому, як сказано на офіційному сайті «7 Чудес України» Миколою Томенком, ініціатором даного заходу: «Ця акція пов’язана з необхідністю максимального просування позитивного іміджу сучасної України як країни з унікальною історією, культурою, архітектурою та надзвичайно великими туристичними можливостями». І почали українці шукати чудеса.

Причому точнісінько за російським досвідом. Спочатку визначили 100 місць, потім експертна група вибрала 21, за які зараз триває голосування і 21 серпня будуть оголошені переможці. 7 чудес України будуть визначені, враховуючи результати Інтернет-голосування та додаткового анкетування експертів, серед яких будуть представники туристичних агентств та науково-дослідних інститутів.

Тобто зрозуміло, що основний упор іде на комерціалізацію проекту, це чистий піар-хід, який, правда, має принести свої вигоди. І мабуть через те до складу ТОП-21 не ввійшли найбільша земляна фортеця у світі – Київська фортеця, яка зараз активно знищується разом із баштами, немає тут славнозвісних і унікальних курганів, які деякі дослідники порівнюють за важливістю з єгипетськими пірамідами, розкопаного Вікентієм Хвойкою трипільського поселення – найдавнішої європейської цивілізації, історичного центра Львова, який входить у реєстр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО разом із Софією Київською і Києво-Печерською лаврою... Зате присутня будівля Держпрому, схожі за стилем Луцький і Мукачівській замки, одразу три Лаври.

Весь список ТОП-21 претендентів можна побачити на згаданому вище сайті, там же прочитати і їх опис і фото. На сьогодні за результатами голосування, як полюбляють казати, «пересічних громадян» чудесами є: Національний заповідник-острів «Хортиця», Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» (Старе місто, чимало пам’яток якого закинуті напризволяще, більшість в аварійному стані, лише «Стара фортеця» більш-менш нормально виглядає), Національний дендрологічний парк «Софіївка», Музей «Писанка», Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця», Києво-Печерська Лавра, Лівадійський палац.

Просто диву даєшся, коли в список семи кращих не входять такі справді чудеса, давні історичні пам’ятки, як Херсонес Таврійський чи Кам’яна могила. Пасе задніх унікальна Святогірська лавра на Донеччині.

Тож результати виборів чудес можуть бути вельми суперечливими. Правда, причина цього в тому, що організатори акції толком не визначилися, за що об’єкту можна давати статус «чуда». Це античні чудеса й досі вражають, і навряд чи зараз змогли б побудувати єгипетські піраміди чи висячі сади. Але чи вразять світові спільноту такі українські «чудеса», як «Хортиця» чи різноманітні фортеці? Та в Західній Європі схожих будівель безліч, причому куди кращих за наші. Україні ж, щоб не йти шляхом Росії, слід визначити унікальні споруди чи місця, як це зробили греки та канадці.

Ярослав Загоруй




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

Новый Свет

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: