ТЕМА

МВС визнає помилки та «відмазує» міністра

17 января 2008 | 14:44

Відомство Юрія Луценка відгукнулося на критику дій ДАІ, яка здійнялася в пресі останніми днями. Ми друкуємо повний текст повідомлення Центру звязків з громадськістю МВС, не втримавшись від власного коментаря.


У ці дні засоби масової інформації жваво обговорюють заходи Міністерства внутрішніх справ, спрямовані на посилення контролю за безпекою дорожнього руху, та наводять численні коментарі з цього приводу як учасників дорожнього руху, так і представників зацікавлених державних органів. При цьому лейтмотив усіх цих обговорень зводиться до тези «Луценко дав команду відбирати права у водіїв» й обговорення того, настільки це правомірно.

На жаль, висвітлення цієї тематики в засобах масової інформації набуло дещо спрощених і поверхових форм, що призвело до спотворення самої суті дій міліції.

По-перше, Міністр внутрішніх справ не давав жодних «команд» щодо вилучення (чи не вилучення) у водіїв документів на право керування транспортними засобами. Натомість цього року першим своїм розпорядженням Міністр окреслив вимоги, спрямовані на поліпшення ситуації з безпекою на автошляхах, головна з яких - посилення нарядів Державтоінспекції, більш жорстке застосування закону до злісних порушників Правил дорожнього руху. Інакше кажучи, йдеться про більш повне використання норм чинного законодавства, а не застосування працівниками міліції ще не прийнятих (й, зрозуміло, не зареєстрованих в Міністерстві юстиції) положень ініційованих Міністерством законопроектів у цій сфері (як здалося декому з журналістів та посадовців).

По-друге, ситуація на автошляхах не дає міліції морального права й далі обмежуватися лише документуванням правопорушень з боку водіїв й передачею справ до судів, які в силу об’єктивних та суб’єктивних причин не можуть суттєво вплинути на ситуацію з дисципліною серед учасників дорожнього руху. Варто лише зазначити, що починаючи з 10 січня працівниками Державтоінспекції зафіксовано понад 22 тисячі випадків створення аварійної обстановки на вулицях та автошляхах, виявлено майже 8 тисяч фактів керування транспортними засобами у нетверезому стані. Миритися з таким станом справ (чи виправдовувати свою бездіяльність начебто відсутністю відповідної законодавчо-нормативної бази) – ганебно і небезпечно.

Варто зазначити, що, незважаючи на досить критичні оцінки дій працівників Державтоінспекції, засоби масової інформації з подивом констатують  схвальне ставлення законослухняних водіїв до жорстких дій правоохоронців щодо правопорушників.

По-третє, практика затримання працівниками Державтоінспекції злісних порушників Правил дорожнього руху та притягнення їх до адміністративної відповідальності (у тому числі шляхом доставки правопорушників до суду безпосередньо з місця події), в окремих випадках може мати свої недоліки (наприклад, порушення працівником Державтоінспекції порядку складання документів про адміністративне правопорушення) або призводити до незручностей (черги в судах тощо), але в цілому не суперечить чинному законодавству, зокрема, Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, стаття 260 (Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення), стаття 266 (Відсторонення водіїв від керування транспортними                  засобами, річковими і маломірними суднами та огляд на стан сп'яніння) та стаття 268 (Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності), інші норми чинного законодавства достатньою мірою регулюють права як працівників міліції, так і водіїв при здійснення заходів щодо притягнення правопорушників Правил дорожнього руху до адміністративної відповідальності. Впевнені, що прийняття Верховною Радою України ініційованих Міністерством внутрішніх справ і підтриманих Президентом України змін до чинного законодавства у сфері безпеки дорожнього руху додасть якості та динаміки роботі міліції по наведенню порядку на автошляхах.

І останнє. Недоліки в роботі працівників Державтоінспекції були завжди й Міністерство внутрішніх справ з вдячністю сприймає відповідну критику засобів масової інформації та громадськості, коли вони допомагають міліції боротися з негативними явищами в діяльності міліції. Водночас органи внутрішніх справ сподіваються на громадську підтримку своїх намірів добитися від кожного учасника дорожнього руху законослухняності, дисциплінованості та взаємоповаги, адже ціна цього питання – життя та безпека людей – варті наших спільних зусиль.

 

 

ДЗГ МВС України

 

 

Від «ТЕМИ»: виникає занепокоєння, що нинішня боротьба за наведення ладу на дорогах та очікуване підвищення санкцій до порушників ПДД разом із поверненням ДАІ функціі збирання штрафів на місці, може призвести лише до зростання матеріального рівня вартових дороги, але не до наведення ладу на самих дорогах. Починаючи з Нового року очевидного поліпшення стану справ, принаймні у Києві помітити не вдалося. Найзухваліші порушення як були так і залишилися. Це перетин подвійної суцільної смуги на дорогах, паркування у заборонених місцях, особливо поряд із пішоходними переходами та біля виїздів та поворотів, нарешті – проїзд на червоне світло. Саме це найчастіше стає причиною аварій, зокрема із тяжкими наслідками, про що так опікується на словах наш президент й нижче – до керівників ДАІ. Так, патрулів автоінспекції на дорогах знов побільшало, але як і раніше вони стоять здельшого на «хлібних» місцях, але не на аварійнонебезпечних.



комментарии [2]

18.01.2008 13:33     кудасов польза от этого есть. А автор "від Теми" скорее всего незрячий. Открой глаза и посмотри что улучшения есть.
18.01.2008 11:55     Mikle Что еще ожидать от нашей ДАИ? Водитель всегда виноват, хотя бы потому, что управляет средством повышенной опасности.
Все указанные в данном "опусе" от МВД документы как раз и указываю на МНОГОЧИСЛЕННЫЕ и грубые нарушения ДАИ всех возможных законов Украины, в т.ч. Конституции, УК, КОАП и т.д. и т.п.
Может, пусть пан ЛЮценко обеспокоятся о включении в свой бюджет средств на компенсации пострадавшим от беспредела МВД? А то ведь скоро пойдет вал апелляций и проигранных судов в отношении нарушений ПДД...
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: