ТЕМА

Куди течуть бурштинові сльози?

07 августа 2008 | 09:43

Нелегальний видобуток бурштину на Рівненщині набув промислових маштабів. Місцева влада схильна легалізувати бізнес "старателів", міліція - ввести до Кримінального Кодексу "бурштинову" статтю.


 

У давнину бурштин вважали горючими сльозами сонця за загиблими. Краплеподібний сонячний камінь і справді схожий на застиглі сльозинки. Існує дуже багато легенд про його походження, але, як би там не було, бурштин став найпершим самоцвітом, виділеним людиною з великої кількості незрівнянно цінніших мінеральних побратимів. Всі легенди єдині в одному: «сльози сонця» – камінь чарівний. Зокрема, він входив до складу еліксиру безсмертя, який запропонував папі Боніфацію VIII його особистий лікар.

Звісно ж, сучасна наука не приписує бурштину властивості безкінечно продовжувати життя. Але, мабуть, більше жоден із дорогоцінних скарбів землі не знайшов такого широкого застосування в медицині. Бурштин допомагає при захворюваннях центральної, нервової, периферійної та серцево-судинної систем, бронхіальній астмі, ревматизмі, подагрі, гострих та хронічних захворюваннях печінки, нирок, сечового міхура, селезінки, щитовидної залози, при алергії, дерматитах, отруєннях, захворюваннях шкіри, інфекційних хворобах… У кожному шматочку цього каменю міститься велика сила Сонця, і, мабуть, небезпідставно вважають, що він  зміцнює фізичні сили, віру, підтримує оптимізм і бадьорість.

Для багатьох мешканців північних районів Рівненщини (а саме Сарненського, Володимирецького та Дубровицького) бурштин став своєрідною  панацеєю від бідності. Скрутне матеріальне становище спонукало їх до незаконного, часто дуже небезпечного, промислу. Раніше видобутий бурштин просто спалювали у печах. А тепер його здебільшого продають за безцінь перекупникам із Польщі, Прибалтики та Росії.

Історія нелегального видобутку рівненського бурштину розпочалася приблизно у 80-х роках минулого століття, коли на теренах області з’явилися підприємливі ділки з Прибалтики й запропонували непогані гроші за «поліське золото». Потім стежку на північ Рівненщини протоптали поляки. Нині нібито саме вони скуповують практично весь видобутий бурштин. Усталилися й розцінки. Шматки бурштину вагою 50—100 грамів (їх копачі за розміри називають «сірниками») оплачуються з розрахунку 240 доларів за кілограм, а камені від 1 кілограму та вище коштують 1—1,5 долара за грам.

Воістину велетенського розмаху цей промисел набув за останні роки. Тисячі людей, розділившись на бригади по 3-5 осіб, копали вертикальні колодязі глибиною до п’яти метрів, та, діставшись до водонасичених пісків, які містять бурштин, швидко вичерпували водопіщану жижу-пливун.

Тепер же для незаконного видобутку бурштину використовують переважно новітні технічні засоби. До ймовірного місця залягання підганяють компресор і мотопомпу. Остання складається з двигуна й пожежного насоса. Під великим напором води в це місце ллють воду. Утворюється яма, через яку легший за воду бурштин виштовхується нагору. Цю технологію браконьєри за мінералами перейняли у своїх «колег» з Польщі. Нововведення дозволяє без великого ризику для життя за короткий проміжок часу намити значну кількість коштовних  камінців.

Сьогодні лісові стежки і дороги рівненського Полісся перетворилися на глибокі провалля. Рекультивацію розкопаних ділянок ніхто не проводить. Так, щороку внаслідок незаконного видобутку бурштину знищуються десятки гектарів лісових масивів та земельних угідь. А відсутність належного законодавства призвела до того, що унікальні багатства Поліських надр безкарно розкрадаються. Унікальні, адже Польська Академія наук у Варшаві та Музей Землі, дослідивши бурштини-сукциніти Клесівського родовища, визнали унікальність їх світлих жовто-зелених різновидів, підтвердивши свій висновок відповідним сертифікатом. 

У 1993 році в обласному центрі почало функціонувати державне підприємство "Бурштин України", яке дотепер майже монопольно здійснює розвідку, видобуток та збагачення бурштину, переробку його у ювелірні та художні вироби. Спеціально створений у 1995 році підрозділ при Управлінні Міністерства внутрішніх справ України в області забезпечує охорону 28-гектарної ділянки, де на законних підставах розробляють родовища… Проте старателів це не зупиняє. Вони давно «демонополізували» видобуток бурштину і складати лопати не збираються. Тому правоохоронці з метою реалізації вимог відповідного Указу Президента України від 15 січня 2008 року, окремого доручення Прем'єр-міністра України від 22 березня 2007 року та доручення голови обласної державної адміністрації від 30 березня 2007 року, вказівок та розпоряджень МВС, постійно здійснюють комплекс заходів, спрямованих на охорону родовищ бурштину на території області, попередження його незаконного видобутку, зберігання, переробки та реалізації.

Щомісяця співробітники міліції краю проводять оперативно-профілактичні відпрацювання Володимирецького, Дубровицького та Сарненського районів. До цих заходів долучаються спеціальні підрозділи «Беркут» та «Сокіл» і навіть внутрішні війська МВС. «Старателі» виходять на незаконний промисел у будь-яку пору року й доби, незважаючи на погодні умови. Тому й правоохоронцям, аби затримати їх, доводиться чатувати годинами, чекаючи, доки десь у тиші пролунає гуркіт мотору працюючої мотопомпи - іноді й у лютий мороз, по пояс у крижаній воді. А зловмисникам до цього байдуже. Не дбаючи про своє здоров’я, вони часто тягнуть за собою й дітей, навчаючи їх з юних літ злочинній справі… справі, якою займаються цілі династії. Спочатку ти просто помічник, а згодом маєш шанс «вирости» до «бригадира», придбати власну мотопомпу і організувати свій бізнес.

Добре налагоджена система оповіщення часто дозволяє «старателям» уникнути небажаної зустрічі зі співробітниками міліції. На в’їзді в урочище стоїть так званий «вахтер». Він може продавати якусь продукцію або просто удавати із себе лісоруба. Насправді ж, лишень на горизонті замаячить «чуже» авто, «вахтер» телефонує своїм спільникам. А ті вже знають, що робити. Краще залишити на місці видобутку мотопомпу, аніж мати проблеми із міліцією.

Тікаючи від правоохоронців, копачі найчастіше викидають свою здобич, за якою згодом повертаються. Та й у процесі незаконного видобутку «старателі», намивши грамів 200-300 коштовного каміння, ховають його у заздалегідь визначеному місці, і лише після цього продовжують роботу - воліють перестрахуватися на випадок появи небажаних гостей у формі. 

Та декого таки вдається упіймати буквально за руку. Так, З червня на полі біля селища Клесів затримали 37-річного місцевого жителя,  а сьомого червня в урочищі "Велике болото" поблизу цього ж таки Клесова припинили незаконну діяльність ще двох «старателів» (1971 та 1969 років народження),  які за допомогою мотопомп кустарного виробництва займалися видобуванням бурштину-сирцю. У першого підозрюваного вилучили 25 грамів дорогоцінних камінців, у двох інших –  близько 100. За обома фактами порушені кримінальні справи.

А 20 червня 2008 року на території ринку "Андріївський" в обласному центрі співробітники міліції виявили та задокументували факт зберігання і реалізації виробів з бурштину в торгівельному приміщенні одного з приватних підприємців. На момент проведення перевірки виявили 57 бурштинових картин невідомого виробника. Та приватний підприємець, найімовірніше, відповість перед Законом лише за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Загалом протягом першого піврічя поточного року в ході проведення оперативно-профілактичних заходів щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю та реалізації виробів з нього співробітники УМВС України в Рівненській області здійснили 1140 рейдів, зареєстрували 99 інформацій, що містять ознаки злочину, передбаченого статтею 240 Кримінального Кодексу України та затримали 77 осіб, які займались незаконним видобутком бурштину.  У правопорушників вилучили близько восьми кілограмів коштовного каміння, 53 мотопомпи та 14 мотоциклів. За 34-ма фактами порушено кримінальні справи.

З початку 2008 року слідчі направили до місцевих судів 23 кримінальні справи з обвинувальними висновками за злочини, пов'язані з незаконним видобутком бурштину-сирцю (частини 1, 2 статті 240 ККУ). За рішеннями судів на шістьох громадян накладено штраф на загальну суму 3230 гривень, двох осіб засуджено до позбавлення волі, одну – до обмеження волі, а ще одну – звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку з амністією.

У відділи земельних ресурсів Володимирецького, Дубровицького та Сарненського районів направлено 22 інформації про притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності за статтею 52 КУпАП (псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель), внаслідок чого на громадян наклали штрафи в розмірі 3 904 гривні, з яких на даний час стягнуто в дохід держави лише 459.

Тож, як бачимо, українська Феміда не надто сувора до «старателів». Відповідно до частини 1 статті 240 Кримінального кодексу («Порушення правил охорони надр»), незаконний видобуток бурштину не належить до тяжких злочинів. Якщо за цим промислом особу затримали вперше, то для неї може бути застосоване покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень) або обмеження волі на термін до двох років. А під час судового слідства з’являється арсенал пом’якшуючих обставин. І «старатель» відбувається суто символічним штрафом. Покарання ж, передбачене частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України до організованих груп осіб, які систематично незаконно видобувають бурштин і здійснюють його подальшу реалізацію, дещо суворіше  — обмеження або позбавлення волі на термін від двох до п’яти років з конфіскацією незаконно здобутого коштовного каміння та знарядь його видобутку. Однак, часто ділки відбуваються лише адміністративним стягненням, бо вартість вилученого у них каменю «не дотягує» до величини, від якої, згідно із Кримінальним кодексом України, настає кримінальна відповідальність. Як бачимо, законодавець передбачив покарання лише за незаконний видобуток бурштину, а за зберігання, збут, перевезення, скупку та інші операції з коштовним камінням відповідальності не існує.

Такі прогалини у законодавчому захисті родовищ від ласих до легкої наживи осіб сприяють тому, що тіньовий сектор продажу-скупки-експорту бурштину на Рівненщині набув значних масштабів. За офіційними даними, Державне підприємство «Бурштин України» за рік видобуває 2-3 тонни коштовного каміння. А на біржі у Гданську останнім часом щороку продається від 20 до 30 тонн «соснової сльози» з України.  Як бачимо, нелегальні обсяги видобутку бурштину у нашій державі у шість — десять разів перевищують офіційні!

Чи надовго вистачить каміння при такій його розробці? Геологи підрахували, що запаси родовищ Клесова та Вільного, затверджені державною комісією із запасів України, складають відповідно 107 и 13 тонн. Прогнозовані ресурси останнього — 80 тонн. А скільки ще є нерозвіданих родовищ? Доки геологи вестимуть розвідку та оформлюватимуть усі необхідні документи – старателі зі знанням справи копатимуть.

Правоохоронці та місцева влада бачать єдиний вихід із цієї ситуації - створити товариства артільного типу та надати їм право видобувати бурштин на територіях, непридатних для промислового видобутку, налагодити роботу пунктів скупки його у населення, розробити та запровадити спрощений порядок отримання ліцензій на цей вид діяльності. А щоб забезпечити надійну охорону родовищ, необхідно збільшити чисельність працівників міліції, які несуть службу на вказаних дільницях, та покращити їх матеріально-технічне забезпечення.

А головне – терміново внести зміни до діючих Кримінального Кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Фахівці вважають за доцільне збільшити до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян адміністративну відповідальність за  порушення порядку видобутку, виробництва, використання та реалізації дорогоцінних металів і каміння, передбачених статтею 189-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та доповнити Кримінальний кодекс статтею 240-1, якою буде передбачено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток, перевезення, зберігання, переробку та реалізацію бурштину-сирцю.

Статтю 240-1 запропонували викласти в наступній редакції:

-           незаконне перевезення, зберігання та переробка бурштину-сирцю карається  штрафом  від трьохсот  до  п'ятисот  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до одного року з конфіскацією вилученого бурштину-сирцю та знарядь переробки.

-           незаконне видобування бурштину сирцю карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років з конфіскацією вилученого бурштину-сирцю та знарядь видобування.

-          незаконна реалізація бурштину-сирцю або незаконний вивіз
бурштину-сирцю за межи України карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією вилученого бурштину-сирцю.

-          діяння, передбачені частинами 1,2,3 цієї статті, вчинені повторно або групою осіб за попередньою змовою, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією бурштину-сирцю та знарядь переробки (видобування).

Правоохоронці сподіваються на підтримку законодавчого органу влади. Адже тоді «бурштинову проблему» вдасться принаймні частково вирішити, і «сльози сонця» перестануть розтікатися стихійними потоками.

 

ВЗГ УМВС України

в Рівненській області



комментарии [2]

19.10.2013 01:00     Вова Куплю бурштин постоянно [email protected]
03.09.2010 15:24     Катя Служби, які охороняють території видобутку бурштину зовсім обнагліли. Хоча це ще слабо сказано. Вони також непогано наживаються... Через це нікому не вигідно легалізувати видобуток бурштину, бо за що ж житимуть ці "собаки"????????!!!!!!!!!!!!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: