ТЕМА

Українські політзлочинці поговорять про захист своїх жертв на міжнародній конференції

04 сентября 2008 | 08:43 , Дмитро Гройсман, Віницька правозахисна група

Восьма європейська міністерська конференція Ради Європи з питань міграції відкривається в Україні, влада якої потурає расизму та ксенофобії, зневажає правами біженців, принижує іноземців.


Вранці 4 вересня 2008 року відповідальні за питання міграції міністри урядів усіх країн Ради Європи а також кількох десятків інших держав, які співпрацюють з Радою Європи в міграційних питаннях, зберуться у Києві для обговорення актуальних питань економічної міграції та її впливу на економіку, культуру та безпеку як країн-джерел мігрантів, так і країн, що приймають мігрантів.

Можна очікувати, що українська влада намагатиметься звітувати перед зарубіжними гостями про здобутки держави в царині поваги до прав людини та людської гідності мігрантів, що перебувають в Україні, та заходами. спрямованими на зміцнення рівня расової та національної толерантності в українському суспільстві. Проте гості форуму мають право знати, що вони ведуть свій важливий діалог в країні, де влада потурає расизму та ксенофобії, зневажає правами біженців, принижує іноземців.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, який під оплески присутніх гостей буде тиснути руку іноземним чиновникам та дипломатам, нещодавно під час наради в МВС закликав до дискримінаційних незаконних обмежень щодо іноземців, заявивши здивованим підлеглим: «можете вважати мене расистом» . Ця винятково небезпечна заява не викликала жодного осуду з боку Прем‘єр-Міністра України Юлії Тимошенко, та Президента України Віктора Ющенко, який за Конституцією держави є гарантом дотримання конституційних прав та свобод людини.

В 2006 році всупереч міжнародним зобов‘язанням України держава депортувала до Узбекистану 11 шукачів притулку з цієї країни, які напередодні офіційно звернулися до українського уряду із заявами про надання статусу біженця. Попри міжнародний скандал, який послідував за згаданою депортацією, Служба Безпеки України, яка спланувала та виконала цю ганебні спецоперацію, так і не визнала своєї помилки і не покарала осіб, винуватих в незаконній депортації біженців.

В грудні 2007 року Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко віддав наказ затримати і піддати екстрадиції шукача притулку з Російської Федерації Михайла Гангана, лише завдяки втручанню ЗМІ та міжнародних правозахисних організацій вдалося зупинити цю екстрадицію. Пізніше Михайло Ганган отримав статус біженця в Україні, проте ще й досі уряд не вибачився перед біженцем за спробу його незаконної екстрадиції до країни походження.

В лютому 2008 року МВС України всупереч міжнародним зобов‘язанням держави здійснило депортацію до країни походження 11 шукачів притулку з Шрі-Ланки тамільського походження. Ця брутальна акція викликала осуд світової спільноти, проте не надихнула українського Прем‘єр-Міністра на ініціювання відставки Міністра внутрішніх справ. Наразі МВС України ухиляється від проведення прозорого та незаангажованого розслідування обставин депортації тамільських шукачів притулку.

В 2008 році Україна намагалися здійснити екстрадицію до Росії шукачів притулку чеченського походження попри перебування цих осіб в процедурі визначення статусу біженця. Кілька шукачів притулку з Росії та один визнаний біженець таки були екстрадовані до країни походження, навіть попри наявність судових рішень, якими було визнано їхній статус, проте Президент України Віктор Ющенко не звернув увагу на кричущі порушення прав біженців, які було допущено Генеральною прокуратурою України, повністю підконтрольною главі держави.

Порушення прав біженців, в тому числі і тих, які передаються в Україну згідно до угод про реадмісію з західними сусідами, стосуються тисяч людей щороку. Ці порушення включають і нелюдські умови утримання в таборах на заході України, відсутність доступу до справедливої і ефективної процедури визначення статусу біженця, приниження та презирство, з якими представники держави нерідко ставляться до шукачів притулку.

Крім біженців, які потерпають від дискримінації і переслідувань, аналогічного поводження щороку зазнають сотні тисяч іноземних громадян, яким «пощастило» познайомитися із расовою і національною ксенофобією, що буйно прогресує в українському суспільстві. Керована міністром, який допускає те, що його вважатимуть расистом, українська міліція, виявляється неспроможною ефективно розслідувати десятки расистських убивств та нападів на іноземців, що мають місце щороку. Збільшення кількості проявів нетерпимості, відбувається на тлі організованої Президентом України кампанії реабілітації та відбілювання персонажів драматичної української історії, які відомі своєю співпрацею із фашистами та злочинами проти мирного населення, переважно з числа національних меншин за часів Другої Світової війни.

Переслідування іноземців в Україні мають, насамперед, економічне підґрунтя. Органи паспортної та імміграційної служби, які перебувають в системі МВС України, відомі більшості мігрантів як місце, де хабарництво та вимагання є щоденною практикою роботи. Абсолютна більшість українських міліціонерів не володіють жодною іноземною мовою, крім російської. Інколи дискримінаційна діяльність міліції по відношенню до іноземців набуває гротескно-потворних форм, як сталося нещодавно, коли співробітниками полтавської міліції було затримано і видворено алжирських артистів , які законно перебували в Україні на міжнародному культурному фестивалі.

В Україні відсутня концепція міграційної політики, міграційним чиновникам бракує освітнього рівня, практичного досвіду та елементарної людяності. В таких умовах проведення в Україні великих міжнародних форумів, таких як фінал чемпіонату Європи з футболу в 2012 році стане небезпечним випробовуванням для усіх іноземних туристів, які ризикнуть відвідати України.

Мільйони українців є економічними мігрантами, переважно працюючи в країнах Ради Європи. Українська влада просить європейські країни пом‘якшити візові правила для українців, не поспішаючи творити всередині нашої держави толерантне суспільство, де поважають права меншин, біженців та мігрантів.

Вінницька правозахисна група бажає успіху Восьмій міністерській конференції Ради Європи з питань міграції, та має надію, що її учасники сподівається, що учасники нагадають українським чиновникам, що викорінення ксенофобії, починається з викорінення ксенофобів з професійної спільноти держслужбовців, а права біженців – не привілеї, а міжнародні зобов‘язання української держави!



комментарии [1]

18.09.2008 16:07     Ус Яка чудова стаття, дякую.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Эверест

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: