ТЕМА

У світовій економіці почалася «Велика депресія»?

22 сентября 2008 | 09:55 , Максим НЕЧИПОРЕНКО

В четвер, 18 вересня, Федеральна резервна система США, Європейський центральний банк, Банк Англії і Банк Японії оголосили про проведення скоординованого кроку для ослаблення напруги, тим самим визнавши, що ситуація повністю вийшла з-під контролю.


«Заявлена дія спрямована у відповідь на обвал світових фондових ринків, що продовжується», – йдеться в спільній заяві банків.


Схоже, що світову економіку дійсно таки серйозно трясе – аналітики все частіше говорять про нову «Велику депресію» за аналогією з 1929-33 роками і все менше і менше дають оптимістичних прогнозів на короткострокові перспективи. Адже коли в гру вступають регулюючі органи, це означає, що ринок зовсім поганий.

Поточна криза почалася ще в кінці 2006 року і мала ті ж причини, що і будь-яка криза в рамах ринкової економіки (як і Велика депресія), але цього разу вона почалася з іпотеки.

Перші прояви кризи стали помітними і почали набувати міжнародних масштабів навесні 2007 року, коли «New Century Financial Corporation», найбільша іпотечна компанія США, що займається кредитуванням ризикованих позичальників, пішла з Нью-Йоркської фондової біржі. Причина проста: позичальники не змогли більше виплачувати відсотки і основну заборгованість за іпотечними кредитами. Протягом наступних місяців банкротами виявилися десятки подібних компаній.

На міжнародних ринках намітилася нестача грошового ресурсу (криза ліквідності).

Центробанки всього світу почали вливати в свої фінансові системи десятки і сотні мільярдів доларів. Цього літа криза перекинулася вже і на інвестиційні фонди найбільших фінансових компаній, що вклали кошти в іпотечні облігації: «Bear Stearns», «Goldman Sachs», «Lehman Brothers», «BNP Paribas», «Merrill Lynch» та інші. Сьогоднішнім руйнівним результатом кризи стали збитки розміром понад $400 млрд. по всьому світу.

Шквальні потрясіння привели до того, що на початку літа прохання про банкрутство подав п'ятий за величиною інвестиційний банк США – «Bear Stearns». Після цього банкрутства на ринку наступило затишшя, і у інвесторів з’явилася надія, що кінець фінансовому шабашу не за горами. Та після того, як 15 вересня про банкрутство заявили «Lehman Brothers» і «Merrill Lynch», почався новий виток кризи, яка з іпотечної вже давно стала фінансовою і глобальною за своїм масштабом. Ніхто і в кошмарному сні не міг собі уявити, що четвертий і третій за величиною банки «Lehman Brothers» (заснований в 1850 році) і «Merrill Lynch» (1914), що пережили дві світові війни і «Велику депресію» припинять своє існування на початку ХХI століття.

У середу розтанули останні надії на швидке розв'язання кризи. Американські фондові індекси (індикатори стану економіки в цілому і за секторами) обвалилися більш ніж на 4%. Індекс Dow Jones Industrial Average впав за підсумками торгів в середу на 449,36 пункту (4,06%) – до 10609,66 пункту. Standard & Poor's 500 обвалився на 57,2 пункту (4,71%), склавши 1156,39 пункту. Значення індексу Nasdaq Composite знизилося на 109,05 пункту (4,94%) – до 2098,85 пункту.

«Це жахливо. Це, напевно, найгірше, що я бачив за 25 років, – відзначає грошовий керівник «Fiduciary Trust» Майкл Мюллейн.

Після обвалу на 24% в середу вже і «Morgan Stanley», один з двох останніх незалежних інвестбанків Уолл-стріт, почав попередні переговори про злиття з американським банком «Wachovia Corp» – інакше не вижити.

Нова хвиля страхів інвесторів з приводу долі найбільших світових фінансових інститутів привела до того, що зниження цін акцій всіх без винятку підприємств, продовжилося. Більш того, криза фактично увійшла до нової фази, коли багато сегментів кредитного ринку в принципі припинили нормальне своє функціонування. Міжбанківське кредитування практично завмерло, а налякані інвестори біжать в держпапери та золото, неначе на дворі світова війна.

Яскравим показником стало те, що на тлі паніки в один з моментів торгів в середу інвестори були готові платити за одномісячні державні облігації більше, ніж вони можуть отримати за ці папери при їх погашенні.

Прибутковість тримісячних держоблігацій США під час торгів падала до рівня грудня 1941 року – 0,02% після новин про можливість злиття «Morgan Stanley» і «Wachovia Corp» і поглинання на британському ринку банком «Lloyds TSB Group Plc» іпотечного гіганта «HBOS Plc»

У зв’язку з пошуком надійних активів ціни на золото злетіли в середу на 11%, а в четвер ще на 2,4%. Це зростання стало рекордним за 26 років.

Нафта, інший «вічний» актив, виросла в середу на 6,6% до $97,16.

«Це як пожежа в кінотеатрі. Всі біжать до дверей. І ви біжите, тому що всі біжать», – сказав професор Прінстонського університету Хун Сон Шин.

Зараз багато аналітиків побоюються, що роздрібні інвестори почнуть панічно виходити зі всіх інвестфондів, збільшуючи ланцюжок банкрутств.

Найпопулярніше питання, що задається на фондових ринках, – яка фінансова компанія розориться наступною?

Видно, у кризи ще буде багато жертв. Але приклад «Lehman Brothers» дав зрозуміти, що влада США не прийде з обов'язковою допомогою, навіть якщо компанія велика. Вслід за падінням акцій двох незалежних інвестбанків Уолл-стріт, «Morgan Stanley» і «Goldman Sachs», на 24% і 14%, в четвер вартість австралійського інвестбанку «Macquarie» також впала на 18%. І так по всьому світу. Упевненість інвесторів похитнулась. Ринок стурбований можливим «ефектом доміно» у фінансовому секторі, і ніхто не знає, яка компанія стане наступною жертвою кризи.

«Ми бачили кризи. Ми спостерігали рецесії. Але ще жодного разу не були свідками того, щоб основи фінансової системи були сколихнуті настільки глибоко, – сказав The Wall Street Journal керівник «Federated Investors» Джозеф Балестріно. – Це божевільня».

У ситуації, яка склалася, практично вичерпалися нормальні джерела кредитування, що посилює проблеми для всіх фінансових інститутів, для компаній реального сектора, для житлового ринку США. Страх охопив інвесторів не тільки в США, але і в Європі і Азії.

«Не знаю», - це все, що зміг відповісти єврокомісар з економіки Хоакін Альмунія на питання одного з журналістів, наскільки довго продовжитися поточна економічна криза.

У вівторок Федеральний резерв не почав знижувати базову ставку з і так мінімального рівня в 2%, таким чином, продемонструвавши свою упевненість, що ринки вистоять нинішній період стресу. Проте на тлі нового погіршення ситуації американський центробанк тепер може пустити в хід і це остання зброя в своєму арсеналі, вважають деякі аналітики.
джерело: 4post


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Страусиная песнь

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: